Napunk

Napunk newsfilter: A Coviddal vágnak vissza Ficóék Matovičéknak. A Hlas elveszíti nem létező arcát

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Kivizsgálják a koronavírus-járvány alatti intézkedéseket. 2. Dolinková engedett az SNS kérésének, fő a stabilitás. 3. Borguľa másodszor visszapattant a 363-asról.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/68cqRGSuRoTpQH50VPkRCh

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Kivizsgálják a koronavírus-járvány alatti intézkedéseket

Robert Fico negyedik kormánya egy újabb nagy témára lelhet, pontosabban egy korábbi témát vesz újra elő, immár hatalmi pozícióból. Peter Kotlár oltásellenes SNS-es képviselő javaslata, mely szerint bizottságot kell létrehozni a járványügyi intézkedések kivizsgálására, támogatásra talált a kormánykoalíció három pártjában.

A Smer elnöke a múlt pénteki pártkongresszuson utalt arra, hogy teljes mértékben támogatja azokat a politikusokat, akik az előző kormány 2020-as és 2021-es, koronavírus-járvány idején történt „ámokfutását” tervezik kivizsgálni. A Smerhez csatlakozott a második legerősebb koalíciós párt, a Hlas is, amely kijelentette, hogy egy ilyen bizottság ötletét felkarolják.

Az még egyelőre nem ismert, hogy milyen módszertan és szempont alapján vizsgálnák ki Matovičék intézkedéseit. Két nagy terület körvonalazódik. Az egyik az állami források felhasználásra vonatkozna, különös tekintettel az országos tesztelések kiadásaira, a másik sík, amin a vizsgálat folyna, az előző kormány felelősségét firtatná, hogy megfelelően kezelte-e a világjárványt. Egész konkrétan emberéletek ezreiért teszik felelőssé az előző kormányt.

Hasonló vizsgálatot, sőt, büntetőeljárást kezdeményezett Maroš Žilinka főügyész az év elején. A főügyész lépései arra irányulnak, hogy kiderüljön, a járványkezelés során nem veszélyeztették-e indokolatlanul az emberek életét.

Ficóék ellenzékből is bírálták Matovičék járványügyi intézkedéseit. Egészen odáig mentek el, hogy kormányellenes tüntetéseket szerveztek, melyen a résztvevők az akkor kötelező szájmaszk nélkül jelentek meg. Bírálták a vakcinát népszerűsítő kampányt is, emberkísérletekről beszéltek, ugyanakkor a csekély érdeklődést kiváltó orosz Szputnyik V vakcina engedélyeztetése mellett emeltek szót.

Ez a téma is jól jön Ficónak, hogy bosszúját kiteljesítse és törlesszen az előző kormánynak, amiért Smerhez kötődő személyek tucatjainak korrupciós ügyeire derítettek fényt.

Az pedig nagyon jól jellemzi a változó politikai térképet, hogy ennek az ügynek az élére Peter Kotlár, az SNS listáján parlamentbe jutott képviselő állt. Kotlár sportorvos és ortopéd a koronavírus-járvány idején nyíltan hirdette, hogy nem oltatta be magát, miközben egészségügyi dolgozóként ezt meg kellett volna tennie, hogy mások egészségét ne veszélyeztesse.

A Slovan internetes tévécsatornáján éppen az oltásellenességével

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hlas

LMBT+

Napunk newsfilter

Peter Pellegrini

Robert Fico

Sme rodina

Smer

SNS

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak