Napunk

Napunk newsfilter: Szlovákia útja a múltba vezet, újraéled a szocialista rendszer

Robert Fico. Fotó - TASR
Robert Fico. Fotó – TASR

1. Vissza a jövőbe Fico miniszterelnök úrral. 2. A mediális teret megszállni nem, csak torzítani lehet Szlovákiában. 3. Erős figyelmeztetés a klímakatasztrófával kapcsolatban.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Vissza a jövőbe Fico miniszterelnök úrral

Miközben az ország egy része a bársonyos forradalom 34. évfordulóját ünnepelte, egy másik, jóval nagyobb része pedig a politikai események iránt közömbösen a plusz szabadnapot élvezte, a Smer ünnepi közgyűlést tartott. Ami ott elhangzott Robert Fico szájából, az inkább volt visszatérés a ’89 előtti időkhöz, mint a változás ünneplése.

A változás ugyanis arról szólt a nyolcvanas évek végén, hogy ne egy politikai párt valóságtól elrugaszkodott akarata, a Nyugattal és a sajtónyilvánossággal vívott (ál)csatái, belső hatalmi játszmái határozzák meg a mindennapokat, hanem a reális problémákra szülessenek reális válaszok.

Fico ezzel szemben az ünnepi közgyűlésen a Smer hatalmának megerősítéséről fantáziált, képzelt ellenségekkel és a Nyugattal hadakozott, tovább fűzte az újságírás propagandává alakításának tervét, miközben a valós problémák nem kaptak helyet a beszédében.

A hatalom megszerzése szempontjából a választás után fontos volt Ficónak, hogy újra az „erőtérbe” vonja az onnan a Hlasba távozó embereit. Peter Pellegrini egy erős pártot épített fel, amivel számolni kellett.

Fico talán már akkor gondolt arra, amit most a közgyűlésen felvillantott, hogy az államfőválasztásnak köszönhetően lehetőség nyílik majd a Hlas bekebelezésére. Hiszen Pellegrini a legnagyobb esélyes az államfői posztra, és miután megválasztják őt, a kis túlzással egyemberesnek mondható Hlas arc és vezető nélkül marad, így rövid vagy hosszú távon beolvaszthatóvá válik a Smerbe.

A rövid távú megoldás nagyobb ellenállást válthat ki a Hlas Smer-ellenes szárnyából, ami magával hozhatja a koalíció felbomlását, így az előrehozott parlamenti választást is. Elképzelhetőek ugyan olyan körülmények, amelyek közt ezt az utat választja a Smer vezetése, de egyelőre nem ez látszik valószínűnek, figyelembe véve például a 13. havi nyugdíj körüli szerencsétlenkedést.

Minden bizonnyal észszerűbb lesz Ficónak, ha

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bársonyos forradalom

Fico-kormány

Klímavészhelyzet

Környezetvédelem

Média

Napunk newsfilter

Robert Fico

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak