Napunk

Beengedi a kormányhivatalba az újságírókat Fico, de csak a kiválasztottaknak hajlandó nyilatkozni

Tüntető diákok a kormányhivatal előtt. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Tüntető diákok a kormányhivatal előtt. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Kivétel nélkül beengedték az akkreditált újságírókat hétfő délelőtt a kormányhivatal épületébe, nem sokkal később azonban Robert Fico miniszterelnök nyilatkozatot adott ki, amely szerint mindennemű kommunikációt felfüggeszt a Markíza, a Denník N, a Sme, és az Aktuality munkatársaival.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Robert Fico a múlt héten közölte, hogy felülvizsgáltatja a Markíza, a Denník N, a Sme és az Aktuality engedélyét, amely a kormányhivatalba való belépésre jogosítja fel a sajtó képviselőit. „Amíg nem születik döntés, nemkívánatos vendégek lesznek a kormányhivatalban“ – tette hozzá. Fico szerint a szóban forgó médiumok nyíltan szítják és terjesztik a Smer elleni gyűlöletet.

A parlament múlt csütörtöki ülésén maga a miniszterelnök beszélt az engedélyek felülvizsgálásáról. „Mindenekelőtt azt vizsgáljuk, hogy ezek a médiumok milyen mértékben teljesítik azt, amit a törvény előír számukra – a nyilvánosság igaz és sokoldalú tájékoztatását“ – mondta. Fico azt állította, hogy a felsorolt médiumok nem objektívek, ezért joga van megvonni az újságírók akkreditációját, a törvény azonban ezt tiltja.

Az újságírók végül hétfő délelőtt gond nélkül bejutottak a kormányhivatal épületébe, ahol 10 órától zajlott a kabinet ülése. Szintén a délelőtt folyamán Robert Fico nyilatkozatban közölte, hogy mindennemű kommunikációt felfüggeszt a Markíza, a Denník N, a Sme, és az Aktuality munkatársaival.

A kormányhivatal közleménye szerint a miniszterelnök „tiszteletben tartja, hogy a közhatalmi szervek a vonatkozó jogszabályok értelmében kötelesek a tevékenységükről tájékoztatni a médiát. Ugyanakkor hangsúlyozza, ezen kötelesség célja az, hogy garantálja a nyilvánosság igazságon alapuló, sokoldalú, azonnali tájékoztatását“.

Robert Fico szerint a Markíza, a Denník N, a Sme és az Aktuality nem teljesítik ezeket a feltételeket, és nyíltan ellenséges magatartást tanúsítanak. A kormányfő vádjai szerint az említett médiumok hamis, hiányos információkat tesznek közzé, vagy éppen elhallgatják az igazságot.

„Amennyiben az idézett médiumok nem kezdenek el eleget tenni törvényes kötelezettségüknek, a Szlovák Köztársaság miniszterelnöke, R. Fico megszakít velük minden kommunikációt“ – olvasható a nyilatkozatban.

Tomáš Taraba (SNS-jelölt) környezetvédelmi miniszter szerint Fico nem adott utasítást az egyes minisztériumoknak, hogy mely médiumokkal kommunikálhatnak. Denisa Saková (Hlas) gazdasági miniszter a kérdésre, hogy a Hlas képviselői kiállnak-e a média képviselői mellett, azt válaszolta, hogy az „ellenséges média“ képviselőit eddig is beengedték a párt sajtótájékoztatóira, és válaszoltak a kérdéseikre.

Robert Fico már egy ideje nem áll szóba

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Média

Tüntetés

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak