Napunk

A szakértői kormány átlátható módon rekordösszegű uniós agrártámogatást osztott szét. Világi és Babiš cégeinek is jutott

Agrár- és élelmiszeripari termékek illusztrációs fotója Fotó - Denník N és TASR
Agrár- és élelmiszeripari termékek illusztrációs fotója Fotó – Denník N és TASR

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • Összeállítottuk annak az 50 élelmiszergyártónak és 20 gazdaságnak a listáját, amelyek a legnagyobb támogatást kapták. 
  • Az élelmiszeripari vállalkozóknak szánt 456 millió eurónyi uniós támogatást a szakértői kormány érkezett teljes mértékben szétosztani, a támogatások nagy részéről pedig már szerződést is kötöttek.
  • Az új kormány már semmilyen nagy uniós támogatási csomagot nem fog nyújtani ennek az ágazatnak. 
  • Majdnem fél milliárd eurót osztottak szét átlátható és racionális módon, az új kormánynak pedig nincs nagy tere arra, hogy rontson a hasonló támogatások szétosztásán. 
  • A támogatottak listáit a cikk végén találja meg. 

Tekintettel arra, hogy újra a Smer kezébe került a mezőgazdasági minisztérium, fennáll a veszélye annak, hogy megismétlődik a Marhapásztor (Dobytkár)-ügy, amely az ország történetének legnagyobb korrupciós ügyei közé tartozik. Richard Takáč, a Smer új mezőgazdasági minisztere és a kormányprogram is azt ígéri, hogy a támogatások elosztása a közelmúltban történ intézkedések után átlátható és tiszta marad. Ha nem tartaná is be ezt az ígéretet, az uniós támogatások legnagyobb csomagját már nem érintené a szabályok fellazítása. A szakértői kormány ugyanis érkezett szétosztani azt a 456 millió eurós uniós támogatást a gazdák és az élelmiszeripari vállalkozók között, amire évekig vártak. Noha ez kevésbé ismert, szintén a szakértői kormány sikereként lehet elkönyvelni.

Ezt az összeget már október végén szétosztották az egyes cégek fejlesztési projektjeire. És ami még fontosabb, a cégek nagy része már a végleges szerződést is érkezett aláírni az állammal. A szerzett támogatásra tehát egyértelműen jogszerű igényük van.

Az élelmiszeripari vállalkozóknak szánt 239 millió euróból október végére már 157 millió euró képezte valamilyen szerződés tárgyát. A gazdáknak szánt 217 millió euróból pedig 117 millió eurót sikerült addig szétosztani.

Ez azért is fontos, mert a múlt héten Jozef Kiss korábbi bankár távozott agrártámogatásokat elosztó Agrárkifizető Ügynökség éléről. Ő volt az, aki a Marhapásztor-ügy után újjáépítette az ügynökséget, és sokkal pozitívabb uniós értékeléseket szerzett neki, mint amilyenek a múltban voltak. Bár eredetileg maradni akart a posztján, és az új mezőgazdasági miniszter, Takáč is marasztalta volna, végül mégis felmondott. Mindezt azzal a ködös magyarázattal, hogy ennek oka az a nyomás volt, amit egy bizonyos, meg nem nevezett csoport már a gyerekeire gyakorolt. Erről konkrétabban azonban a Denník E-nek sem akart beszélni.

Az új kormánykoalíciótól azonban gyorsan egy új állást is kapott. Amint a SME napilap megírta, a közlekedési tárca ideiglenesen megbízta a Légiforgalmi Szolgálatok állami cég vezetésével.

Egy rendkívül becsületes és észszerű elosztás

Mindenesetre a rekordösszegű, csaknem 460 millió euró értékű uniós injekciót szokatlanul átláthatóan és racionálisan osztották el.

Kiss több jelentős újítást vezetett be az ügynökségnél. Munkájának eredményeként már figyelemmel kísérik a tisztviselők és a gazdák közötti kapcsolatokat, a túlárazások elkerülése érdekében összehasonlítják a támogatott projektek árait az aktuális piaci árakkal, és fokozatosan digitalizálják az összes pályázatot, beleértve az értékelést is, hogy széles körű nyilvános ellenőrzés alá vonják azokat.

Az új uniós alapok az élelmiszer-önellátás növelésének célkitűzésére is jobban összpontosítanak. A gazdák ezúttal nem a gabona betakarítására szolgáló új kombájnokra kapták a támogatásokat, amelyekből Szlovákiában már régóta túl sok van, hanem új istállókra vagy gyümölcsösökre és üvegházakra, mivel az országnak már régóta főként húst, gyümölcsöt és zöldséget kell külföldről importálnia. Ráadásul éppen ezek az élelmiszeripari ágazatok sokkal több embert is foglalkoztatnak majd, mint a gabonatermesztés.

Jozef Kiss, az Agrárkifizető Ügynökség korábbi vezérigazgatója. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Ugyanígy az élelmiszergyártók is kaptak egy rendkívül nagyvonalú támogatást, mivel eddig nem tudtak hozzáférni nagyobb uniós forrásokhoz, és a befektetési adósságuk összesen mintegy egymilliárd euróra rúg. Az új, közel negyedmilliárd euróval ez jelentősen csökken, hiszen az uniós források mellett új beruházási hiteleket is kapnak a bankoktól.

Az új beruházási támogatásokat szinte mindenki megkapta, aki csak igényelte. Ez külön elmondható az élelmiszergyártókról. Az általuk beterjesztett 626 projektből a mezőgazdasági minisztérium október végéig 506-ot hagyott jóvá. A gazdák által benyújtott 1955 projektből pedig 1251-et.

Október végén már 434 élelmiszeripari és 721 mezőgazdasági projektre kötöttek szerződést.

Ez alapvetően kielégítette az ágazatban működő, tovább növekedni kívánó vállalkozások többségének igényeit. Korábban gyakran megesett, hogy sok más uniós alapprogramban, nem csak az élelmiszeriparban, csak a kiválasztottak egy kis csoportja kapott támogatást.

A legtöbb támogatást kapott élelmiszeripari vállalat és a tulajdonosaik

A pénzek szétosztása a hazai élelmiszeripari ágazat erőelosztását tükrözi.

Azt láthatjuk, hogy az élelmiszergyártók közül a legtöbb forrást a legnagyobb cégek kapták, még ha a listán találhatunk néhány kisebb és kevésbé ismert céget is.

A legnagyobb támogatást – projektenként ötmillió eurót – a legnagyobb hazai borászat, a szeredi Hubert J.E., amely a német Henkel Sohnleinhoz tartozik, és homonnai Mecom Group húsfeldolgozó üzem kapta, amely az amerikai Smithfield csoport alá tartozik.

A befektetők közül azonban a legnagyobb hazai tejtermelő, Mikuláš Bobák kapta a legtöbb támogatást több vállalkozásához. Két tejgazdasága – a késmárki Tatranská mliekareň és a nyitrai Agro Tami, valamint a tátrai Mäsokombinát Nord Svit – együttesen egészen 9,8 millió eurót kapott.

Mikuláš Bobák. Fotó – Tatranská mliekareň

A hazai nagy élelmiszeripari vállalatok közül a Hyza nagytapolcsányi baromfitelepei is kaptak támogatást, melyek Andrej Babiš családjának a tulajdonában állnak. A támogatás összege négymillió euró.

Mlyn Pohnronský Ruskov, amely mögött állítólag a Lexa család is megtalálható, noha hivatalosan a Šillo család birtokában van, hárommillió eurót kapott.

Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatójának két cége is

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Babiš

Élelmiszeripar

Európai Unió

Gazdaság

Mezőgazdaság

Ódor-kabinet

Szlovákia

Világi Oszkár

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak