Napunk

Mire készül Robert Fico? A Hlas beolvasztása és átrendeződő politikai paletta

Robert Fico a Smer kongresszusán. Fotó - TASR
Robert Fico a Smer kongresszusán. Fotó – TASR

JAVÍTVA: november 20-án 16:36-kor. Robert Fico nem az előrehozott választásokról beszélt a pártkongresszuson, hanem arról, hogy a párt új vezetőségének a választására kell felkészülnie.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Amennyiben Peter Pellegrini, a Hlas elnöke jövő tavasszal köztársasági elnök lesz, akkor Robert Fico, a rivális Smer elnöke azt tervezi, hogy beolvasztja a Hlast a saját pártjába. Ezt követően pedig a Smer előrehozott parlamenti választások útján erősítené meg a pozícióját a kormányban. Fico egy ilyen forgatókönyv lehetőségét villantotta fel a párt pénteki közgyűlésén elmondott beszédében.

„A koalíciós partnereink körében is különböző vélemények vannak. Olyan elképzelésekről van szó, amelyek ha megvalósulnak – és remélem, hogy ezzel mindenki tisztában van –, átrajzolják a politikai térképet” – mondta Fico a párttársainak, arra utalva, hogy Pellegrini elindulhat az államfőválasztáson és meg is nyerheti.

Ez pedig azt jelentené, hogy a Hlasnak új pártelnököt kellene keresnie. Bár a törvény nem írja elő, hogy az államfő lemondjon egy pártban betöltött pozíciójáról, de a korábbi gyakorlat alapján ilyen döntésre lehet számítani. Zuzana Čaputová lemondott a Progresszív Szlovákia alelnöki posztjáról, azt követően, hogy bejutott az elnökválasztás második fordulójába 2019-ben.

A Smerben azzal számolnak, hogy Pellegrini jelölt lesz, a Hlas négy nappal a parlamenti választások után bejegyeztette a pelle2024.sk domainnevet. A Hlas szavazói erősen kötődnek a pártelnökhöz, akit elveszítenének, ha az elnöki palotába költözne.

Önök tapasztaltak, megértik

„Ezért 2024 decemberénél nem is merek továbbtervezni, mert a köztársaságielnök-választás azt eredményezheti, hogy 2024-ben rendkívül nehéz feladatok várnak majd ránk, amelyek meghatározzák a baloldal helyzetét a szlovák politikai színtéren” – mondta a Smer elnöke. „Önök elég tapasztaltak és felkészültek, így tudják, miről beszélek” – intézte szavait Fico a párttársakhoz.

Fico nyilvánvalóan arra utalt,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Államfőválasztás 2024

Andrej Danko

Hlas

Peter Pellegrini

Robert Fico

Smer

SNS

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak