Napunk

Szélárnyékban: Botrányokkal és remek futammal mutatkozott be az új Las Vegas-i pálya

Fotó - TASR/AP
Fotó – TASR/AP

A kezdeti nehézségek ellenére egy igencsak fordulatos versenyt láthattunk az új Las Vegas-i pályán. Max Verstappen egy büntetés ellenére is győzni tudott, Charles Leclerc pedig az utolsó körben mutatott be hatalmas előzést Pérez ellen, így jött fel a második helyre.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Forma-1-es futamok körül minden országban óriási a felhajtás, de idén Las Vegasban új szintre emelték a show-t. A pilótákat mozgó platformokon mutatták be a közönségnek, a megnyitóünnepségen pedig sztárfellépők szórakoztatták a vendégeket. A fél mezőny egyedi autófestéssel érkezett a futamra, a pilóták pedig egymás után mutatták be a speciálisan ide készült sisakdizájnokat.

Egyvalaki nem volt túlságosan elragadtatva a versenyhétvégét kísérő felhajtástól, mégpedig a világbajnok Max Verstappen. A holland pilóta mindig is híres volt arról, hogy őt leginkább a sportteljesítmény érdekli és nem rajong a PR-feladatokért, és ezúttal sem rejtette véka alá, hogy a Las Vegas-i eltúlzott körítés az agyára megy. „Csak álltunk ott fenn, mint a bohócok,” – mondta a megnyitó kapcsán, majd a pályának is odaszúrt, közölve, hogy nem tartja túl izgalmasnak.

 

Katasztrofálisan indult a versenyhétvége

Mindössze kilenc percig tartott az első szabadedzés Las Vegas új, városi pályáján, ugyanis egy meglazult csatornafedél komoly sérülést okozott Carlos Sainz, majd Esteban Ocon autóján. Az incidenst követően a rendezők úgy döntöttek, hogy piros zászlóval megszakítják a szabadedzést, mivel az összes csatornafedelet meg akarták vizsgáltatni.

Ennek következtében a második szabadedzés több órás késéssel, hajnali háromkor kezdődött. Ekkorra már tudni lehet, hogy az autón eszközölt javítások miatt Sainz tíz rajthelyes büntetést kapott. A spanyol pilóta és a Ferrari csapatfőnöke, Frederic Vasseur érthető módon felháborodásának adott hangot, hiszen a csatornafedeles balesetről nem ők tehetnek. Vasseur „elfogadhatatlannak” nevezte az esetet, Sainz szerint pedig a csapat önhibáján kívül fizet „óriási árat”.

A hatalmas showműsorral kísért nagydíj kezdetét egy másik kínos incidens is beárnyékolta: a második szabadedzést „logisztikai okokból” üres lelátók előtt rendezték meg. A szervezők közleménye még csak bocsánatot sem kért a szurkolóktól a döntés miatt, akik között voltak olyanok, akik kizárólag a csütörtöki eseményekre váltottak jegyet és emiatt utaztak a városba.

Leclerc indul az élről

A helyi idő szerint éjfélkor kezdődött időmérő edzést Charles

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forma-1

Sport

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak