Napunk

Nyugat-Szlovákiából keveset láttak belőle, de a kassai magyarok is megvívták a maguk bársonyos forradalmát

Tüntetés Kasán 1989 novemberében. Fotó – Szepsi Csemadok
Tüntetés Kasán 1989 novemberében. Fotó – Szepsi Csemadok

A rendszerváltás idején a csehszlovákiai magyarok autonómiájáért is aláírásgyűjtésbe kezdtek Kassán, de a kezdeményezés rövid életű volt.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A bársonyos forradalom napjaiban a nyugat-szlovákiai magyarok közül többen úgy látták, hogy „vidéken” nem történt semmi. Valójában a kassai diákok gyakorlatilag azonnal kapcsoltak, a szerveződés elindult, nem beszélve a Romániába küldött adományokról.

Kassán a Független Magyar Kezdeményezés is aktív volt, Kassai Fórum néven fontos kiadvány indult, sőt még a magyarok autonómiájának a kérdéséről is lezajlott egy vita.

Veres Tímea történész a kassai magyarok bársonyos forradalmát és az azt megelőző eseményeket, az 1980-as évek végét kutatja. Új tanulmányában, amelyet reményei szerint rövidesen a nyilvánosság is kézbe vehet, igyekezett összegezni a legfontosabb eseményeket ebben a témában.

Veres Tímea nem először foglalkozik a rendszerváltás kassai eseményeivel, 2015-ben a Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) jóvoltából már megjelent egy szlovák nyelvű tanulmánya (1989 – Rok zmeny – Ústav pamäti národa (gov.sk), melyben általánosságban foglalkozott a témával. Most a kassai magyarok vonatkozásában vizsgálta a 34 évvel ezelőtt történteket.

„Azt látom, hogy a kutatók nem nagyon foglalkoznak ezzel a témával” – mondta a Napunkak Veres Tímea. Sokszor felkapott, divatos témák kerülnek a kutatók figyelmének középpontjába vagy speciális, nüánsznyi részletekre fókuszálnak, miközben átfogó feldolgozások hiányoznak, teszi hozzá.

Mihail Gorbacsov kulcsfigura volt

Veres Tímea elmondása szerint a kassaiak beszámolóiból az tűnik ki, hogy az emberek 1988-tól érezték a változást, benne volt a levegőben, és egyfajta eufória lett úrrá rajtuk. „Meghalt Brezsnyev, Andropov, Csernyenko, és jött egy felvilágosult ember, Gorbacsov, akinek még a tekintete is más volt. Gorbacsov személye annyira meghatározó volt a forradalmak szempontjából, hogy sem előtte, sem pedig utána nem lett volna lehetőség a rendszerváltásra, nem beszélve arról, hogy ilyen formában mehetett végbe. Ez a személyes véleményem” – fogalmazott Veres Tímea.

A változás érzését erősítette az is, hogy a határ közelsége miatt Kassán és környékén a Magyar Televízió

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bársonyos forradalom

Kassa

Rendszerváltás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak