Napunk

Orbán zöld fordulatot hirdetett a Fidesz kongresszusán, az akkugyárak teszik majd gazdaggá és erőssé Magyarországot

Orbán Viktor Paks II-ben és az akkugyárakban látja a magyar jövőt. Fotó - MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor Paks II-ben és az akkugyárakban látja a magyar jövőt. Fotó – MTI/Koszticsák Szilárd

A Fidesz erős emberei szerint minden magyar problémáért Soros György, Brüsszel és az ellenzék a felelős – de a Fidesz 30. kongresszusán elnökké újraválasztott Orbán Viktor megnyugtatta őket: megreformálják az EU-t, Kelet és Nyugat Magyarországon randizik majd, és sosem látott gazdagság és jólét vár az országra.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Ha valami nem volt várható a Fidesz 30. kongresszusán, az a meglepetés volt. A legerősebb magyar kormánypárt belső folyamatai gyakorlatilag kőbe vésett szabályok körülbelül két évtizede: Orbán Viktor a párt elnöke, ellenjelölt nélkül, alelnökből négy van, ebből egy nő. A szombati kongresszuson pedig még a legmerészebbek sem várták, hogy ez bármiben is változik majd.

A Fidesznek 1993 óta van elnöki rendszere, de nagyon rövid volt az az időszak, mikor nem Orbán Viktornak hívták a pártelnököt, vagy ellenjelöltekkel kellett volna számolnia. Egyetlen alkalommal fordult elő, hogy Orbánnak ellenfele lett volna, még 1994-ben, akkor a mára teljesen ismeretlenné vált Wachsler Tamás próbálkozott, és el is bukott.

Volt aztán egy rövid időszak, mikor Orbán első miniszterelnöksége idején szétválasztotta a kormányfői és pártelnöki tisztséget. 2000-ben Kövér László ellenfél nélkül lett a Fidesz elnöke, majd 2001-ben Pokorni Zoltán kapta meg a posztot – ő 2002-ben, apja ügynökmúltjának nyilvánosságra kerülése után mondott le. Helyébe Áder János lépett ügyvezető elnökként, majd Orbán 2003-ban visszavette a párt irányítását – s azóta nem volt kihívója.

A mostani kongresszus eredményét borítékolni lehetett: Orbánt 2017 óta 100 százalékkal választják meg a kongresszusokon a pártelnöki posztra, s ez most is így lett. A négy alelnöki posztra pedig most is mindössze négy jelentkező akadt, történetesen a négy eddigi alelnök, Németh Szilárd, Kubatov Gábor, Kósa Lajos és Gál Kinga. A választás így nem volt túl megterhelő, és minden a papírforma szerint alakult.

Beszélő fejek

A kongresszus mindig különleges alkalom a Fidesz életében, hiszen itt Orbán Viktor mellett a párt más erős emberei és partnerei is szóhoz jutnak, és beszédet mondanak – ezt azonban nem úgy kell elképzelni, hogy bárki is mondana valami meglepőt. A kongresszuson elhangzott összes beszéd azt erősítette, hogy a Fidesz szerint minden rendben van, a fő cél a „szuverenitás”, s a párt ezért harcolni akar a külsö és belső ellenségek, az Európai Unió, Soros György, a „genderlobbi”, és a „dollárbaloldal” ellen.

Gulyás Gergely beszédet mond. Fotó – MTI

A Fidesz Európa legerősebb pártja – dobta fel a labdát Varga Judit volt igazságügyi miniszter, aki Szita Károly kaposvári polgármesterrel párosban vezette a Fidesz 30. kongresszusát, melyen 1500–1800 küldött és ugyanennyi vendég vett részt. Varga Judit magas labdáját aztán elsőként Semjén Zsolt, a KDNP elnöke ütötte le, aki elsőként szólalt fel a kongresszuson – mondván, a Fidesz–KDNP az Európai Unió legsikeresebb pártszövetsége.

Semjén szerint nem mindig találkozik a közízléssel, ha egy keresztény párt minden kérdésben hű a keresztény történelmi egyház tanításához – ám ha engednének, az önfeladás lenne. A sikerkonstrukció azonban épp a Fidesz–KDNP, hiszen míg az általa vezetett minipárt egy világnézeti párt, a Fidesz egy keresztény ihletettségű gyűjtőpárt – ennek a szövetségnek az eredménye pedig már a negyedik kétharmad.

Orbán kopernikuszi fordulata és a határon túliak

A határon túli stratégiai partnerek nevében

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fidesz

Magyarország

Orbán Viktor

Soros György

Szijjártó Péter

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak