Napunk

Orbán szerint van értelme az etnikai alapú politizálásnak Szlovákiában

Orbán Viktor a Máért ülésén. Fotó - MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor a Máért ülésén. Fotó – MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Amíg van etnikai alap, addig van értelme az etnikai alapú politizálásnak, mondta Orbán Viktor a szlovákiai választások apropóján.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ma kezdődött a XXI. Máért, vagyis Magyar Állandó Értekezlet, amelyen határon túli magyar politikusok találkoznak Magyarország vezető politikusaival. Ezen a budapesti fórumon szokták megtárgyalni a legfontosabb nemzetpolitikai kérdéseket, amelyek érintik a határon túli magyar politikát.

A Máérten jelen van Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, illetve a párt más politikusai is.

A Máérten rendszeresen felszólal Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. Az idei tanácskozást Novák Katalin köztársasági elnök és Kövér László házelnök nyitotta meg, majd a kormányfő beszéde következett, amelyről az MTI és a kormányközeli Origo tudósított.

Van értelme az etnikai politikának

Orbán Viktor állást foglalt abban a kérdésben is, amely a szeptember 30-i szlovákiai választások óta napirenden van a szlovákiai magyar politikában: van-e jövője az etnikai politizálásnak, vagyis a magyar etnikai pártoknak.

Orbán szerint van. A magyar kormány álláspontja, hogy amíg van etnikai alap, addig van helye az etnikai alapú politizálásnak – mondta a miniszterelnök az Origo szerint. Az MTI szerint arról is beszélt, hogy az, hogy legyen etnikai alap, „közös felelősségünk”. Hozzátette, át kell gondolni, hogy a magyar kormány hogyan tud értelmesen segíteni a szlovákiai magyaroknak.

Orbán azt is leszögezte, hogy a magyar kormány „a nemzetközi jog és az államközi kapcsolatok szigorú szabályait tiszteletben tartva” segíteni fog a romániai magyarságnak a soron következő romániai választásokon.

A Szövetség politikusai a Máért ülésén. Fotó – FB/Forró Krisztián

Új tervet akar Ukrajnának

Ukrajnáról hosszabban beszélt a miniszterelnök. Ebben a pillanatban semmi sincs, amit Magyarország

Forró Krisztián

Határon túli magyarok

Kárpátalja

Magyar Szövetség

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Ukrajna

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak