Napunk

A civilizációnk pusztulása nem zárja ki a happy endet, mondják az Európai Filmdíjra jelölt Műanyag égbolt alkotói

Szabó Sarolta és Bánóczki Tibor. Forrás - Film Expanded
Szabó Sarolta és Bánóczki Tibor. Forrás – Film Expanded

A héten volt a Műanyag égbolt című, magyar–szlovák koprodukcióban készült animációs játékfilm szlovákiai premierje. A rendezőkkel és forgatókönyvírókkal, Bánóczki Tiborral és Szabó Saroltával a pozsonyi vetítés előtt beszélgettünk. A cikkből kiderül az is, mikor vetítik magyarul a filmet a dél-szlovákiai mozik.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Műanyag égbolt című disztópikus sci-fi és road movie 2123-ban játszódik részben a jövőbeni, műanyag bura alá vont Budapesten, részben Miskolcon és a Magas-Tátrában. A film világpremierje a berlini filmfesztiválon volt február 17-én, azóta több mint száz rangos filmfesztiválra jutott el. Strasbourgban megnyerte a legjobb film Ezüst Méliès-díját, néhány hete pedig az Európai Filmakadémia beválogatta az idei öt legjobb animációs film közé. A Műanyag égboltért december 9-én izgulhatunk, ekkor kerül sor az Európai Filmdíjak ünnepélyes átadására.

A film két alkotójával, Bánóczki Tiborral és Szabó Saroltával arról is beszélgettünk,

  • miért választottak egy olyan filmkészítési módot, amilyet előttük Magyarországon még senki más;
  • a film mely részei készültek Szlovákiában;
  • miért gondolják azt, hogy a civilizációnk pusztulása nem feltétlenül jelentene katasztrófát;
  • és hogy miben inspirálták őket a kultikus sci-fik és disztópiák.

Először is engedjétek meg, hogy gratuláljak az Európai Filmdíj-jelöléshez. Meglepett titeket, hogy beválogatták a Műanyag égboltot a legjobb animációs filmek közé?

Bánóczki Tibor (BT): Valamilyen szinten igen. Nyilván nagyon örülünk neki, azért is, mert ezáltal még több emberhez juthat el a film.

Idén öt filmet jelöltek Az év animációs filmje díjra. Nagyon különböző alkotásokról van szó. Nem ismerjük az összeset, de legalább kettő biztosan családi film.

Szabó Sarolta (SzS): A felnőtteknek szóló animációs nagyjátékfilm mindig egy nehéz terep, ezért is nagyon jó, hogy a filmünk bejuthatott ebbe a válogatásba. Családi és gyerekfilmekből nyilván sokkal több van ebben a kategóriában. A felnőtt animációs nagyjátékfilmek készítése az utóbbi tíz-tizenöt évben lendült csak fel igazán, de még mindig ez a legkisebb szelete az animációs filmeknek.

BT: A gyerek-, a családi és a felnőtteknek szóló animációs filmek a filmfesztiválokon is rendszerint egymás mellé kerülnek, mivel ez utóbbiból nincs annyi, hogy külön kategóriát alkossanak. Ugyanakkor a mi filmünk szerencsére nem csak animációs fesztiválokra jut el. Gyakran élőszereplős filmekkel együtt szerepel a rangos fesztiválok programjában.

SzS: Annak tényleg nagyon örülünk, hogy a Műanyag égbolt ilyen szuper fesztiválkörutat járt be. Nagyjából száz fesztiválra hívták meg eddig, amelyek között voltak animációs, arthouse és zsánerfilmfesztiválok is. Óriási dolognak tartjuk, hogy a filmünk ennyire különböző helyszíneken kelti fel a szervezők érdeklődését. A különféle filmes rendezvényekről mi is nagyon sokszínű élményekkel térünk haza.

BT: Azt se felejtsük el, hogy a mi filmünk úgymond hibrid, egyfajta átmenet az élőszereplős és az animációs nagyjátékfilm között. Ennek tükrében meglepő igazából, hogy egy rotoszkóp technikával készült film ott lehet az öt legjobb között.

A filmet Dél-Szlovákiában magyarul is vetítik a következő napokon és helyszíneken:

November 17., 20:00 – Tuli Cinema, Somorja
November 19., 20:00 – Kino Úsmev, Kassa
November 20., 19:00 – Cinema 16mm, Galánta
November 21., 17:30 – Cinemax, Dunaszerdahely
November 25., 15:00 – Tuli Cinema, Somorja
November 25, 18:45 – Kino Úsmev, Kassa
December 5., 18:00 – Tatra mozi, Komárom
December 14, 19:00 – Kinoklub Nyitra

Egyébként készült már ilyen technikával egész estés magyar film?

BT: Nem tudunk róla.

Miért döntöttetek úgy, hogy ezzel a technikával készítitek el a filmet?

SzS: Amikor elkezdtük írni a sztorit,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Film

Klímaváltozás

Kultúra

Popkultúra

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak