Napunk

Fico kormánya bizalmat kapott, a vitában a PS dominált, Matovič akciója miatt korlátozzák a sajtót

Robert Fico, Peter Pellegrini és Erik Tomáš a kormányprogramról szóló parlamenti vita közben. Fotó - TASR
Robert Fico, Peter Pellegrini és Erik Tomáš a kormányprogramról szóló parlamenti vita közben. Fotó – TASR

Robert Fico negyedik kormánya, a Smer, a Hlas és az SNS koalíciója bizalmat kapott a parlamenttől. A zárószavazáson a kormányprogramot 78 képviselő támogatta, 65 pedig ellene szavazott.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A voksolással a képviselők a kormány programnyilatkozatát is támogatták. Robert Fico előre jelezte, hogy egy képviselő egészségügyi okok miatt hiányozni fog a szavazásról. Pavol Ľupták (SNS) kórházban van.

A vita során az ellenzék általában azt rótta fel Robert Fico negyedik kormányának, hogy nem mutattak érdeklődést a kormányprogramról szóló vita iránt. Nem tartózkodtak a plénumban, nem válaszoltak az ellenzéki képviselők kérdéseire és felvetéseire, gyakorlatilag szakmai vita nélkül folyt a vita.

Az ellenzék főleg azt rótta fel Fico negyedik kormányának, hogy programja homályos, konkrétumokat gyakorlatilag nem tartalmaz, és nem fókuszál Szlovákia valódi problémáira.

„Az egyetlen dolog, ami ezt a kormányt motiválta, az a büntetlenség utáni vágy, és az egyetlen dolog, amire ez a kormány felkészült, az a bosszú” – mondta Michal Šimečka, a legerősebb ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia vezetője.

Melyek voltak a vita legfontosabb momentumai?

Robert Fico a kormányprogram vitája során a plénumban. Fotó TASR

1. Fico és a koalíció leginkább hallgatott

Robert Fico kormányfő beterjesztette a kormányprogramot. Beszéde rövid volt. „A startvonal, ahonnan ez a kormány elindul, nagyon göröngyös, tele van aknákkal és olyan mechanizmusokkal, amelyek rendkívül veszélyt jelentenek” – állította.

„Csődöt mondanak a szabad piacok. Minden multikulturális nézet már mögöttünk van, és nem éri el azt a hatást, amit vártunk tőle. A háború és a nemzetközi jog durva megsértésének időszakát éljük. Sajnos, a nagy nemzetközi szervezetek tekintélye csorbul.”

Fico beszédében, amelyben hangsúlyozta, hogy azt papír nélkül mondja el, az alkotmányra, annak preambulumára és a Nagy-Morvaország örökségére támaszkodott, és ígéretet tett az EU- és NATO-tagság tiszteletben tartására. „Másrészt világossá akarom tenni, hogy ennek a kormánynak a külpolitikája mind a négy égtáj felé orientálódni fog” – mondta Fico.

Ismét bírálta a sajtót és a civil szervezeteket, de a nagy, politikailag érzékeny korrupciós ügyek kivizsgálását is. „Az alkotmány egyértelműen kimondja, hogy az államhatalom a néptől származik. Nem fogadhatjuk el, hogy ezt az országot a sajtó vagy a civil szervezetek irányítsák politikai felelősség nélkül” – mondta a kormányfő.

„Az alkotmány azt mondja, hogy jogállamban kell élnünk. A jogállamiság tekintetében az elmúlt három évben óriási hiányosság volt tapasztalható, és fel kell készülniük arra, hogy számos olyan törvényjavaslat támogatására kérjük majd önöket, amelyek kijavítják ezeket a hiányosságokat” – mondta.

Az ezt követő többórás vita során Fico néha megjelent a parlamenti ülésteremben. Bár több képviselő közvetlenül hozzá intézte szavait, ő nem válaszolt nekik, pedig miniszterelnökként bármikor joga van felszólalni a vitában.

Vladimíra Marcinková SaS-es képviselő például így bírálta a miniszterelnököt. „Nem tudok olyan nyugodt lenni, mint ön, amikor arról beszélek, ami jelenleg történik” – mondta az ellenzéki képviselő.

„Amikor látom, hogy milyen zsarnoki módon bánik a rendőrökkel. Amikor látom, hogyan fenyegeti a bírókat. Nem tudok ilyen nyugodt lenni. Ön tud papír nélkül beszélni, mi többiek nem. Ez számít az embereknek, de szeretném, ha ezt a valóban kivételes politikai tehetséget Szlovákia jobbá tételére használná, és nem az orbánizálására.”

Michal Šimečka, a parlament alelnöke és Peter Pellegrini, a parlament elnöke. Fotó – TASR

2. A felszólalók főként PS-tagok voltak

A többnapos vitában a legerősebb ellenzéki frakció, a Progresszív Szlovákia képviselői domináltak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Igor Matovič

KDH

Média

Michal Šimečka

Robert Fico

SaS

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak