Napunk

Milyen szerepet játszottak a magyar nők a bársonyos forradalomban? Egyenrangúak voltak, de aztán jött az üvegplafon

Az FMK tagjai 1990-ben, bal oldalt A. Nagy László, Sándor Eleonóra és Öllős László, jobb oldalt Csekes Erika és Tóth Károly. Fotó - Fórum Kisebbségkutató Intézet / Szlovákiai Magyar Adatbank / Digitális emlékezet
Az FMK tagjai 1990-ben, bal oldalt A. Nagy László, Sándor Eleonóra és Öllős László, jobb oldalt Csekes Erika és Tóth Károly. Fotó – Fórum Kisebbségkutató Intézet / Szlovákiai Magyar Adatbank / Digitális emlékezet

Ha valaki fiatal nőként szólalt fel a rendszerváltó férfiak között, sokkal nehezebb volt bármiféle visszhangot kiváltania, mesélik a rendszerváltásban részt vett szlovákiai magyar nők.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A politika még ma is leginkább férfiak dominálta műfaj – Szlovákia e téren fel tudott mutatni némi előrelépést Zuzana Čaputová államfővé választásával, de az összképen ez sajnos nem változtat.

A szlovákiai magyarok részvétele a bársonyos forradalomban egy jól feldolgozott téma: közismert a Vágsellyén alakított Független Magyar Kezdeményezés szerepe a rendszerváltásban vagy Grendel Lajos magyarul megtartott beszéde a november 27-i pozsonyi tüntetésen.

De milyen szerepet játszottak a magyar nők a bársonyos forradalomban? Vannak-e eddig el nem mesélt női történetek az akkori forradalmi időkből?

A bársonyos forradalomban való magyar részvétel kapcsán is sokkal több férfi szereplőre emlékszünk, mint nőre: a Fórum Intézet oral history-kötete, A rendszerváltás és a csehszlovákiai magyarok 31 interjúalanya között például csak öt nő van.

Ezt azonban a köteten nem lehet számon kérni, valóban kevesebb nő volt az első vonalban mint férfi, ők azonban nem voltak alárendelt szerepben, mondja Sándor Eleonóra. Ezt így gondolja Németh Ilona is, ugyanakkor szerinte a rendszerváltásban részt vevő nők később kevésbé voltak láthatóak.

Sándor Eleonóra néprajzkutató, újságíró, egykori politikus és köztisztviselő. A Független Magyar Kezdeményezés Tóth Károly és az ő lakásán alakult meg Vágsellyén 1989. november 18-án. 1990 és 1992 között képviselő volt a prágai parlamentben.

Németh Ilona képzőművész, illusztrátor, egyetemi tanár. Ő is részt vett az FMK alapításában, a szerveződés kiadványainak, majd az első független csehszlovákiai sajtóterméknek, a Napnak a grafikai tervezője volt. Zuzana Čaputová államfő egyik magyar tanácsadója Simon Attila történész mellett.

Egyenrangú nők

„Én úgy érzem, a nők ugyanolyan szerepet játszottak a rendszerváltásban, mint a férfiak” – mondja Németh Ilona. Szerinte Sándor Eleonórának vagy Németh Zsuzsának az FMK megalapításában, és már az azt megelőző „undergroundban”, „az összes elvi és politikai döntéshozatalban” ugyanolyan fontos szerepük volt, mint a férjeiknek, Tóth Károlynak vagy Öllős Lászlónak.

Németh Ilona szerint „ennek ellenére Nóra és Zsuzsa kevésbé lett látható a későbbiekben”, pedig az ő felkészültségük és tudásuk egyenértékű volt a férjeikével és a rendszerváltó értelmiség többi tagjáéval.

„Megjelenik mindig az a fajta üvegplafon, ami részben bennünk, a nőkben belül van, és részben kívül. Mert ahhoz bátorság is kell, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Németh Ilona

Nők

Rendszerváltás

Szlovákiai magyar

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak