Napunk

Nem tetszik a kormányprogram a Szövetségnek, de Ficóék nem állnak szóba velük

Mózes Szabolcs. Fotó - Napunk
Mózes Szabolcs. Fotó – Napunk

A Szövetség egyelőre nem tud közelebbit arról, ki lesz az új kisebbségi kormánybiztos. Forró Krisztián levelére Robert Fico nem reagált.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A kormány megfeledkezik Dél-Szlovákiáról és a magyarlakta vidékekről a programjában, mondta csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke. Ez volt a párt első önálló sajtótájékoztatója a pozsonyi Čajak utcai székházban a választás óta, amely során 4,4 százalékot szerezve a parlamenten kívül rekedt. Mózes egyedül tartotta, a párt többi politikusa nélkül.

Délen nem lesz fejlesztés

A Szövetség alelnöke hangsúlyozta, a Fico-kormány programja nélkülözi a dél-szlovákiai infrastuktúra-fejlesztéseket. Habár délen is vannak fontos közlekedési útvonalak, Ficóék csak az északiakat tervezik építeni a következő négy évben.

Az oktatási programból teljesen kimaradtak a kisebbségek, a kultúrában pedig Mózes arra hívta fel a figyelmet, Ficóék nem tervezik érvényesíteni a hatályos jogszabályokat az RTVS magyar adásainak vonatkozásában. Növelni kellene a magyar nyelvű adásidőt, hogy a kisebbségek lakosságon belüli számarányának feleljen meg, amire viszont a következő években a program szerint nincs kilátás. Ezen a téren egyébként az elmúlt években sem történt előrelépés.

A kisebbségi kultúra támogatása kapcsán Mózes szintén borúlátó. Tomáš Tarabát idézte, aki szerinte olyan, mintha a kormány árnyékszóvivője lenne, és aki azt mondta, hogy erősíteni szeretnék a kulturális minisztérium jelenlétét a források elosztásánál. Ehhez viszont meg kellene változtatni a Kisebbségi Kulturális Alap jelenlegi rendszerét, hiszen jelenleg a kisebbségi szervezetek és az alap igazgatója jelölnek tagokat a pénzek elosztásáról döntő bizottságokba, nem a minisztérium.

Forró levelére nem jött válasz

Mózes kiemelte, hogy a kormány nem számol a kisebbségi törvény elfogadásával, pedig az a kormány akciótervében is szerepelt, valamint az alkotmány és a nemzetközi kötelezettségek is elvárják. „Minimálisan a kisebbségi törvényt elvártuk volna, hogy benne legyen” – mondta a kormányprogramról a Szövetség alelnöke.

Mózes a Napunk kérdésére elmondta, a párt megszólította a Robert Fico vezette koalíciót, de egyelőre nem kaptak semmilyen reakciót. Forró Krisztián pártelnök írt egy levelet Robert Ficónak a kormány kinevezése után, de nem kapott választ. Nincs semmilyen kommunikáció a kormány és a párt között, mondta Mózes.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter egy héttel ezelőtt a Szövetséggel közös sajtótájékoztatóján azt mondta, neki beszámolt Robert Fico miniszterelnök arról, mik a tervei a kisebbségi kormánybiztosi hivatallal, de nincs felhatalmazása erről beszélni. Szijjártó hozzátette, talán a Szövetség politikusai a következő napokban tudnak mondani valamit az ügyről. Mózes Szabolcs azt mondta, egyelőre semmi közelebbi információjuk nincs. Bukovszky László kisebbségi kormánybiztost több mint három hete, az első kormányülésen váltották le, azóta nem nevezték ki az utódját.

A Szövetség alelnöke szerint konstruktív ellenzék lesznek, de a konkrét stratégiát már a december 9-i tisztújítás után határozza meg a párt.

Mózes újságírói kérdésre elmondta, nem vetik el, hogy átalakuljon a választási rendszer, amit a kormányprogram felvet, de még túl kevés információ van ahhoz, hogy konkrétumot mondjanak ebben a kérdésben. A kormányprogram egyébként meglehetősen nyakatekert nyelven úgy fogalmaz, „a kormány kész létrehozni egy szakértői csoportot, amely kiértékeli a parlamenti választások jogszabályai módosításának alternatíváit, a választási körzetek számának megváltoztatásának céljából”.

A legújabb hírek szerint a KDH akár támogathat is egy erre irányuló alkotmánymódosítást. Egy olyan változtatás, amely erősítené a régiók képviseletét a parlamentben, alighanem a Szövetségnek is kedvezne.

Mózes Szabolcs azt is elmondta, a párt a december 9-i tisztújító közgyűlésen vagy utána fog nyilatkozni az államfőválasztással kapcsolatos döntéséről. A jelöltállításhoz vagy 15 ezer aláírást kell gyűjteniük, vagy 15 parlamenti képviselő aláírását kell összeszedniük. Mózes azt mondta, parlamenti képviselőkkel nem tárgyalnak egy ilyen támogatásról, így alighanem megpróbálnak összegyűjteni 15 ezer aláírást.

Fico-kormány

Forró Krisztián

Magyar Szövetség

Mózes Szabolcs

Robert Fico

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak