Napunk

Napunk newsfilter: Inog Fico kártyavára, de megóvja Jézus Krisztus, a leendő szlovák király

Matúš Šutaj Eštok és Robert Fico. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Matúš Šutaj Eštok és Robert Fico. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Šutaj Eštok alatt lassan összerogy a rendőrség. 2. A bíróság visszaküldte Ficónak a gestapós bőrkabátot. 3. Az egyháznak is vállalhatatlan a túlbuzgó Kuffa.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Šutaj Eštok alatt lassan összerogy a rendőrség

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter hatalmas karriert futhatna be „itt a piros, hol a piros” játékosként – olyan sebességgel cserélgeti az embereket a rendőrségen, hogy csak egy pillanatig nem figyelünk oda, máris elveszítjük a fonalat.

Rastislav Polakovič megbízott országos rendőrfőkapitány nevét meg sem tudtuk igazán jegyezni, de ezek szerint most már nem is nagyon kell – a belügyminiszter tapsolt egyet, csettintett kettőt, és a legfőbb rendőrt az országban szerda reggeltől Ľubomír Soláknak hívják.

Solák is megbízott rendőrfőkapitány lesz – egy állandó főrendőrhöz Šutaj Eštoknak nyilvános meghallgatást kellene meghirdetnie, ehhez pedig egyelőre nem fűlik a foga. De nem kizárt, hogy Solák hamarosan hosszú távra is magára öltheti a rendőrfőkapitányi egyenruhát.

Mesterterv. Ez a villámgyors cserebere a rendőrségen több dologra is utalhat. Az egyik ilyen fontos dolog a fejetlenség – Šutaj Eštok tornádóként érkezett a belügyi tárcához, és nagyjából olyan tájképet is hagy maga után, mintha forgószél pusztított volna ott. A miniszternek mintha semmilyen koncepciója sem lenne arról, hogyan is kéne kinéznie a rendőrségnek.

A másik – és ez még az előzőnél is jóval nagyobb felkiáltójel –, hogy a miniszter nem önálló, erős jogkörökkel bíró rendőrfőkapitányt akar, hanem egy bármikor lecserélhető bábot. Márpedig ha ez igaz, az két szempontból is óriási baj: ha a rendőrfőkapitány bármikor eldobható, az egyrészt az első lépés a rendőrség átpolitizálásához.. S egy folyamatosan változó rendőri vezetés az ország biztonságára nézve is óriási kockázat.

Ľubomír Solák ráadásul első pillantásra pont olyan rendőrfőkapitánynak tűnik, aki a belügyminiszter markában lehet. Az elmúlt években nem volt a rendőrség állományának tagja, a pozsonyi városi rendőrségről hozták őt vissza. Ráadásul van botránya is: 2014 telén a Lynx kommandó kötelékében szolgált vezető beosztásban, és egy rendőrségi gyakorlaton a Rázsochy kórház építési területén éleslövészetre adott parancsot. Éles lőszerrel pedig nem igazán okos dolog családi házak közelében lövöldözni – 2015 elején véget is ért a karrierje.

Solákról azt mondják, népszerű, egyenes és becsületes rendőr. Sokan kellemesen meg is lepődtek a kinevezésén. De első és második ránézésre is az az ember érzése, hogy nem autonóm, önálló vezetőként számít rá a belügyminiszter.

Szürke eminenciás. Ez az érzés pedig még erősödik is, ha megnézzük, ki lesz a helyettese. Az ország második számú rendőrét Ivan Hapštáknak hívják – egy ugyanilyen nevű ember nemrég még a Nemzetbiztonsági Hivatal belbiztonsági osztályát vezette.

S épp a Nemzetbiztonsági Hivatal volt az, amely hirtelen azzal vádolta meg Roman Mikulecet, a Matovič- és Heger-kormányok belügyminiszterét, hogy illetéktelenül tekintett bele bizalmas iratokba. Mindezt a törvény furcsa magyarázatára alapozva egy olyan időszakban tette, mikor az ellenzéknek, elsősorban a Hlasnak ez nagyon jól jött.

Nem mellesleg, épp Ivan Hapštáknak hívták azt a nyomozót is, aki 2013-ban nyomást gyakorolt Tom Nicholson egykori oknyomozó újságíróra, hogy adja ki egy forrását. Nicholson akkoriban egy barátságos telefonbeszélgetés átiratához jutott hozzá, mely Stanislav Jankovič, Robert Kaliňák akkori belügyminiszter egykori tanácsadója, és Libor Jakšík állítólagos maffiafőnök között történt.

Ha ez a három Ivan Hapšták egy és ugyanaz a személy, akkor a gyanakvó újságírónak és újságolvasónak az a nehezen elhessegethető gondolata támadhat, hogy nem Solák lesz az igazi főnök a rendőr-főkapitányságon. De ahogy mindenkit, úgy Solákot is megilleti a türelem – ha valóban becsületes és megvesztegethetetlen rendőr, akkor elhessegeti a gyanú összes árnyékát.

2:0 Šutaj Eštoknak eközben főhet a feje:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egyházak

Fico-kormány

Kulturális minisztérium

Matúš Šutaj Eštok

Napunk newsfilter

Rendőrség

SNS

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak