Napunk

Orbántól leshette el Fico, hogyan zárja ki az újságírókat a kormányülésekről

Így tájékoztat a kormányülésről Orbán Viktor a Facebook-oldalán. Fotó - FB/Orbán Viktor
Így tájékoztat a kormányülésről Orbán Viktor a Facebook-oldalán. Fotó – FB/Orbán Viktor

Robert Fico pár héttel a választás után hasonlóan korlátozná a sajtó kommunikációját a kormánnyal, ahogy ezt Orbán Viktor teszi Magyarországon. Megnéztük, mire készülhet a szlovákiai nyilvánosság, ha Orbán lesz a minta Pozsonyban.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

„Amíg nem születik döntés, nemkívánatos vendégek lesznek a kormányhivatalban” – mondta Robert Fico arról, hogy felülvizsgáltatja néhány médium belépési jogát a pozsonyi kormányhivatal épületébe. Elmondása szerint az intézkedés a Markíza televíziót, a Denník N-t, a Sme-t, valamint az Aktualityt érinti. Fico nyíltan ellenségesnek nevezte ezeket a médiumokat, amiért szerinte gyűlöletet terjesztenek a Smer ellen.

Hétfőn még bejutottak az újságírók a kormányülésre, azóta pedig nem volt alkalom, amiért odamentek volna, így nem tudni, már hatályos-e a médiumok kizárása.

Hasonló intézkedés korábban a Smer vezette kormányok idején sem volt életben, az újságírók mindig szabadon beléphettek a kormányhivatal épületébe, ahol a kormányülések előtt és után rendszeresen kérdezhették a kormány tagjait.

Fico jelenlegi lépése illeszkedik a kampány során folytatott kommunikációjába. A választások előtt bojkottot hirdetett a Markíza vitaműsorai ellen, és ezt azóta is betartja.

A Smer elnökének ezek a lépései kísértetiesen emlékeztetnek arra, ahogy Orbán Viktor zárta el a nyilvánosság elől a kormányüléseket Magyarországon. Magyarországi újságírókkal jártunk utána, hogyan zajlott ez a folyamat náluk, hogyan zárták el előlük fokozatosan a különböző információs csatornákat, és hogyan próbálnak az újságírók ilyen körülmények között is hírt adni arról, ami a kormányüléseken történik.

Orbánék már továbbmentek

Magyarországon az utóbbi tíz évben szisztematikusan zárták ki a sajtót a kormány munkájából. Munk Veronika, a Denník N innovációért és új piacokért felelős igazgatója szerint, aki korábban a Telex és az Index (a Telexet a korábbi Index újságírói alapították 2020-ban, amikor az Index kormányközeli tulajdonba került) szerkesztőségében dolgozott, egy magyar újságírónak már-már furcsa az, hogy Szlovákiában milyen szabadon járhattak az újságírók a kormányülésekre.

„Húsz évet dolgoztam a magyar médiában, ebből jó pár évet a legnagyobb hírportálok különféle vezetői pozícióiban. Emiatt nagyon érdekes volt az utóbbi hónapokban Szlovákiában megfigyelni, ahogy az újságírók bemehetnek a kormányhivatalba, ismerhetik a kormányülések programját, sőt, ott lehetnek a kormányüléseken. És hogy már azon felzúdulnak, ha a kormányülés programjának előzetes nyilvános ismertetése valamelyest csúszik” – mondja Munk Veronika.

„Magyarországon, ahol a kormányzat erős közvetett hatást gyakorol a médiapiacra és a kormánytól független újságírók, szerkesztőségek működésére, az utóbbi tíz évben még csak azt sem hozták nyilvánosságra, hogy mikor tartják a kormányülést, nem hogy beengedték volna az újságírókat.”

Orbánék tehát nem csak abban korlátozzák az újságírókat, hogy a kormányüléseken kérdéseket tehessenek fel. Ők már a következő lépéseket is megtették, és gyakorlatilag semmilyen információt nem adnak a kormány tárgyalásának programjáról sem, a döntésekről pedig gyakorlatilag csak a kormányinfónak nevezett sajtótájékoztatókon tájékoztatnak.

A kifogás: építkezés

Kezdjük az elején: Orbán Viktor

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Média

Orbán Viktor

Sajtó

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak