Napunk

„A kollektív bűnösség teljességgel helytelen.” Csehországba deportált magyarokkal és utódaikkal találkozott Zuzana Čaputová

Az ekeli Fehér Miklós is a deportáltak között volt. Fotó - köztársasági elnöki iroda
Az ekeli Fehér Miklós is a deportáltak között volt. Fotó – köztársasági elnöki iroda

Bevallom, nem tudtam, hogy ilyen tragikus következményei is voltak a történteknek, és hogy az embertelen körülmények halálos áldozatokat is követeltek, mondta Zuzana Čaputová, miután végighallgatta a Csehországba deportált magyarok visszaemlékezéseit a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A vágkirályfai Pozsonyi Julianna hároméves volt, amikor családjával együtt berakták a marhavagonba 1947 februárjában. 87 éves nagyapját és 84 éves nagyanyját is el akarták hurcolni. A nagyapának nem sokkal korábban az oroszok a háborúban meglőtték a karját, ami úgy maradt kifordulva. Egy orosz tiszt végül megkegyelmezett rajta, és visszavitette az idős házaspárt a faluba. Így két évvel később legalább a család többi részének is volt hova hazatérnie.

A gyerekeknek viszont menniük kellett Csehországba. Két család utazott együtt, az egyik egy három hónapos csecsemővel, aki alatt a hideg vagonban megfagyott a pelenka. Amikor két éjszakára kint hagyták őket egy mellékvágányon ellátás nélkül, a férfiak elindultak a hóban gázolva segítségért, és mire egy őrházba tudták vinni a családjukat, a csecsemő már nem lélegzett. Hóval dörzsölték be a testét, hogy újraélesszék. Az újraélesztés sikerült, de a baba olyan súlyos fagyási sérüléseket szenvedett, hogy rokkant lett, és sérülései következtében tizenhét évesen meghalt.

Kisgéresbe is elment

Ez csak egy a második világháború után Csehországba hurcolt szlovákiai magyarok történetei közül. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma Felcserélt otthonok című kiállítása ezeket a történeteket mutatja be a pozsonyi Žižka utcában. Ezt a kiállítást látogatta meg kedd délután Zuzana Čaputová. A találkozón a Napunk is részt vett.

Zuzana Čaputová nem először foglalkozik a szlovákiai magyarok történetének tragikus fejezeteivel elnöki pályafutása során. 2021-ben Kisgéresen találkozott a málenkij robotra elhurcoltak hozzátartozóival, akiket addig semmilyen szlovák közjogi méltóság nem látogatott meg. A helyiek 75 évet vártak egy ilyen látogatásra, és azt az elhurcoltak közül senki sem érhette meg, már csak az utódaik.

Válogattak közülünk, mint a barmok közül

Úgy válogattak közülünk, mint a barmok közül – mesélték egybehangzóan a túlélők. „Tyúkok voltak alattunk a faházban, ahol laktunk, és úgy megtetvesedtünk, hogy mindenhol tetvek mászkáltak rajtunk” – mesélte a csehországi életkörülményekről Pozsonyi Julianna. „Mindig csak sírt az édesanyám, én meg vele együtt.”

Voltak, akik két hétet töltöttek a fűtetlen marhavagonokban, mesélte

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kisebbségek

Szlovákiai magyar

Történelem

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak