Napunk

Fico hadjáratot hirdetett a média ellen. Kérdés, hogy kinek van több veszítenivalója

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Néhány órával azt követően, hogy a negyedik Fico-kabinet hétfőn elfogadta a kormányprogramot, Robert Fico olyan lépést tett, amilyet eddig szlovák miniszterelnök még soha. A kormányfő hétfőn délután, egy a Facebookon közzétett videóban jelentette be, hogy felülvizsgáltatja a Markíza, a Denník N, a Sme, valamint az Aktuality.sk engedélyét, amely a kormányhivatalba való belépésre jogosítja fel a sajtó képviselőit. „Amíg nem születik döntés, nemkívánatos vendégek lesznek a kormányhivatalban“ – mondta Fico.

A kormányülésre, amely hétfőn délelőtt zajlott, még kivétel nélkül beengedték az újságírókat, a következő kormányülés a jövő héten esedékes. A Denník N kérdéssel fordult a kormányhivatal felé, miszerint az, hogy „nemkívánatos vendégek“, azt jelenti-e, hogy nem léphetnek be a kormányhivatal épületébe. Szerkesztőségünk egyelőre nem kapott hivatalos választ.

„Tegnap bejelentettem, hogy lépéseket teszünk az ellenséges médiumokkal – Markíza, Denník N, Sme, Aktuality.sk – szemben. Legalább az szolgáljon ezeknek a médiumoknak a becsületére, hogy nyíltan vállalják a Smer elleni gyűlöletüket és ellenségességüket, és elismerik, hogy örömmel terjesztik ezeket az irányzatokat“ – fogalmazott hétfői videójában Fico.

Október végén Andrej Danko, az SNS elnöke is megpróbálta bojkottálni a médiát, amikor az Aktuality, a Denník N és a Sme újságíróit nem engedte be a sajtótájékoztatójára. Danko lépése annyiban különbözik Ficóétól, hogy az SNS elnöke egy párt sajtótájékoztatójáról tiltotta ki az újságírókat, míg Fico azt akarja megakadályozni, hogy a média képviselői a kormány mint állami szerv munkájáról tudósítsanak.

A főszerkesztők szerint Fico törvényt sért, Čaputová kiáll a sajtó mellett

Robert Fico viszonya a médiához sosem volt igazán baráti. 2016-ban például Miroslav Lajčák külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján Fico „mocskos, szlovákellenes prostituáltaknak“ nevezte az újságírókat, a 2018-as Kuciak-gyilkosság után alakult Za slušné Slovensko (Tisztességes Szlovákiáért) mozgalmat ért támadások nyomán pedig több mint ötszáz újságíró adott ki közös nyilatkozatot, amelyben elítélték a miniszterelnök kijelentéseit.

Peter Bárdy, az Aktuality főszerkesztője szerint Fico a támadásaival revansot akar venni. „El akar hallgattatni minket, meg akarja akadályozni, hogy a munkánkat végezzük. A negyedik Fico-kormány nem magabiztos és bátor, ahogy azt a miniszterelnök állítja. Gyáva és bosszúszomjas. Ezért keresi a belső ellenséget“.

„A Kuciak-gyilkosság után a médiát ért támadások már önmagukban véve is veszélyesek és undorítóak. Robert Fico azonban még ezen is túlment. Törvényt sért“ – véli Matúš Kostolný, a Denník N főszerkesztője.

„A kiadókról és kiadványokról, valamint a médiaszolgáltatásról szóló törvény is világosan kimondja, hogy a közhatalmi szerveknek egyenlő alapon kell tájékoztatást nyújtaniuk a tevékenységükről“ – figyelmeztet Jakub Filo, a Sme napilap főszerkesztőhelyettese.

A miniszterelnök hétfői kijelentésére Zuzana Čaputová államfő is reagált. „A média munkájának része az is, hogy kritikusan álljanak a politikusokhoz. Nekünk, politikusoknak ez természetesen kellemetlen lehet, de a média jelentősége túlmutat ezen a kellemetlenségen, és pótolhatatlan a demokrácia számára“ – fogalmazott a köztársasági elnök.

A Markíza Fico célkeresztjében

A Markíza múlt szerdai híradója alaposan felbosszantotta a kormányfőt,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Média

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak