Napunk

Csütörtökön mutatják be a Jókai Színházban a Hapcikirályt, amely a társadalomnak is görbe tükröt állít

Fotó - Komáromi Jókai Színház
Fotó – Komáromi Jókai Színház

November 16-án mutatja be a Komáromi Jókai Színház Tasnádi István Hapcikirály című mesejátékát, amely Lázár Ervin azonos című, népmesei motívumokon alapuló meséje nyomán született.

„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy hipochonder, betegségtudatos király, aki megpróbálta távol tartani magától még a kórság gondolatát is. Tette ezt úgy, ahogy a mesékben a királyok szokták: ostobán, mások kárára, romboló módon. És ahogy ez a mesékben szokás, egyszer csak mégis megérkezett hozzá az, amitől a legjobban félt: a nátha. A király gyógyulni akar, de a gyógyulás eszközei ugyanazok: önzés, erőszak, mások eltiprása. A király elmagányosodik, az ország kihal. Még szerencse, hogy a mesékben a királyok mellett vannak udvari bolondok, akiket azért fizetnek, hogy megmondják az igazat, és szembesítsék az uralkodót döntései következményeivel. A mesé(k)ben ilyenkor a morcos uralkodó eltűnődik a bolond beszéden, és megfordítja az eseményeket” – olvasható a darab ismertetőjében.

Lázár Ervin Hapcikirály című meséjéből Tasnádi István írt szellemes, könnyed színpadi játékot, mely ugyanakkor görbe tükröt tart a társadalmunknak is. Szirtes Edina Mókus zenéje pedig magasba emeli ezt a bohóctréfát: az egyszerűnek tűnő színpadi helyzetek a zene által kapnak még nagyobb dinamikát, lendületet. Együtt van minden: történet, dallam, gesztus, látvány, így nyújtva totális színházi élményt a legkisebb nézőknek.

Fotó – Komáromi Jókai Színház

„Odahaza, Székesfehérváron sok nevelési programot viszek vagy koordinálok, ez egyfajta mániám. Minden elő- és utófoglalkozás nagyon fontos – emelte ki Lőrincz Zsuzsa, rendező, a székesfehérvári Vörösmarty Színház ügyvezetője. – Érdemes átbeszélni a gyerekekkel, mire számíthatnak a színházban, illetve később azt, mit láttak a színpadon. Világos, hogy nem a sztori a legnagyobb élmény, hanem az, hogy miként történik meg. Persze nem baj, ha a gyerekek ismerik a történetet, hiszen a Hapcikirálynak több népmesei változata is van, például az Adj isten egészségére! vagy A csillagszemű juhász; Lázár Ervin ezek alapján írta meg a meséjét, amihez aztán Tasnádi István még hozzátette a magáét. Nyugodtan meg lehet beszélni a gyerekekkel, mit jelent, ha zsarnok király uralkodik egy országban, mi a bolond szerepe a mesékben, milyen a viszony király és bolond, király és udvaroncok, király és nép között.”

Fotó – Komáromi Jókai Színház

Hapcikirály igazi összművészeti produkció: sok benne a zene, a színészek különféle hangszereken játszanak, emellett az alkotók különböző technikával megvalósított árnyjátékos jeleneteket fűztek bele. „A fényekkel nagyon szépen lehet festeni a díszletet, izgalmas képeket teremtve. Mindeközben az egésznek van egy nagyon felszabadult, karikírozott mesei játékvilága. Erre várjuk a gyerekeket, a szülőket és a pedagógusokat” – zárta Lőrincz Zsuzsa.

Az előadás a Komáromi Jókai Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház és a Ziránó Színház közös produkciója.

TASNÁDI ISTVÁN – SZIRTES EDINA

HAPCIKIRÁLY

Lázár Ervin meséje nyomán

zenés mesejáték

HAPCIKIRÁLY KÖLESÉRI SÁNDOR M. V.

BOLOND SZABÓ VIKTOR

POROSZLÓ I./FELCSER BÉHR MÁRTON

POROSZLÓ II./LECSER SZEBELLAI DÁNIEL

VÁDLOTT/KOLDUSASSZONY/ASSZISZTENS MOLNÁR XÉNIA

VAJÁKOS MARI HOSTOMSKÝ FANNI

FŐORVOS ASSZONY HOLOCSY KRISZTINA

UDVARONC I. OLASZ ISTVÁN

UDVARONC II. BERNÁTH TAMÁS

ZONGORISTA PÁLINKÁS ANDRÁSSY ZSUZSANNA

ÁRNYJÁTÉKOS HEGEDŰS GRÉTA

DÍSZLET- ÉS JELMEZTERVEZŐ: LŐRINCZ MELINDA M. V.

ZENEI VEZETŐ: CSERTA BALÁZS M. V.

KORREPETITOR: PÁLINKÁS ANDRÁSSY ZSUZSANNA

KOREOGRÁFUS: ROVÓ TAMÁS M. V.

DRAMATURG: VARGA EMESE

BÁB-TANÁCSADÓ: VARGA PÉTER

A RENDEZŐ ASSZISZTENSE: BALASKÓ EDIT

RENDEZŐ: LŐRINCZ ZSUZSA M. V.

Komárom

Komáromi Jókai Színház

Kultúra

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak