Napunk

Nesze, semmi! Ezt üzeni a Fico-kormány programja a magyaroknak és a többi kisebbségnek (elemzés)

Robert Fico kormánya. Fotó - TASR
Robert Fico kormánya. Fotó – TASR

Tüzetesen megvizsgáltuk, különös tekintettel a nemzeti kisebbségek problémáira és a magyarlakta régióra fókuszálva, hogy mit kínál a negyedik Fico-kabinet 88 oldalas programja. Konkrét ígéretek híján nehéz lesz bármit is számonkérni.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Hétfői ülésén jóváhagyta programnyilatkozatát a negyedik Fico-kormány. Kedden pedig a parlament elé terjesztik jóváhagyásra. Megvizsgáltuk a kormány terveit és ígéreteit. A szlovákiai magyaroknak alig jut figyelem.

2020-ban a Matovič-kormány elkészítette a kormányprogram magyar fordítását, melyet Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztos rendelt meg és felügyelt. A Fico-kormánytól  hasonló kezdeményezésről nem hallani, Bukovszkyt leváltották, a kormánybiztosi hivatalnak pedig nincs új vezetője.

A kisebbségvédelemben jó nagy semmit ígér a koalíció

A negyedik Fico-kormány nem ígér semmi konkrétumot a nemzeti kisebbségeknek, mindössze felsorolja az alkotmányban rögzített jogaikat.

A koalíciós pártok hangsúlyozzák, hogy 2016 és 2020 között, amikor a Híddal kormányoztak, jelentősen javult a viszony a többség és a kisebbség között. Ezt szeretnék folytatni és tökéletesíteni, de azt nem fejtik ki, hogyan.

A kisebbségekre vonatkozó másfél oldalas fejezet a 88 oldalas dokumentum egyik legkevésbé konkrét része. Megállapítják benne, hogy a kisebbségvédelem minden tárcára kiterjedő komplex feladat, amely a gazdasági, kulturális és szociális területet is érinti, és a kormány szorosan együtt fog dolgozni ezen a területen az önkormányzatokkal.

A kisebbségek lakta területeket a régiófejlesztésnél is figyelembe fogják venni, de itt sem szerepel egyetlen konkrét ígéret vagy terv sem.

A kisebbségi oktatást is fejlesztenék, de megint nem derül ki, hogyan.

A kisebbségvédelmet egyébként jogállami keretek között, az államok szuverenitásának és területi integritásának megőrzésével akarják biztosítani.

Hangsúlyozzák azt is, hogy a nemzeti kisebbségek fontos részei a társadalomnak, gazdag kulturális és történelmi hagyománnyal.

Nem szerepel a kormányprogramban sem a kisebbségi törvény elfogadása, amelyet a Matovič- és a Heger-kormányok is célként tűztek ki maguk elé, és amit az alkotmány már több mint 30 éve feltételez.

Az új kormánykoalíció nem számol a Kisebbségi Hivatal létrehozásával sem, amit a 2020 utáni kormányprogramok szintén említettek. Hiányzik bármiféle utalás a kisebbségi nyelvhasználat bővítésére, amit az OĽaNO vezette koalíciók szorgalmaztak, és aminek előkészítéséről Bukovszky László leváltott kormánybiztos beszélt a Napunknak.

Nem tudni, hogyan akarja biztosítani az új kormány a kisebbségek képviseletét, és megtartja-e a kormánybiztosi hivatalt, amelynek élén Bukovszky leváltása óta, már csaknem három hete nincs senki.

A Kisebbségi Kulturális Alap kapcsán mindössze annyit említenek, ezt a Művészeti Alappal és az Audiovizuális Alappal együtt úgy fogják megreformálni és megváltoztatni a statútumukat, hogy növeljék az eredeti szlovák alkotások részarányát (!), és hogy erősítsék a közpénzek felhasználásának kontrollját.

A roma kisebbséggel kapcsolatban a kormányprogram fő mondanivalója,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak