Napunk

Napunk newsfilter: Ha Ficóék nem is mennek végig az orbáni úton, akkor is hatalmas károkat okozhatnak

Robert Fico. Fotó - TASR
Robert Fico. Fotó – TASR

1. A parlamenti demokrácia fekete napja. 2. Šutaj Eštok bocsánatot kért, de a tisztogatási kedve nem lohad. 3. Vége a magyar technikai recessziónak.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. A parlamenti demokrácia fekete napja

Szlovákia nem hisz a könnyeknek, mondta ma Robert Fico négyszeres kormányfő a parlamentben, ahová azért látogatott el, hogy beterjessze a programot, és bizalmat kérjen a kormányának a képviselőktől.

Fico a híres szovjet filmre és orosz mondásra utalva azt akarta mondani, hogy nehéz helyzetben veszi át a kormánya az irányítást, de ettől senki sem fog meghatódni, magának kell megoldania a helyzetet.

A miniszterelnök a várakozásokkal ellentétben nem ismertette a kormányprogramot, nem beszélt tervekről és víziókról, hanem a téma fontosságához mérten méltatlanul rövid felszólalásában az alkotmány saját interpretációját mutatta be, és a kormány legitimitását és működését – a fantáziáját elengedve – az alkotmányból eredeztette, amelyből Cirill és Metód üzenete mellett a béke hívogató hangját is meg kell hallanunk.

A k-európai hasonszőrű populistáktól eltanult szuverenitást ismételgette, mint egy óvodás, aki felfedezi a szavak jelentésének erejét és hazafelé azt mantrázza, hogy kakipisi. A kormány szuverén lesz belföldön és külföldön, készüljünk fel rá, ezt még rengetegszer halljuk majd a jövőben.

Fico tett egy nem kifejtett utalást arra, hogy egy olyan időszakban ragadja magához a kormányrudat, „amikor megértettük, hogy a különféle multikulturális eszmék nem hozzák el a várt hatásokat”. Továbbá hangsúlyozta, hogy a hatalom nem a médiától és a civil szervezetektől ered, hanem a néptől. Ennek megfelelően az elmúlt napokban mind a médiának, mind a civil szervezeteknek hadat üzent a kormány, amely elkezdte kiiktatni a kontroll lehetőségét. Ezzel párhuzamosan zajlanak a tisztogatások az igazságszolgáltatásban és a bűnüldöző szerveknél.

Nem árt résen lenni, mert három hét alatt a kormány sok helyen kezdett izmozásba, és több részsikert is elért. Az egész mögött kétségtelenül a hatalom centralizálásának és bebetonozásának terve sejlik fel, lengyel és magyar recepteket követve. Még ha nem is mennek végig az orbáni úton Ficóék, akkor is hatalmas károkat tudnak okozni, amelyek a megviselt idegrendszerű társadalomra újabb teherként nehezednek.

Térjünk vissza a programnyilatkozatra. Míg 2020-ban a nagy reményekkel induló Matovič-kormány megtette azt a gesztust, hogy lefordította a kormányprogramot magyar nyelvre, addig a negyedik Fico-kormány a látszatra sem ad. Három éve Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztos menedzselte, hogy elkészüljön a magyar változat. Az új kormány egyik első lépése volt Bukovszky visszahívása, a kormánybiztosi poszt pedig hetek óta betöltetlen. De ami borzasztóbb, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eurostat

Fico-kormány

Gazdaság

GDP

Magyarország

Matúš Šutaj Eštok

Napunk newsfilter

Parlament

Robert Fico

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak