Napunk

Az új 13. havi nyugdíjról: kiszámoltuk, hogy a rokkantnyugdíjasoknak nem jut több pénz, a többgyerekes szülők pedig kevesebbet kapnak

Erik Tomáš (Hlas-SD) munka- családügyi és szociális miniszter Fotó – TASR/Jaroslav Novák
Erik Tomáš (Hlas-SD) munka- családügyi és szociális miniszter Fotó – TASR/Jaroslav Novák

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

  • A kormány eltörölné a szülői nyugdíjakat, ehelyett a szülőknek elküldhetjük az adónk 2%-át, ami azonban sokkal kevesebb pénz lesz. 
  • Annak ellenére, hogy a magasabb 13. havi nyugdíjnak ezt kompenzálnia kellene, a többgyerekes nyugdíjasok évente több száz eurótól eshetnek el.
  • A rokkantnyugdíjasok, akik jelenleg a legalacsonyabb nyugdíjat kapják, jövőre sem fognak többet kapni. 

A kormány által beharangozott 13. havi nyugdíjak emelése nem segít mindenkin egyformán. Számos rokkantnyugdíjas, árvaellátásban és özvegyi nyugdíjban részesülő személy nem fog többet kapni.

Sok nyugdíjas jövedelme pedig csökkenni is fog, tekintve, hogy Erik Tomáš munkaügyi miniszter javaslata a szülői nyugdíj jelenlegi formájának megszüntetésével is számol.

Erre leginkább azok a többgyerekes szülők fognak ráfizetni, akiknek mindegyik gyereke dolgozik, és akik így évente több mint száz eurótól eshetnek el. Abban az esetben is, ha a jövőre a megemelt 13. havi nyugdíjat kapják meg.

Mi változik pontosan: A kormány javaslata alapján a szülői nyugdíj jelenlegi formájában januártól megszűnik. Azt a 315 millió eurós összeget, amelyet a költségvetésben korábban erre a bónuszra különítettek el, Erik Tomáš miniszter az új 13. havi nyugdíjakba csoportosítaná át, amelyek az átlagnyugdíj összegére emelkednek (606 euró) és már idén decemberben kifizetnék a nyugdíjasoknak. (Idén nem csupán novemberben kapnak 13. nyugdíjt az idősek, hanem decemberben is – másodjára egységesen 150 eurót az összes jogosult, erről a hétfői kormányülésen döntöttek – a szerk.)

Ha ez a módosítás érvénybe lép, a gyerekek már csak az adójuk 2%-ával támogathatnák a szüleiket, mint ahogyan a civil szervezetek támogatása is működik. Ez számos civil szervezetet felszámolhat, hiszen sokan a szüleiket választhatják helyettük.

A minisztérium azt ígéri, senkit sem rövidítenek meg

A minisztérium a 606 eurós nyugdíjat csak a nyugdíjkorhatárt elért nyugdíjasok számára garantálja, akikből több mint 1,1 millió van az országban.

Egyúttal azt ígéri, hogy a készülő törvénymódosításban azok sem fognak kevesebbet kapni, akik jelenleg más ellátásban részesülnek.

Az árvaellátásban, özvegyi nyugdíjban részesülők és a rokkantnyugdíjasok egy része a kormány ígérete szerint a minimális összegű 13. havi nyugdíjat kapja majd. A probléma az, hogy sokan közülük már jelenleg is ekkora összeget kapnak.

Sokan nem kapnak többet

A változás nem segít a rokkantnyugdíjasokon, akikből több mint 222 ezer van. Tekintve, hogy a számukra folyósított nyugdíj a legalacsonyabbak közé tartozik, jelenleg a 13. havi nyugdíj maximális összegét kapják meg, ami havi 300 euró. Ugyanis az a szabály van érvényben, hogy minél alacsonyabb összegű rendes ellátást kap valaki, annál magasabb lesz a 13. havi nyugdíja. A miniszter ugyancsak 300 eurót ígér nekik.

A Szociális Biztosító például jelenleg átlagosan 289 eurós nyugdíjat fizet ki egy 70 százalékos egészségkárosodásban szenvedő rokkantnyugdíjasnak, október 31-ig pedig az átlagos árvaellátás összege csupán 191 euró volt.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Erik Tomáš

Fico-kormány

Gazdaság

Nyugdíj

Szlovákia

Szociális Biztosító

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak