Napunk

Ha Fico az orbáni útra lép, az EU sokkal határozottabban fog fellépni Szlovákiával szemben, mondja Daniel Freund német EP-képviselő

Daniel Freund német EP-képviselő. Fotó N - Pavol Štrba
Daniel Freund német EP-képviselő. Fotó N – Pavol Štrba

Daniel Freund német EP-képviselő a Denník N-nek a szlovákiai helyzetről: Nekem mindez olyan, mintha egy Putyin és Orbán által írt kézikönyvből származna.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Régóta bírálja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és a magyarországi jogállamiság lebontását. Daniel Freund (Zöldek) befolyásos német EP-képviselő most attól tart, hogy Szlovákiában is hasonló folyamatok indulnak be.

„Fico korábban világossá tette, hogy mennyire rajong Orbánért és mindazért, amit elért. Az én meglátásom szerint a szlovákiai fejlődés ebbe az irányba halad, nevezzük ezt orbanizációnak” – fogalmaz a Denník N-nek Brüsszelben adott interjúban.

A szlovákiai parlamenti választások rendkívüli figyelmet váltottak ki a világban és Brüsszelben is. Mi jutott eszébe, amikor meglátta az eredményeket, és amikor már többé-kevésbé egyértelművé vált, hogy ki alakíthat kormányt?

Az, hogy ez nem egy jó hír Európa számára. És ez nem jó hír az Európai Unión belüli együttműködés szempontjából sem, nem beszélve Ukrajnáról. Akkortájt két kulcsfontosságú választás volt Európában: Szlovákiában és Lengyelországban. Az egyik eredménye nagyon jól alakult, a másik pedig meglehetősen kiábrándító volt. Úgy gondolom, hogy Orbánnak most egy újabb barátja van az EU-ban.

Pontosítani tudná, milyen retorika aggasztja leginkább az új szlovák kormány tagjaitól? A demokratikus intézmények lebontásával való fenyegetés, a média vagy az LMBTI+-közösséget ért fenyegetések a választási kampány idejéből?

Mindaz, amit említett. Nekem mindez úgy hangzik, mintha egy Putyin és Orbán által írt kézikönyvből származna. Úgy tűnik, mintha létezne egy terv az igazságszolgáltatás függetlenségének megsemmisítésére, hogy aztán mindenkire rászálljanak, aki bírálná vagy ellenőrizné őket. Legyen szó akár a korrupcióellenes civil szervezetekről, akár a médiáról. Fico korábban világossá tette, hogy mennyire rajong Orbánért és mindazért, amit elért. Az én meglátásom szerint a szlovákiai fejlődés ebbe az irányba halad, nevezzük ezt orbanizációnak.

Már régóta bírálja Orbánt a demokratikus intézmények és a jogállamiság leépítéséért. Ugyanakkor az Európai Uniónak sok évébe telt, hogy bármit is tegyen ez ellen. Valójában csak nemrégiben függesztették fel a Magyarországnak szánt uniós pénzeket. Milyen tanulságot vont le az unió a magyar példából?

Ami Orbánt illeti, a helyzet már a 2010-es választások után nagyon hamar világossá vált. Orbán kifejezetten nyíltan beszélt arról, hogy mit fog tenni, de nagyon sokáig tartott, amíg az Európai Unió ezt megértette, addig pedig nem vettek róla tudomást. Valójában egy évtizedbe telt, mire mindenkinek leesett a tantusz.

Orbánt az is segítette, hogy sokáig a legerősebb európai párt, az Európai Néppárt (EPP) része volt Angela Merkellel, Silvio Berlusconival, Nicolas Sarkozyvel és a többi meghatározó európai politikussal együtt, azok pedig nem akartak szembemenni a saját párttársukkal. Időközben azonban az unió 140 milliárd eurót fagyasztott be a Magyarországnak és Lengyelországnak szánt pénzekből. A mostani lengyelországi választások után azt láthatjuk, hogy utóbbiak esetében ez működött.

A jogállamiságról, a független igazságszolgáltatásról és az Európai Unión belüli együttműködésről szóló vita véleményem szerint fontos szerepet játszott a lengyel kampányban. Ha megnézzük a lengyelországi választások utáni közvélemény-kutatásokat, láthatjuk, hogy az alapvető jogok, a nők jogai, de a joguralom és az EU-val való együttműködés is nagyon fontos volt a választói döntés szempontjából. Valójában ezek sokkal fontosabbak voltak, mint például a Jog és Igazságosság (PiS) vezette kormány által aduként bedobott migráció. Valójában az uniós források befagyasztása segített Lengyelországon, mert a választók látták, hogy ez mivel járhat az országuk számára.

Magyarországon más a helyzet, csak a legutóbbi választások után fagyasztottuk be az uniós forrásokat. Az a gond, hogy maguk az uniós pénzek is segítik az Orbán-kormányt abban, hogy a médiát, az egyetemeket és a tejes gazdaságot ellenőrzés alatt tudja tartani. Ha az EU ebben a jelenlegi helyzetben nem tud nyomást gyakorolni Magyarországra a jogállamisági elvek betartása érdekében, akkor nem tudom, milyen más eszközei vannak.

Milyen tanulságot vont le az unió a magyar példából, hogy hasonló forgatókönyv már ne ismétlődhessen meg egy másik tagállamban?

A tanulság valami ilyesmi lehet:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

Fico-kormány

orbán

Robert Fico

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak