Napunk

Danko Szijjártóval egyeztet a „nemzeti menüről”, közben a sorosozás is egyre jobban megy neki

Fotó - RTVS
Fotó – RTVS

Az RTVS vasárnapi politikai vitaműsorában annyira kiéleződött a vita Andrej Danko, az SNS elnöke és Michal Šimečka, a PS elnöke között, hogy a műsorvezető kikapcsoltatta mindkettejük mikrofonját.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Danko többször is Šimečka szemére vetette, hogy protekciósként „hullott az ölébe” a pártja, illetve hogy külföldi ügynök és Soros embere. Támadta az apját, Martin M. Šimečka publicistát is, valamint a Denník N-t, amelyről azt állította, hogy Šimečkáék szócsöve.

A magyar vendéglátóipar a minta

Danko a vita elején leszögezte: elégedett a kormányprogram tervezetével, amely  átfogó és nem konfrontatív. Šimečka azt mondta: a programtervezetet nem szeretné értékelni addig, amíg nem kerül sor a megvitatására a parlamentben.

Amikor a műsorvezető arról kérdezte az SNS elnökét, hogyan reformálná meg a kormány a közmédiát, Danko az RTVS-ben uralkodó állapotokat kritizálta. „Nézze meg, milyen termek, milyen mosdók vannak itt, bármikor a fejükre zuhanhat” – jegyezte meg Danko, aki szerint a megoldás a rádió és a televízió szétválasztása lenne. Így ugyanis az RTVS megszabadulna azoktól a külsős alvállalkozóktól, akik szerinte az közmédián élősködnek. Šimečka szerint fennáll a veszélye, hogy a közmédia a kormány szócsövévé fog válni, úgy, ahogy ez a mečiari időkben történt.

Danko arról is beszélt, hogy a hazai idegenforgalmat magyarországi mintára kellene megreformálni, ezzel összefüggésben szóba hozta a nemzeti menüt is, részleteket azonban nem árult el. Dicsért egy szoftvert, amelyet a magyarországi vendéglátóiparban használnak, és amelyet Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ajánlott neki, valamint Dušan Keketinek, a leendő idegenforgalmi és sportminiszternek.

Ennek a szoftvernek a segítségével mérik fel, hogy milyen fajta élelmiszerből fogy a legtöbb a szállodákban és vendéglőkben, és aztán a kormány ezek előállítását támogatja. „Így jön létre a nemzeti élelmiszer-katalógus” – mondta Danko, aki szerint az idegenforgalomnak nemzeti prioritásnak kell lennie.

Šimečka szerint az SNS hatáskörébe tartozó környezetvédelmi minisztérium éppen hogy tönkretenné a hazai idegenforgalmat azáltal, hogy csökkentené a nemzeti parkok területét, illetve védettségi fokozatát, hiszen így veszélybe kerülne az ország legfőbb turistacsalogatója, az érintetlen természet. Úgy véli, sem a kormánynak, sem a zöldtárcának nem prioritás a természetvédelem, a beavatkozásmentes területek megnyirbálása pedig további uniós szankciókkal fenyeget.

Danko nem adott egyértelmű választ arra, hogy sor kerülhet-e a nemzeti parkok területének csökkentésére, helyette ismét az önkéntes természetvédőket támadta, korrupcióval és a támogatásokkal való visszaéléssel vádolva őket.

Danko eltörölné a közvetlen elnökválasztást

A műsorvezető kitért az SNS által jelölt Martina Šimkovičová kulturális miniszter kijelentésére is, miszerint a szlovák nép kultúrája nem lehet más kultúrák keveréke, csakis szlovák. Danko azt mondta, ez nem azt jelenti, hogy ne támogatnák például a Szlovákiában élő nemzetiségek kultúráját is. Szerinte annak a gyakorlatnak kell véget vetni, hogy míg egy Šimečkához kötődő „Soros-alapítványnak” több mint 20 millió euró jut, addig a Matica slovenskának nem egész 2 millió.

Šimečka úgy véli, a kultúra területén sem nyújt a kormány semmilyen víziót, hanem csak üres frázisokat hangoztatnak a nemzeti kultúráról, hogy elfedjék a szakmaiság hiányát.

Az államfőválasztással kapcsolatban Danko azt mondta, akár azt is támogatná, ha Robert Fico jelöltené magát, és szerinte Fico jó államfő lenne. Szeretné, ha a koalíció közös jelöltet állítana a „sorosista” Korčokkal szemben. Ö maga visszaállítaná azt a gyakorlatot is, hogy a parlament választja az államfőt, mert ebben az esetben szerinte nem fordulhatna elő, hogy a köztársasági elnök elutasítja egy miniszter kinevezését.

A teljes vita ide kattintva érhető el.

Andrej Danko

Fico-kormány

Michal Šimečka

Progresívne Slovensko

RTVS

SNS

Soros György

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak