Napunk

Ősi energia, magyar fülnek kedves motívumok, alázat, kiváló menedzsment – szlovákiai magyar fiatalokkal eredtünk az Azahriah-jelenség nyomába

Fotó - Azahriah / Facebook
Fotó – Azahriah / Facebook

Szlovákiai magyar fiatalok szerint Azahriah tökéletes megszemélyesítője a fiatal generációnak, és nagyon ügyesen használja a közösségi médiát. Emellett egyfajta rejtélyesség is körüllengi amiatt, hogy nem posztol nagyon sűrűn, de azt nagyon őszintén teszi.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

21 éves, jövőre három telt házas koncertet ad a budapesti Puskás Arénában. Most épp európai turnén van, és bár messze nem akkora helyeken lép fel, mint egy stadion, de a turné koncertjei is szinte mind telt házasok.

Magyarországon az utóbbi hetekben mindenki az épp könnyűzenei történelmet író Azahriah-ról beszélt. Szinte tömeghisztéria volt körülötte, ami a leglátványosabban a jegyértékesítő iroda előtti hosszú sorban állásban öltött testet, na meg abban, hogy az óriási érdeklődés miatt végül három koncertet ad jövőre a Puskás Arénában.

A magyar könnyűzene ismert alakjai elismerően nyilatkoznak a magyar viszonyban abszolút szupersztár státuszba emelkedett fiatal zenészről – a kritikus hang kevés, bár van, aki szerint az Azahriah-t dicsérők törleszkednek és megpróbálnak az ő sikerébe kapaszkodni.

Még a kormánypropaganda is a keblére ölelte a nem ritkán kormánykritikus Azahriah-t, nagy megértést tanúsítva az ifjúkori lázadás iránt.

Egy elképesztő siker természetrajza

Azahriah – azaz Baukó Attila – nevével idén év elején itthon is sokan megismerkedhettek annak kapcsán, hogy az idei Gomabszögi Nyári Tábornak ő volt a fő fellépője. Gombaszög minden évben megszavaztatja, hogy kit látnának szívesen a fesztiválozók a tábor színpadjain, és rengetegen választották Azahriah-t.

Az Azahriah-jelenség megfejtésére több cikk és elemzés is vállalkozott. Ezek szerint a fiatal zenész sikerének van egy technikai része: Azahriah minden szempontból nagyon kortárs módon alkot, dolgozik és menedzseli magát; amit látunk, az egy generációs jelenség.

Mielőtt belefogott a zenei projektjébe, Azahriah Paul Street néven a YouTube-on már több százezres követőtábort épített fel. Teljesen egyedül tanult meg a YouTube-ról hangszeren játszani és zenét szerkeszteni, a számait egyedül, illetve fő alkotótársával, Desh-sel szerzi és hangszereli.

A gyors befutását a technikai fejlődés is lehetővé tette: egyrészt már nem feltétlenül kell stúdió ahhoz, hogy jó minőségben rögzíteni lehessen egy számot, ez ma már kisebb beruházással otthoni körülmények között is megoldható.

Másrészt – és ez sem újdonság már – a YouTube-on, a TikTokon és más platformokon sokkal gyorsabban el lehet érni a közönséget, mint régen. A sikerhez nem kell tévéműsorokba bejutni, rádiókba bekerülni, még csak az sem kell, hogy a hagyományos sajtó véleményformálói – akiknek a súlyuk jóval kisebb a közösségi média felfutása óta – észrevegyenek egy előadót.

Azahriah tulajdonképpen már régen befutott, amikor a bulvársajtó által felkapott szexbotránya miatt a szélesebb nyilvánosság is tudomást szerzett róla, de igazán intenzíven csak akkor kezdett el foglalkozni vele a média, amikor eladta az összes jegyet a jövőre meghirdetett Puskás Aréna-koncertjére, és aztán a második és a harmadik alkalomra is.

Nem csak a YouTube-on és a TikTokon múlott

Visszatérve a siker technikai részére: ezek a keretek ma már adottak, van több magyar előadó is, akik hasonló utat jártak be, mint például Beton.Hofi vagy Dzsúdló. Azahriah hozzájuk képest is kiugró sikerét tehát nem lehet csak ezzel magyarázni.

Itt jön a zenei rész: többen is azt emelték ki – mint Stumpf András a Válasz Online-on –, hogy Azahriah a magyar néplelket annyira megfogó mulatós, balkáni motívumokat ötvözi különféle elmekkel; ennek köszönhető, hogy a rajongói között szinte minden generáció jelen van.

Azonban a mulatós, balkáni, sajátosan kelet-európai hangulatok sem magyarázzák teljesen az Azahriah-jelenséget. Már csak azért sem, mert ezeket a motívumokat felsorolni is nehéz, mennyi más stílussal ötvözi a traptől a hiphopon, a reggaetónon, reggae-n, a raggán, a magyar alteren, az arab popon, a latin popon, az R&B-n, a dancehallon, az indie-n, az elektronikus tánczenén keresztül egészen a nu-metálig.

Úgy tűnik, a sikerének az említetteken kívül a kulcsfontosságú összetevője – bármilyen közhelyesen is hangzik – Azahriah őszintesége és az önazonossága.

Bár áll mögötte kiadó, Azahriah nincs „megcsinálva”, nem zeneipari szakemberek „találták ki” sem őt, sem a zenéjét. Ahogy Kersner Máté írja a Telex hosszú elemzésében, a „zsánerkeveréséből sem a slágergyáros nyerészkedő szándéka, inkább a kísérletezés és próbálgatás önfeledt aktusa tűnik ki” és „a kultúrából csipegető keselyű helyett inkább az ujjgyakorlatot végző zenészt látjuk”.

Ez a zenei termék, amit Azahriah alkotott, „pontosan ötvöz minden aktuális, újra népszerűvé váló és olykor túlhasznált limonádéhangzást” – fogalmaz Kersner. Inkei Bence, a 24.hu újságírója szerint Azahriah „pont úgy építette fel magát, ahogy azt New Yorktól Fokvárosig szokás a 2020-as években”.

Inkei arról is ír, hogy a mai könnyűzenében már természetes módon van jelen az összes stílus, és a mai fiatal generáció számára a zenei szaksajtóban évtizedeken keresztül lesajnált mulatós, táncdalos műfajok nem feltétlenül cikik, és a fiatal zenészek már nem is csak ironikusan használják fel őket. Érdemes megnézni Azahriah-tól Korda György Reptér című slágerének feldolgozását:

Abban nincs meglepő, hogy itthon szeretik

Ezek voltak a szakértői megfejtések. Mi azonban kíváncsiak voltunk arra, mit gondolnak Azahriah itthoni rajongói, illetve azok, akik ha nem is rajonganak érte, nagyra tartják Azahriah teljesítményét.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Azahriah

Gombaszög

Popkultúra

Zene

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak