Napunk

Fizetős verziót is kínál a Facebook és az Instagram. Elmagyarázzuk, miért nincs értelme pénzt költeni rájuk

Rajz - Deník N
Rajz – Deník N

A Meta bírósági tárgyalást veszített az EU-val szemben. Fel kell kínálnia a Facebook és az Instagram használatát a felhasználó viselkedésének követése és célzott reklámok nélkül. Az ítéletben azonban nem írják, hogy ezért nem kérhet pénzt.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Facebook és az Instagram felhasználói az Európai Unió összes országában kapnak egy értesítést a napokban, amely lehet, hogy meglepi őket. A Meta társaság, mindkét platform fenntartója, ebben felkínálja, hogy fizethetnek mindkét szolgáltatásért.

A bevezető ár 9,99 euró, ha a weben fizetünk, vagy 12,99 euró, ha a telefonos alkalmazásban.

Felhasználói gyorstanácsadó

Mit kapok ezért a pénzért?

Az Instagramról és a Facebookról eltűnnek a reklámok. Ez minden.

Muszáj fizetnem?

Nem. Továbbra is ingyenesen használhatja a Facebookot és az Instagramot. Mindkét szolgáltatás ugyanúgy fog működni, mint korábban, semmi sem változik.

Ha kifizetem az alacsonyabb összeget weben keresztül, használhatom majd a fizetős Instagramot és Facebookot a mobilomban is?

Igen. A két összeg közötti különbség abból fakad, hogy az Apple és a Google – az iOS és Android operációs rendszerek fenntartói – levonják a részüket minden kifizetésből, ami a platformjukon történik. (Ezért értelmetlen bármit kifizetni ott, amit a weben is ki lehet.)

Változik ez az ár a jövőben?

Igen, növekedni fog. Az összeg jelenleg egy Facebook és egy Instagram felhasználói profilt takar, ami a tipikus helyzet a legtöbb felhasználó esetében. 2024 március elseje után azonban már csak egy profilra fog vonatkozni.

Minden továbbiért hat eurót kell majd fizetni a weben, illetve nyolc eurót a telefonos alkalmazásban.

Ha eltűnnek a reklámok, az azt jelenti, hogy csak nem mutatják őket tovább, vagy azt is, hogy a Meta tényleg nem gyűjt rólam semmilyen információkat?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Digitális média

Facebook

Közösségi média

Média

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak