Napunk

Az SaS feljelentést tett Šutaj Eštok ellen, egy bírósági ítélet szerint a belügyminiszter törvényt sértett

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Csütörtök reggel az SaS párt feljelentést tett Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter ellen hivatallal való visszaélés gyanúja miatt a főügyészségen. Mária Kolíková (SaS) szerint Šutaj Eštok törvényt sértett akkor, amikor felmentette a Ján Čurilla körüli elit nyomozókat.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Cikkünket frissítjük.

Kolíková szerint Šutaj Eštok egyáltalán nem vette figyelembe, hogy a Pozsonyi Kerületi Bíróság egy korábbi döntésében indokolatlannak tartotta a Čurilláék ellen zajló eljárást, illetve azt a tényt sem, hogy a napokban az is kiderült, hogy egy elfogult nyomozó vezette a Čurilláék elleni nyomozást.

Kolíková: ezzel nem lesz vége a rendőrháborúnak

Šutaj Eštok nem tartja tiszteletben a törvényeket, és nagyon rossz üzenetet küld mindenki felé, aki bármilyen korrupciót vagy más bűncselekményt szeretne bejelenteni, mondta Kolíková. Úgy véli, hogy a belügyminiszter ignorálta a védett bejelentőkről szóló törvényt, ráadásul egzisztenciális veszélybe sodorta az érintett nyomozókat, akik a felfüggesztés idején csak minimálbért kapnak.

Kolíková szerint Šutaj Eštok megszegte a választóknak tett ígéretét is, mivel ezzel a cselekvéssel nem fog véget vetni a rendőrségben zajló háborúnak. Sőt, ha a „rendőrháborút” kirobbantó alakokat helyezik pozícióba, azzal csak rosszabb lesz a helyzet – véli az SaS politikusa.

Kolíková nem érti, hogy a Hlas belügyminisztere miért végzi el Robert Fico számára a piszkos munkát. Úgy véli, hogy ezt azért teszi, hogy cserébe a Smer később támogassa Peter Pellegrini államfőjelöltségét. A rendőrségben zajló tisztogatások szerinte egyértelműen azt az üzenetet közvetítik, hogy a korrupció elleni harcnak most nincs helye, és eljött a bosszú ideje.

A volt igazságügyi miniszter nem ért egyet azzal sem, hogy Šutaj Eštok tegnap azt mondta, hogy fel fogja menteni az összes olyan rendőrt, aki ellen eljárás indult. Szerinte a belügyminiszternek egyesével kell elbírálnia minden ilyen esetet, hiszen előfordulhat, hogy olyan vétségek vagy kihágások miatt indult eljárás egy adott rendőr ellen, ami egyáltalán nem indokolja a felfüggesztést.

Ondrej Dostál elmondta, hogy a kormánykoalíció láthatóan mindent megtesz azért, hogy leállítsa a nyomozásokat és eltérítse a jogállamot. Közölte, hogy ők minden rendelkezésre álló eszközzel védeni fogja a demokráciát Szlovákiában. Úgy véli, hogy ebben az esetben alapos gyanúja áll fenn annak, hogy a belügyminiszter visszaélt a jogkörével, és erre rá fognak kérdezni a parlament alkotmányjogi bizottságában holnap, illetve olyan jogi eszközöket is bevetnek majd, mint a mostani feljelentés.

Šutaj Eštok: a feljelentés kétségbeesett próbálkozás

Matúš Šutaj Eštok az SaS feljelentését „kétségbeesett politikusok kétségbeesett próbálkozásának” tartja, hogy mediális figyelmet szerezzenek. A TASR hírügynökségnek azt mondta, hogy mindig a törvény alapján cselekszik.

„Tiszteletben tartom, hogy az SaS, ugyanúgy mint Čurilláék csoportja, úgy döntött, hogy feljelentést tesz ellenem. Üzenem mindenkinek, hogy nem hagyom magam megfélemlíteni, és mindig a törvény értelmében cselekszem és a törvény értelmében járok el.” – mondta a miniszter, aki kitart amellett, hogy Čurilláék felfüggesztésével csak a törvénybeli kötelességét teljesítette.

A bíróság szerint a belügyminiszter törvényt sértett

A Pozsony IV járásbíróság csütörtökön úgy döntött, hogy Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter hibázott, mikor Branko Kišš rendőrfőnök-helyettest felmentette  a funkciójából. Kišš védett bejelentő volt..

Az ügyvédje, Peter Kubina arról adott hírt, hogy a bíróság határozata visszahelyezte Kiššt az eredeti munkakörébe. „Tehát itt az első bírósági ítélet, ami megerősíti, hogy a belügyminiszter törvénytelenül cselekedett, már kilenc nappal a javaslat benyújtása után. Várjuk a további hatot” – írta Kubina.

A belügyminisztérium közleményben reagált a hírre, mely szerint minden törvényes eszközzel fellépnek a döntés ellen.

Šutaj Eštok korábban megszüntette a rendőrfőnök-helyettesek pozícióját.

Dlugošová: így kell megüzenni az állampolgároknak, hogy a törvényeket nem kell betartani

Csütörtök délután sajtótájékoztatót tartott az üggyel kapcsolatban Zuzana Dlugošová, a Bejelentővédelmi Hivatal (Úrad na ochranu oznamovateľov) vezetője is. Közölte, hogy a belügyminisztériumnak a hivatalhoz kellett volna fordulnia a nyomozók felfüggesztésével kapcsolatban, és hogy annak beleegyezése nélkül a felfüggesztés nem érvényes.

Dlugošová szerint Šutaj Eštok belügyminiszternek preventív okokból is hozzájuk kellett volna fordulni, hogy kizárja, nem bosszúról van szó. Elmagyarázta azt is, hogy hasonló esetekben a hivatal akár 100 000 euróig terjedő büntetést is kiszabhat. Közölte, hogy már kikérték a dokumentációt mindkét oldaltól.

Szerencsétlennek nevezte az állami szervek eljárását, ha azok ignorálják a törvényeket. Így lehet megmutatni az állampolgároknak, hogy a törvényeket nem kell tiszteletben tartani, és hogy az intézményekre nem lehet számítani, mondta Dlugošová.

Az ügyvéd szerint a felfüggesztés érvénytelen

Šutaj Eštok a szerdai kormányülést követően azt nyilatkozta, hogy az összes olyan rendőrt felfüggesztik majd, aki eljárás alatt áll. Állítása szerint kérte Branislav Zuriantól, a rendőrség belső ellenőrzésének új vezetőjétől, hogy küldje el neki az erről szóló listát. A belügyminiszter szerint a hét folyamán szétküldik az érintett rendőröknek a felfüggesztésről szóló parancsot.

Čurilláékat két éve kezdte el vizsgálni a belső ellenőrzés Diana Santusová által vezetett csoportja, azzal a gyanúval, hogy manipulálták a tanúk vallomásait és az ügyek kivizsgálását. A nyomozókat őrizetbe is vették, azonban a Pozsonyi Kerületi Bíróság elengedte őket, mivel az eljárást indokolatlannak ítélte.

Čurilláék ügyvédje, Peter Kubina brutális törvénysértésről beszél a belügyminiszter eljárása kapcsán, a felfüggesztésről szóló határozat szerinte nem érvényes. A NAKA felfüggesztett nyomozói ugyanis bejelentői státuszt élveznek, ami azt jelenti, hogy csak a Bejelentővédelmi Hivatal beleegyezésével lehet őket meneszteni, a belügyminisztérium azonban nem kért és nem is kapott engedélyt ettől a hivataltól a személycserékre.

Belügyminisztérium

Matúš Šutaj Eštok

Rendőrség

SaS

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak