Napunk

Egyelőre nem látszik pontosan, miről szól, de már most károkat okoz a magyar kormány szuverenitásvédelmi törvénytervezete

Simicskó István, a KDNP, és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a szuverenitásvédelmi törvénytervezetről beszél 2023. szeptember 21-én. Fotó - Kocsis Máté / Facebook
Simicskó István, a KDNP, és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a szuverenitásvédelmi törvénytervezetről beszél 2023. szeptember 21-én. Fotó – Kocsis Máté / Facebook

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Készen van az a szuverenitást védeni hivatott törvénytervezet, amiről szeptemberben beszélt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, azonban egyelőre nem nyújtják be a parlamentnek, nehogy újabb akadályt jelentsen az uniós források feloldásáról szóló tárgyalásokban – írta szerdán fideszes forrásokra hivatkozva a HVG, azonban a csütörtöki kormányinfón kiderült: a Fidesz-frakció már jövő hét kedden benyújtja a tervezetet.

Borsot törni

Szeptemberben nyitott újabb frontot a magyar kormány a tőle független sajtó és szervezetek, valamint az ellenzéki pártok felé, amikor Kocsis Máté arról beszélt, még ősszel szuverenitásvédelmi törvényjavaslatot nyújtanak be a parlament elé. Ennek az lenne a célja, hogy „megnehezítsék azok dolgát, akik külföldön dollárért árulják a hazánkat”, és hogy „borsot törjenek” a „baloldali újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok orra alá”.

A „dollárpolitikusok” és „dollárbaloldal” azt követően váltak a kormánypropaganda állandó paneljeivé, hogy a 2022-es választás után kiderült, az ellenzéki összefogás átláthatatlan módon jutott külföldi, amerikai forrásokhoz. Ez a kiindulópontja a tervezett szuverenitásvédelmi törvényjavaslatnak is, ami Kocsis szeptemberi szavai szerint a „baloldali”-nak mondott, valójában a kormánytól független, vele szemben kritikus sajtót is érintené.

A „dollár” jelzőt a kormánnyal szemben kritikus médiára is ráakasztották. A kormánykritikus sajtó valóban részben külföldi forrásokból működik – ezek általában pályázatok konkrét, gyakran más lapokkal közös nemzetközi projektekre, amik nem szabják meg, hogy mit és hogyan írjanak le az újságírók.

Kocsis Máté már a 2022-es parlamenti választás után pár hónappal felvetette, hogy a belföldi polgári titkosszolgálatoknak – amik átkerültek Rogán Antal miniszter, a miniszterelnöki kabinetiroda felügyelete alá – vizsgálniuk kellene a magyar belpolitikában résztvevő, külföldről finanszírozott szervezeteket és a „teljesen nyilvánvalóan külföldi szolgálatban” álló médiafelületeket.

Évek óta szűkítik a független média lehetőségeit

A kormánykritikus sajtó Kocsis szeptemberi bejelentését is egyértelműen az ellene indított újabb támadásként fogta fel, és erre nem csak a frakcióvezető félreértelmezhetetlen szavai miatt volt oka.

Az elmúlt években a kormány azon dolgozott, hogy szűkítse a kormánytól független nyilvánosságot: lapokat szerzett meg és állított át – mint az Origót és az Indexet – vagy szüntetett meg – mint a Népszabadságot és a Heti Választ. Elzárta a politikusait az újságíróktól, nemcsak azzal, hogy azok a legritkább esetben nyilatkoznak a független sajtónak, hanem a parlamenti szabályok módosításával, vagy a Karmelita körbekordonozásával, hogy még az utcán se lehessen elcsípni a politikusokat és kérdéseket feltenni nekik.

Közben hatalmas médiakonglomerátumba tömörítette a kormánypárti sajtót, amik összehangoltan közvetítik a központi üzeneteket. A médiapiacot nemcsak ezzel torzították el, hanem azzal is, hogy a legnagyobb hirdető az állam, ami azonban nem hirdet a független sajtó felületein, és ezt a kormánytól függő vállalatok sem teszik meg.

Kész, kedden be is nyújtják

A HVG a szerdai cikkében arról írt fideszes forrásokra hivatkozva, hogy a törvényjavaslat már készen van, de azt egyelőre nem nyújtják be a parlamentnek, hogy ne nehezítsék meg az uniós pénzek megszerzéséért küzdő tárgyalódelegáció dolgát. Magyarország ugyanis november végéig megkaphatja a befagyasztott források egy részét.

A csütörtöki kormányifón azonban Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a Fidesz-frakció már következő kedden benyújtja a törvénytervezetet.

A HVG úgy tugja, a tervezet szerint a szuverenitás felett

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyarország

Médiapiac

Orbán Viktor

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak