Napunk

Több rendőr ellen is folyik eljárás, a belügyminiszter eddig azonban csak Čurilláékat függesztette fel

Matúš Šutaj Eštok. Fotó - TASR
Matúš Šutaj Eštok. Fotó – TASR

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter állítólag azért függesztette fel a Ján Čurilla körüli nyomozókat, mert azok ellen eljárás folyik. A Sme azonban kiderítette, hogy sok más rendőr van hasonló helyzetben, ők viszont egyelőre tovább dolgozhatnak. Peter Kubina ügyvéd közben brutális jogsértésről beszél Čurilláék ügyében.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter azonnal jelentős tisztogatásba kezdett a rendőrségen, miután elfoglalta a posztját. Menesztette Hamran István országos rendőrfőkapitányt, holott annak már csak néhány napja lett volna a szolgálatból, és Hamran két helyettesét is. Ezt követően felmentette a szolgálat alól a Ján Čurilla körüli hat nyomozót, akik a politikailag érzékeny ügyeket vizsgálták.

Csakhogy a Sme cikke szerint a rendőrségben több mint 70 rendőr van, aki ellen eljárás indult, Šutaj Eštok egyelőre mégis csak Čurilláékat mentette fel, akik ellen már a kampányban bosszút hirdetett.

Šutaj Eštok: mindenkit fel fognak függeszteni, aki eljárás alatt áll

Matúš Šutaj Eštok a múlt héten kinevezte Branislav Zuriant, a NAKA volt főnökét a rendőrség belső ellenőrzésének élére. Zurian a meghallgatása során közölte, hogy az ellene zajló eljárások során Belaruszban bujdosott és kitartott amellett, hogy Lučanský korábbi rendőrfőnököt meggyilkolták a börtönben, holott a vizsgálatok szerint öngyilkos lett.

Épp Zurian meghallgatásán történt, hogy Šutaj Eštok többször is hangsúlyozta, hogy a törvény minden rendőrre egyformán érvényes kell, hogy legyen, és hogy az eljárás alatt állókat fel kell függeszteni a szolgálat alól.

Csakhogy a belügyminiszter eddig mindössze Čurilláékat függesztette fel, holott a Sme információi szerint sokkal több rendőr áll eljárás alatt. 2021 óta a belső ellenőrzés 181 ilyen rendőrről tud, akik közül 71 továbbra is szolgálatban van.

Šutaj Eštok a szerdai kormányülést követően azt nyilatkozta, hogy az összes olyan rendőrt felfüggesztik majd, aki eljárás alatt áll. Állítása szerint kérte Zuriantól, hogy küldje el neki az erről szóló listát. A belügyminiszter szerint a hét folyamán szétküldik az érintett rendőröknek a felfüggesztésről szóló parancsot.

Branislav Zurian és Matúš Šutaj Eštok. Fotó – TASR

Zurian a meghallgatáson elismerte, hogy ismeri Ján Čurillát, és baráti viszonyban voltak, amíg a NAKA-nál dolgozott, sőt elő is léptette a nyomozót. Zurian szerint Čurilláék érdeke is, hogy kivizsgálják az ellenük szóló vádakat. Azt is elmondta, hogy nem fogja megújítani az őket vizsgáló „Oblúk” (Ív) nyomozócsoportot, hanem teljesen újat hoz létre. Az SaS képviselőjének, Juraj Krúpának kérdésére azt mondta, hogy a törvényeknek megfelelően fog viszonyulni hozzájuk.

Čurilláékat két éve kezdte el vizsgálni a belső ellenőrzés Diana Santusová által vezetett csoportja, azzal a gyanúval, hogy manipulálták a tanúk vallomásait és az ügyek kivizsgálását. A nyomozókat őrizetbe is vették, azonban a Pozsonyi Kerületi Bíróság elengedte őket, mivel az eljárást indokolatlannak ítélte.

Zurian közben kinevezte Santusovát a belső ellenőrzés védelmi, prevenciós és korrupcióellenes szekciójának vezetőjévé.

Jogtalanul mozdíthatták el őket

Šutaj Eštok tisztogatása viszont az érintettek szerint nem jogszerű: mind Čurilláék, mind a Zurianra leváltott Peter Juhás, a rendőrség belső ellenőrzésének volt főnöke védett bejelentői státuszt élvez, ami azt jelenti, hogy csak a Bejelentővédelmi Hivatal beleegyezésével lehet őket meneszti, a belügyminisztérium azonban nem kért és nem is kapott engedélyt ettől a hivataltól a személycserékre.

„Garantálom önnek, hogy minden lépés, amit a belügyminisztérium tesz, összhangban van a törvényekkel” – válaszolta ugyanakkor Šutaj Eštok Zurian meghallgatásán Juraj Krúpa (SaS) képviselőnek, aki a személycserék jogosságát firtatta.

Kubina: brutális törvénysértés történt

Ezzel ellentétes véleményen van azonban Čurilláék ügyvédje, Peter Kubina, aki brutális törvénysértésről beszél a belügyminiszter eljárása kapcsán, ezért a felfüggesztésről szóló határozat szerinte nem érvényes.

Kubina a Denník N-nek adott interjújában elmondta, hogy a felfüggesztés Čurilláék számára gyakorlatilag házi őrizetet jelent, mivel nem hagyhatják el az otthonukat, amit rendszeresen ellenőriznek a rendőrök. Emellett jelentősen lecsökkentették a fizetésüket is. Kubina szerint arra akarják rávenni őket, hogy maguktól menjenek el civilbe, mivel ezt az állapotot elvileg határozatlan ideig is fenntarthatja a belügyminiszter.

Az ügyvéd azt mondta, hogy néhány rendőr négyszemközt kiállt Čurilláék mellett, de megérti, hogy nyilvánosan nem, mivel a belügyminiszter eljárásának szerinte elrettentő célzata van. Kubina nem várja, hogy a Šutaj Eštok döntése elleni fellebbezéssel sikert érnek el, további lépéseket is tervez. Tisztában vannak azzal is, hogy az ügy hetekig, hónapokig is elhúzódhat.

Peter Kubina szerint nem kell logikát keresni Šutaj Eštok döntése mögött, szerinte egyszerű bosszúról van szó: „Az emberek, akik két éven át beszéltek erről, kihasználták az első lehetőséget, hogy megtegyék.”

Belügyminisztérium

Fico-kormány

Rendőrség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak