Napunk

Támogasd a Napunk.sk-t! Legyen a Napunk a szlovákiai magyarok hangja 2024-ben is!

A Napunk szerkesztősége. Fotó N - Tomáš Benedikovič
A Napunk szerkesztősége. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Adományozz, hogy a Napunk.sk 2024-ben is változatlanul működhessen!

Az idei választások után ismét nincs magyar képviselet a szlovák parlamentben, és a magyar nyelvű média helyzete egyre siralmasabb. A magyarországi politikai erők rendkívüli mértékben kontroll alatt tartják a magyarországi média nagy többségét, ahogy jó pár szlovákiai magyar sajtóterméket is. A független újságírók a politikusok támadásainak célpontjai, és a társadalmi tér megosztottsága elszigeteli a magyar kisebbségi nyilvánosságot.

A Napunk az egyetlen szlovákiai magyar lap, amely nemcsak felkarolja a szlovákiai magyar sztorikat és magyar nyelven tálalja azokat, de a Denník N-en keresztül a szlovák többség felé is közvetíti a szlovákiai magyarok hangját.

A független, minőségi újságírás alapja a pénzügyi függetlenség. Mi abban hiszünk, hogy a függetlenség legmagasabb foka az, ha az olvasók tartják el a lapot. Ez a Napunk célja is, és jó úton haladunk, de másfél évvel az indulás után még nem értük el. Hiányzik a 2024-es működésünkhöz legalább 30 ezer euró. Arra kérünk, ha teheted, előfizetésed mellett most támogass bennünket, hogy 2024-ben is folytathassuk a független és minőségi elemzések, riportok, tudósítások készítését, nyomtatott magazinjaink publikálását, szervezhessünk vitákat, készíthessünk podcastokat, járhassuk a szlovákiai magyar településeket, hogy az ott élők sztorijait is kihangosíthassuk.

Miért fontos a Napunk?

  • A Napunk legfontosabb értékei a függetlenség és a minőségi újságírás. A szlovákiai magyar média jelentős része politikusok és oligarchák kezében van, és nem sok független műhely maradt, ahol az újságírók szabadon írhatnak kényes ügyekről is.
  • A Napunk az egyetlen olyan szlovákiai magyar hírportál, amely elsősorban a hírek mögötti összefüggésekre, a háttér feltárására, az átfogó cikkekre összpontosít, és felkarolja az elhanyagolt témákat is.
  • A Napunk az egyetlen olyan szlovákiai magyar hírportál, amelynek stabil helye van a közép-európai médiatérben szlovák, cseh és magyar független műhelyekkel való együttműködéseinken keresztül.
  • A Napunk az első olyan szlovákiai magyar hírportál, amely előfizetéses alapon működik, így tudatosabb médiafogyasztási szokásokat vezetett be a szlovákiai magyar olvasók körében.

Mit ért el a Napunk?

Csak néhány fontosabb eredmény az elmúlt másfél évből:

Bejártuk egész Dél-Szlovákiát:

A fiatalokra is figyelünk, több száz iskolába juttattuk el kétnyelvű magazinjainkat a szlovák–magyar történelmi mítoszokról és a két nemzet közös történelmi személyiségeiről, nyolc dél-szlovákiai városban tartottunk beszélgetéseket és kvízesteket, és a Partizánnal közösen először készítettünk egész estés élő műsorfolyamot a szlovákiai választásokról.

A szlovákiai magyarok hangját a szlovákokhoz is eljuttattuk: több mint 160 cikkünk jelent meg szlovákul is a Denník N-en, cikkeinket pedig rendszeresen közli cseh partnerünk, a Deník N is.

Mihez kérünk támogatást?

A Napunk munkáját eddig már több mint 2600-an támogatták, közülük jelenleg több mint ezer állandó előfizetőink, amiért végtelenül hálásak vagyunk. Jó úton haladunk, de szerkesztőségünk működésének költségeit az előfizetések egyelőre nem fedezik. Jelenlegi előfizetőink és a Denník N kiadója a szükséges összeg nagy részét 2024-ben is állja, de ahhoz, hogy a Napunk a jelenlegi felállásban folytathassa, még legalább 30 ezer euró hiányzik a költségvetésünkből.

Vegyél részt a Napunk fenntartásában, támogasd adományoddal a független, minőségi újságírást!

Média

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak