Napunk

Pellegrini államfőjelöltként a kezében tartaná a választás időpontját és riválisai jelöléseit. Korčok már összegyűjtötte az aláírásokat

Peter Pellegrini. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Peter Pellegrini. Fotó N – Tomáš Benedikovič

A parlament elnöke befolyással van arra, hogy mikor valósul meg az államfőválasztás, ahogy arra is, hogy a leendő államfőjelöltek meddig jelezhetik részvételi szándékukat a választáson. Hivatalosan a házelnök vizsgálja felül a lehetséges államfőjelöltek jelölését.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Egy hónappal a parlamenti választás után lassacskán az államfőválasztás témája kerül terítékre. Ivan Korčok volt külügyminiszter bejelentette, hogy már összegyűjtötte a jelöltséghez szükséges aláírásokat.

A törvény szerint egy jelöltnek legkevesebb 15 ezer támogató aláírásra van szüksége, Korčok nem pontosította, mennyi gyűjtött. Az egykori SaS által jelölt külügyminiszter augusztus végén jelentette be, hogy indul a soron következő államfőválasztáson.

Kampánya során személyes találkozókat szervez a választópolgárokkal. „Na ceste, ktorá spája Slovensko“, azaz „Az úton, amely összeköti Szlovákiát“ nevet viselő útja november 8-án kezdődik Zsolnán. Korčok fokozatosan kívánja bemutatni, hogy államfőként milyen elképzelések mentén politizálna bel-, valamint külföldön.

Egyebek mellett a hazafiasságról is beszélni kíván. „Harminc éven át képviseltem a Szlovák Köztársaságot. A hazafiasság kiveszett a tudatunkból és a szótárunkból, vagy csak a politikusok egy csoportja használja, úgy, ahogy azzal sok állampolgár nem tud, nem akar azonosulni“ – mondta. A témával kapcsolatban Korčok podcast-sorozatot szeretne indítani „Hovorme o vlastenectve“, azaz „Beszéljünk a hazafiasságról“ címmel.

Az államfőválasztás 2024 tavaszán zajlik.

Ivan Korčok. Fotó – TASR

Pellegrini előnyös helyzetbe került

Egyelőre nem világos, hogy kit állít jelöltnek az államfőválasztáson az új kormánykoalíció Ivan Korčokkal szemben. Jelenleg, a kulisszák mögött zajló találgatások és néhány koalíciós politikus szerint, Peter Pellegrini, a Hlas és a parlament elnöke lehet a befutó.

Pellegrini a Smer, a Hlas és az SNS koalícióra lépése után elutasította a felvetést, hogy a három párt közti megegyezés feltételét képezte volna a jelölése az államfői posztra. Ugyanakkor nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy indul a köztársasági elnök székéért.

„Egy dolgot elismerhetek – figyelemmel fogom kísérni, miként alakul a társadalom helyzete, hogy lesz-e igénye az állampolgároknak arra, hogy jelöltként részt vegyek a választáson“ – mondta Pellegrini október második felében.

A „pellegrini2024.sk“ domaint már 2022 októberében regisztrálták, a Hlas azonban a múltban tagadta, hogy az a párthoz tartozna. „Próbáltuk kideríteni, miről van szó, de semmit sem tudunk róla“ – mondta a Pluskának korábban Patrícia Medveď Macíková, a Hlas szóvivője.

A parlamenti választás kampányidőszakában tett kijelentéseihez képest Pellegrini ezen nyilatkozata előrelépésnek számít. Június elején, négy hónappal az előrehozott parlamenti választás előtt, Pellegrini gyakorlatilag kizárta, hogy indulna az államfőválasztáson.

„Őszintén szólva, sosem foglalkoztam ezzel a kérdéssel. Nincs efféle személyes ambícióm. Noha viccből néha szokás mondani, hogy ez az egyetlen funkció, amit még nem töltöttem be“ – mondta a nyáron az Aktuality.sk-nak.

Néhány hónappal ezelőtt Pellegrini még azt mondta, hogy az álláspontja a parlamenti választás után sem fog megváltozni. „Még mindig viszonylag erősnek érzem magam, van energiám, jó kondícióban vagyok. Szeretnék még valódi változásokat elérni Szlovákiában, ha erre mandátumot kapok az emberektől. Az államfői pozícióból erre nem igazán van lehetőség.“

Arról, hogy a köztársasági elnöknek főként reprezentatív szerepe van, Pellegrini már 2018-ban is beszélt. Már akkor is felmerült, hogy indulhat az államfőválasztáson, abban az időben Pellegrini kormányfői pozíciót töltött be. A Smer, amelynek Pellegrini a tagja volt, végül Maroš Šefčovič uniós biztost jelölte.

„Érdekem és személyes ambícióm, hogy kormányfőként fejezzem be ezt a választási időszakot, és valóban látom, mit lehet tenni a kormányfői pozícióból, amit államfőként nem lehetne. A köztársasági elnök nem tud törvényt módosítani, pénzt osztani, utasítani a minisztereket. Az államfő szerepe reprezentatív“ – mondta Pellegrini 2018-ban.

Ma már más a helyzet, ami azért is érdekes, mert Pellegrinit az előrehozott parlamenti választás után a törvényhozás elnökévé választották, így bizonyos hatáskörrel rendelkezik az államfőválasztással kapcsolatban. Befolyással van arra, hogy mikor valósul meg az államfőválasztás, ahogy arra is, hogy a leendő államfőjelöltek meddig jelezhetik részvételi szándékukat a választáson.

Hivatalosan a házelnök vizsgálja felül a lehetséges államfőjelöltek jelölését.

Pellegrini portréja abból az időből, amikor 2014 és 2016 között házelnök volt. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Ki dönt a választás időpontjáról?

Ennek a cikknek természetesen nem az a célja, hogy bárkit tisztességtelen szándékokkal vádoljon, gyakorlati szempontból nem lenne jelentős hatása annak, hogy az államfői posztot a parlament elnöke is megpályázza. Az Alkotmány és a választójog gyakorlásáról szóló törvény szempontjából azonban felmerül némi érdekellentét.

Az államfőválasztást és annak időpontját a parlament elnöke hirdeti ki. Vannak azonban korlátozások.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Államfőválasztás 2024

Ivan Korčok

Peter Pellegrini

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak