Napunk

Ankét: Mit várhatnak az új iskolaügy-minisztertől a szlovákiai magyar iskolák?

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Míg a szakértői kormány miniszterelnöke, Ódor Lajos az egyik legfontosabb területnek tartotta az oktatásügyet és a fiatalok elvándorlásának a kérdését, addig a negyedik kormányát megalakító Robert Fico nem mutatott érdeklődést az oktatási minisztérium iránt. A tárcát Peter Pellegrini Hlas pártja kapta meg, de oktatási szakembere ennek a csoportosulásnak sincs.

Közben az oktatási tárca a Helyreállítási Alap forrásaihoz kötötte a közoktatási reform megvalósítását, melynek keretében a kurrikuláris reformmal párhuzamosan az alapiskoláknak 2026 szeptemberéig át kell állniuk az úgynevezett háromciklusos rendszerre, új alapokra kell helyezniük az inkluzív oktatást, inkluzív csapatokat kell kialakítaniuk a segítő szakmák képviselőiből, valamint két bírósági döntés, illetve az Európai Bizottság feljelentése okán ki kell dolgoznia egy deszegregációs tervet – ez csak néhány a legégetőbb problémák közül.

A magyar iskolahálózattal kapcsolatban is számos probléma merül fel: a magyarországi oklevelek honosítása, a magyar segítőszakmák képviselőinek és bizonyos szakos pedagógusoknak a hiánya, a magyar szakképzés katasztrofális állapota vár megoldásra. Nagyon fontos lenne végre a nemzetiségi iskolák stratégiájának a kidolgozása is.

Az oktatási minisztérium élére Peter Pellegrini Tomáš Druckert jelölte, a korábbi egészségügyi és belügyminiszter eddig menedzseri pozíciókat töltött be, az oktatáshoz vajmi kevés köze volt. Ezért a szlovákiai magyar iskolaigazgatókat, oktatási szakembereket arról kérdeztük, mit várnak az új oktatási minisztertől különös tekintettel a magyar iskolák helyzetére.

Kérdésünkre Vetter János, Orosz István, Fekete Irén, Csúsz Péter, Andruskó Imre, Bacsó Péter és Sikula Gábor válaszolt.


Vetter János
a komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola igazgatója

Elsősorban folytonosságot várok az új minisztertől. Szimpatikusnak találtam, hogy a sajtótájékoztatón az elődjével együtt jelent meg és megerősítette, hogy folytatni szeretné a reformot. Természetesen lehetnek különböző vélemények magáról a megkezdett reformról, de nem lett volna jó üzenet ezt is lesöpörni az asztalról és valami teljesen újat bejelenteni. Az oktatásügy egyik legnagyobb problémájának tartom, hogy ezidáig az aktuális oktatási miniszterek jellemzően újabb és újabb ötletekkel, irányokkal álltak elő, ahelyett, hogy az elődjük által megkezdett vonalat rajzolták volna tovább – legalábbis egy ideig, hogy kiderülhessen, teljesen haszontalan vele a továbbiakban foglalkozni vagy esetleg éppen ellenkezőleg…

Jó lenne, ha születne egy olyan, pártoktól független megegyezés, amely garantálná, hogy az iskolaügy hajójának irányát nem fogják 2-3-4 évente (az épp regnáló miniszter szakmai élettartama függvényében) változtatni. Ugyanis ez egy tengerjáró, hosszú útra tervezett hajó, nem motorcsónak.

Hogy kicsit haza is beszéljek, mindenképpen fontos lenne foglalkozni a szakiskolák tanárutánpótlásának kérdésével. A szaktanárok átlagéletkora ötven év fölötti, és sok helyen már most gondok vannak a szakoktatás biztosításával.


Orosz István
a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola igazgatója

Az új oktatási minisztertől sokan sokat várnak, hiszen az oktatás területe az egyik legfontosabb a jövőnk szempontjából. A miniszternek korrekt, profi hozzáállást kell tanúsítania, és figyelembe kell vennie a szakemberek, beleértve a kisebbségi oktatás szakembereinek véleményét is. Tovább kell vinnie a kurrikuláris reformot, amelynek célja a tananyag megújítása, a tanulók kompetenciáinak fejlesztése és a pedagógusok támogatása. El kell indítania az iskolák felkészítését a háromciklusos rendszerre, amelynek keretében az iskolák differenciáltan haladhatnak a tananyag elsajátításában, figyelembe véve a tanulók egyéni képességeit és igényeit.

A miniszternek meg kell őriznie a kisiskolák hálózatát (esetlegesen meg kell oldania a kapacitásaik kibővítését), hogy lehetőleg minden gyermek helyben befejezhesse a 2. ciklust, vagyis a 4. és az 5. évfolyamot, amelyben a tanulók megszerzik az alapvető képességeket és készségeket. Több iskolafejlesztési projektet kell indítania (minél egyszerűbb formai követelményekkel, hogy a kisebb iskoláknak se jelentsen gondot a pályázatok leadása), amelyek célja az iskolák infrastruktúrájának, eszközparkjának és humánerőforrásának javítása. Ki kell állnia az inkluzív teamek létjogosultsága mellett, különösen az asszisztensi munkakörök megtartása és bővítése érdekében, hogy ezek minden tanuló számára megfelelő támogatást nyújthassanak.

Végül, de nem utolsósorban, a miniszternek együtt kell működnie az egyetemi szakirányok koordinációjában, hogy több matematika, fizika szakos tanár kerüljön ki az egyetemekről a sok magyar–történelem, óvópedagógus, alsó tagozatos tanár helyett, akikből nincs hiány a szakmában.


Fekete Irén
a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke

Az új oktatási miniszternek az oktatás terén nincs szakmai tapasztalata, de ismert politikus,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ankét

Magyar iskolák

Oktatás

Tomáš Drucker

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak