Napunk

Mulasztás vagy árulás? Súlyos tragédia ért a hétvégén egy kárpátaljai dandárt

Ungvári megemlékezés az elesett 128-asok emlékére. Fotó - FB/Ungvári Városi Tanács
Ungvári megemlékezés az elesett 128-asok emlékére. Fotó – FB/Ungvári Városi Tanács

Tucatnyi kárpátaljai katona vesztette életét múlt hét pénteken egy orosz légicsapásban a déli fronton. A halál nem bevetés közben, hanem egy katonai kitüntetések átadására szervezett ünnepségen érte őket. Máris felmerült, hogy mulasztás történhetett a szervezők részéről, ugyanakkor az árulás sem kizárható. Közben a dandár parancsnokát is felmentették.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Orosz rakétacsapás következtében pénteken Zaporizzsja megyében életét vesztette a munkácsi 128-as hegyi dandár számos katonája – ismerte el a hétvégén az ukrán vezetés, miután annak híre elterjedt a közösségi médiában.

kárpátaljai lapok beszámolói szerint a dandár katonái a tüzérség napja alkalmából gyűltek össze, hogy állami kitüntetéseket vegyenek át, amikor egy orosz Iszkander típusú rakéta csapódott be közéjük. A helyszín alig 18 kilométerre van a jelenleg húzódó frontvonaltól.

Az előzetes hírek nagyjából 60 sérültről és 22 halálos áldozatról szóltak, Olekszij Kucserenko parlamenti képviselő ugyanakkor 28 halottról és 53 sebesültről számolt be a közösségi oldalán.

Hétfőn végül az ukrán hadsereg hivatalos közleményt adott ki, mely szerint a november 3-i orosz rakétacsapás következtében a 128-as hegyi dandár 19 katonája hunyt el, és a sebesültek száma is kevesebb az előzetes, meg nem erősített információknál.

A dandár kapcsán ki kell emelni, hogy a kárpátaljai székhelyű alakulat katonái között magyarok is vannak, ugyanakkor a kárpátaljai magyar sajtó nem számolt be magyar elesettekről.

Volodimir Zelenszkij augusztusban a 128-as munkácsi gépesített hegyivadász dandár katonáival. Fotó – Twitter

A 128-as hegyi dandárt egyébként Volodimir Zelenszkij elnök is meglátogatta augusztusi beregszászi útja során.

Kárpátalja gyászol

Viktor Mikita, a Kárpátalja megyei katonai közigazgatási hivatal elnöke vasárnap a Facebook-oldalán jelentette be, hogy hétfőtől háromnapos gyászt hirdettek Kárpátalján a dandárt ért súlyos veszteség miatt.

A november 6-tól kezdődő gyásznapokon a megye valamennyi intézményében félárbocra eresztik az állami lobogókat, minden reggel 9 órakor egyperces néma csenddel adóznak az elhunytak emlékének, a templomokban pedig istentiszteleteket tartanak.

Kárpáti Igaz Szó tudósítása szerint hétfőn este több százan gyűltek össze Ungvár történelmi belvárosában, hogy imákkal, gyertyagyújtással emlékezzenek meg a munkácsi 128-as hegyi dandárt ért rakétatámadásban elesett katonákra. Munkács központjában szintén virágokkal és mécsesekkel emlékeztek meg az elesettekről.

Az MTI tudósítása szerint hétfői kárpátaljai látogatása során Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is részvétét fejezte ki a megye vezetőinek a dandárt a napokban ért súlyos katonai veszteségek miatt és kijelentette: átérzi azt, hogy az ország most mit él át, ezért a béke mindennél előbbre való.

Mulasztás vagy árulás?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még vasárnap este az NBC amerikai televíziónak adott interjújában elmondta, Ukrajna vizsgálatot indít a munkácsi 128-as hegyi dandárt ért orosz rakétacsapás ügyében. „Ez egy olyan tragédia, amelyet el lehetett volna kerülni” – fogalmazott.

Denník N a történtekkel foglalkozó napi összefoglalója is rámutat, hogy alapvetően két verzió létezik arra vonatkozóan, hogy az oroszok hogyan szúrták ki az összegyűlt ukránokat. Az egyik szerint szerencséje volt a felderítésüknek, és észrevették a járművek és katonák nagy koncentrációját, részben a résztvevők mobiltelefonjai lenyomozásának köszönhetően. Ebben az esetben egyedül az ukránok vakmerősége miatt került sor a tragédiára. A másik verzió szerint az oroszok pontos hírszerzési információkkal rendelkeztek a katonai ünnepségről.

Az ukrán médiában elterjedt, hogy Dmitrij Liszjuk dandárparancsnok azért maradt életben, mivel elkésett a katonák kitüntetéséről, és csak néhány perccel a csapást követően érkezett meg a helyszínre.

Az Index a Hromadszke értesülései nyomán összefoglalta, hogy a kitüntetési ceremóniát eredetileg péntek reggel 9 órára hirdették meg, majd 9.30-ra tették át az időpontot. Addigra már a katonák összegyűltek, és a parancsnokra vártak, de ő nem érkezett meg. Az orosz csapás végül 10.10 körül érte őket, jó 40 perccel a tervezett kezdés után.

Liszjuk személyével kapcsolatban, ukrán haditudósítók nyomán a Kárpáti Igaz Szó megemlíti, hogy 2019-ben cigarettacsempészési ügybe keveredett a „Luhanszki Népköztársaság” egyes képviselőivel, amiért pénzbüntetésre is ítélték.

Hétfőn végül felmentették a dandárparancsnokot arra az időre, amíg az ukránok a támadás körülményeit vizsgálják.

„A dandár parancsnokát felmentették a vizsgálat idejére. Az egész helyzet percenként változik” – mondta az MTI beszámolója szerint Zelenszkij a Telegram-oldalán. Hozzátette, hogy tárgyalt a vezérkarral, megbeszélték a dandárra mért csapás körülményeit.

Az ukrán elnök szerint a tanácskozáson mások mellett jelentést tett neki a történtekről Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Vaszil Maljuk, az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) főnöke.

„Megvitattuk a tényeket, amit már sikerült kideríteni a tragédia körülményeiről, kinek az utasításai tették lehetővé a tragédia bekövetkeztét” – mondta Zelenszkij. Egyben kijelentette, hogy senki sem menekül meg a felelősségre vonástól.

Kárpátalja

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak