Napunk

Berényi vagy Forró mint köztársaságielnök-jelölt? Döntés még nincs, helyezkedések már vannak

Berényi József és Forró Krisztián a 2022-es megyei választás utáni sajtótájékoztatón. Fotó - Renczes Ágoston
Berényi József és Forró Krisztián a 2022-es megyei választás utáni sajtótájékoztatón. Fotó – Renczes Ágoston

Berényi József azt mondja, nincs köztársaságielnök-jelölti ambíciója, az EP-választás viszont érdekli.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Szinte biztosra vehető, hogy lesz magyar jelölt a 2024 tavaszán esedékes köztársaságielnök-választáson. Habár még egyetlen magyar jelölt sem jelentette be indulását, a parlamenti választás utáni hetekben elindultak az első találgatások, kit indíthatna a Szövetség a legfőbb közjogi méltóság pozíciójáért zajló megmérettetésen.

A párt hivatalosan még nem foglalt állást senki mellett, azt viszont nem titkolja, hogy számol saját jelölttel. „Egy 8 és fél százalékos közösségnek jelöltet kell indítania, hogy bizonyítsa, jelen van és befolyással akar lenni az ország jövőjének alakulására. Ezért a Szövetség saját jelöltet indít és a végeleges döntés után tájékoztatjuk a nyilvánosságot” – válaszolta a Napunk kérdésére Forró Krisztián pártelnök.

Elnökválasztási stratégiák

A Szövetségen belül különböző elképzelések vannak arról, ki lehetne az ideális jelölt. A párt vezető politikusai több lehetséges stratégiát látnak maguk előtt. Az egyik szerint olyan közösségi jelölt mellett állhatnának ki, aki egységbe kovácsolná és mozgósítaná a magyar szavazókat. Ez részben sikerült Bárdos Gyulának 2014-ben, aki akkor az első fordulóban tisztességesnek nevezhető 5,1 százalékos eredményt ért el, 97 ezer szavazatot szerezve, ami az ötödik helyre volt elég.

A második lehetséges stratégia sokkal pragmatikusabb: a Szövetség magyar jelöltje aligha nyerheti meg a köztársaságielnök-választást, a kampány során viszont sikerülhet komoly médiafigyelmet szereznie, és így jól felépíthető egy politikus. Ha emellett a stratégia mellett döntenének, azzal felkészülhetnének a júniusban esedékes európai parlamenti választásra is.

A két választás tehát összefügg, és ez a párton belüli helyezkedéseknél is fontos szempont. Ezért is merült fel bizonyos körökben, hogy a Szövetség potenciális köztársaságielnök-jelöltje Berényi József lehet, aki az EP-választáson is listavezetői posztra pályázna. Berényi jelenleg a párt MKP-platformjának elnöke és Nagyszombat megye alelnöke.

Berényi ambíciói

A Napunk kérdésére Berényi azt mondta, ő már alig bírja követni a sok fantáziadús híresztelést a párt háza táján. „Egyelőre az égvilágon semmilyen komoly beszélgetés nem volt a köztársasági elnöki jelölésről, semmilyen döntés nincsen.”

Azzal kapcsolatban, őt érdekelné-e egy ilyen jelölés, Berényi azt

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Európai Parlament

Forró Krisztián

Gyimesi György

Szövetség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak