Napunk

Napunk newsfilter: A szlovák kultúra csak szlovák, és nem keverék, mondja egy nemzetállam minisztere

Martina Šimkovičová. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Martina Šimkovičová. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. A nemzetállam és a kultúrája. 2. Cselekvési terv autokráciákhoz. 3. Taraba újradefiniálná a nemzeti parkokat.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/3HOXNku5ZAsdEEm4WYz0yX

 

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. A nemzetállam és a kultúrája

Az erős nemzetállam ideája Közép-Európában mint a mágnes, vonzza az embereket. Erre építik rendszerüket az autokraták, hogy aztán a hangzatos szólamok teljes mértékben csak a retorikában maradjanak meg, a tettekben már pragmatikusabban viszonyulnak a kérdéshez.

Látjuk ezt Orbánnál és Ficónál is, amikor például utóbbi az Ukrajnának szánt katonai segítség leállításáról fecseg, és mégis megszavazza azt az európai színtéren. Előbbi esetében pedig hosszú a lista.

Ez a retorika természetesen hatással van a társadalomra, az emberek mindennapjaira is. Beszélhetnénk a kérdés geopolitikai, gazdasági, hadügyi stb. aspektusairól is, de most maradjunk a kulturális szempontnál, ha már megszólalt Martina Šimkovičová, az SNS által delegált kulturális miniszter, és ha már menesztették a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját.

Szóba hozhatnánk a nemzetállam kultúrájának pozitív elemeit is, mert nyilván van ilyen, ha nem is mutat fel annyi mindent, mint a sokszínűség. De Šimkovičová szavai és L. Simon László menesztése inkább azokat a negatív gondolatokat hívják elő, amik eleve felmerülnek egy, a legjobb szándék mellett is bezártnak és rendszabályozottnak mondható kultúraképpel kapcsolatban.

A Szlovák Köztársaság kulturális minisztere azt mondta, hogy a szlovák nép kultúrája nem lehet semmi más, csakis szlovák. „Tolerálunk más nemzeti kultúrát is, de a mi kultúránk nem más kultúrák keveréke” – fogalmazott.

L. Simon Lászlót pedig egy olyan kiállítás miatt menesztették, amelyet egy szélsőjobbos párt tett szóvá, kifogásolva az annak részeként közzétett LMBT+-tartalmakat. A Mi Hazánk törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérte a Nemzeti Múzeumban látható kiállítás tartalma miatt, és meg is állapították, hogy sérült a családvédelmi törvény.

A nemzetállam ideája egy „tiszta” nemzeti kultúrát előfeltételez, miközben az oda nem illő, vagyis nem „tiszta” elemeket a hatalom határozza meg. Hogy ez milyen hatással van a kultúrára, abból most csak két szempontot emelnénk ki.

Az ilyen „tiszta” nemzeti kultúra vonzza a szélsőségeket, és akár a kormányoldalról, akár ellenzékből, akár a parlamenten kívülről, de ennek jegyében helyeznek majd nyomást a kulturális szférára.

Szlovákiában a kormány egyik tagja engedett meg magának más társadalmi csoportokat kizáró kijelentést. Ugyanakkor a parlamenten kívüli Republika tagja, a szélsőséges cselekedetek miatt már elítélt Milan Mazurek egy videóban szólította fel Šimkovičovát a szlovák kultúra védelmére.

Magyarországon a kormánypárt által átnyomott kirekesztő törvény betartását az ellenzékben lévő szélsőjobbos Mi Hazánk kezdeményezte, nyilván, a „tiszta” nemzeti kultúra jegyében.

Az eredmény tehát egy szélsőséges versengés, aminek következtében az egész rendszer, a középpontjával együtt, jobbra tolódik.

A „tiszta” nemzeti kultúrára a dolog logikája szerint más csoportok kultúrája jelenti a veszélyt,

Fico-kormány

Környezetvédelem

Kultúra

Kulturális minisztérium

Napunk newsfilter

Szélsőjobboldal

Tomáš Taraba

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak