Napunk

Horváth Zoltán tallósi polgármester: Ha Ódor Lajos állna a szlovákiai magyar politika élére, az lenne a nyerő húzás

Horváth Zoltán. Fotó - Cséfalvay Á. András
Horváth Zoltán. Fotó – Cséfalvay Á. András

A Szövetség fő problémája az volt, hogy a párton belüli egyezségeket nem tartották be, mondja Horváth Zoltán tallósi polgármester.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Horváth Zoltán, a galántai járásbeli Tallós polgármestere az idei parlamenti választás előtt Sólymos Lászlóék csoportjával együtt távozott a Szövetségből az újjáalakult Hídba. Horváth részletekbe menően mesélt a Napunknak arról, szerinte miért nem működött jól a Szövetség, és kifejtette, szerinte hogyan kellene újragondolni a szlovákiai magyar politikát.

Ön az egyetlen, aki a Nagyszombat megyei képviselők közül kilépett a Szövetségből, és belépett az újjáalakult Hídba. (Pontosítás: Balódi László is kilépett – a szerk.) A kampány során viszont nem volt túl aktív a Híd jelöltjeként. Hogyan látja a mostani helyzetet, miután a Híd tulajdonképpen megsemmisült a választásokon? Tagja még egyáltalán a Hídnak?

Az én esetem elég specifikus. Én a Szövetségbe léptem be, de ehhez választanom kellett egy platformot. Akkor naivan azt hittem, mindegy lesz, melyiket választom, és a Hidat választottam, mert Sólymos Lacival régi barátság köt össze. De a többiekkel is, az MKP-sokkal is ismertük egymást, együtt dolgoztunk. A Szövetség volt számomra az, ami végre konstruktív politizálást jelentett a magyarságért.

Emiatt lépett be tehát a pártpolitikába?

Igen. Csakhogy ez nem így működött. Belül teljesen másképp működött a Szövetség, mint ahogy azt kívülre mutatták, és nagyon nagy csalódások értek.

Miben működött másképp belül, mint ahogy az kívülre látszódott?

Volt például a működési szabályzat. Másfél évig vártunk rá, amíg összeállították az ügyvédek. Másfél év után, amikor elkészült, hogy megalapíthassuk a helyi szervezeteket, szisztematikusan rúgták fel. Csak néztünk, hogy hogyan lehet ez, ha egyszer nem is csak szóbeli megegyezések voltak, hanem papíron volt a megegyezés, és mégsem tartották be.

Ki rúgta fel és hogyan?

Például amikor a helyi szervezeteket alapítottuk. Meg volt szabva, hogy mindhárom helyi platformelnöknek alá kell írnia a meghívót, és csak akkor lehet megalapítani a helyi szervezetet. Ez működött. Nálunk még a működési szabályzat előtt nem volt meg mindhárom aláírás, ezért visszadobták, mi ezt elfogadtuk. De volt két olyan hely, ahol úgy megalapították a szervezetet, hogy a két másik járási platformelnök nem is tudott róla.

Volt olyan település, ahonnan az embereimet, akikkel a járási platformot alapítottuk, nem hívták meg a listaállításra az önkormányzati választások előtt. Ez bizalmatlanságot hozott, és az embernek ment el a kedve az egésztől. A Szövetség azt jelenti, összehozzuk az embereket, nem? És nem azt, hogy elszigeteljük őket az alapján, melyik platformban vannak.

Ez nem működött, és ezután jött a nagyon jó önkormányzati választás. Miért volt sikeres? Mert mindenki a maga régiójában a szakmaiságra állította fel a kampányt, ami konkrétan az ott élő emberekről szólt. Ez tetszett az embereknek. És mi lett a parlamenti választáson? Ezt a részt teljesen kihagyták, és jött a régi kampány, hogy felvették a piros–fehér–zöldet, és kiálltak, hogy szavazzatok ránk.

Menjünk még kicsit vissza. Sokan mondják, hogy Gyimesi György csak egy katalizátora volt annak, hogy a pártszakadás megtörtént, de már azelőtt megvolt a belső bizalmatlanság. Szétesett volna a párt attól függetlenül, hogy jön-e Gyimesi?

Nekem Gyimesi Györggyel nem volt bajom, előtte nem is ismertük egymást. Én amikor elmentem, teljesen más okból mentem el. Nekem jegyzőkönyvbe adták, hogy nem lehetek járási elnök, mert nem vagyok MKP-platformos. Puff. Ez hidegzuhany volt számomra, és innentől nem érdekelt az egész történet. Én ezért mentem el.

Hogyan történt ez az eset?

Járási elnököket kellett jelölni.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Agócs Gergely

Galántai járás

Híd

Mátyusföld

Ódor Lajos

Szlovákiai magyar

Szövetség

Választások 2023

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak