Napunk

Tülekedés nem, de Wi-Fi és klíma lesz a Komárom–Pozsony vonal vonatain, ígéri a Leo Express igazgatója

Peter Köhler. Fotó - Leo Express
Peter Köhler. Fotó – Leo Express

A vonaton nem lesz majd tülekedés, mert a másfélszeresére növeljük a számukat, a klímának pedig nem kellene elromlania, ígéri Peter Köhler, a Leo Express igazgatója, amely egy hónap múlva átveszi a vonatok üzemeltetését a Pozsony–Komárom vonalon.

A cseh cég, melynek társtulajdonosa egy erős spanyol csoport, az állami Szlovák Vasúttársaságot (ZSSK) váltja a vonalon, amely évekkel ezelőtt a RegioJet helyére érkezett.

Ennek a változásnak köszönhetően a vonatoknak december 10-től gyakrabban kellene közlekedniük, a sebességüket azonban nem lehet jelentősen növelni, még ha a társaság tízéves szerelvényei el is bírnák azt, magyarázza a cég igazgatója. A Pozsony és Komárom közötti vonal ugyanis csak egyvágányú, és még sebességkorlátozás is érvényben van sok helyen, ami miatt az átlagsebesség 50-60 km/h. Ha a maximális pályasebesség legalább 120 km/h-ra növekedne, Komáromból egy óra alatt el lehetne jutni Pozsonyba a mostani kettő helyett, mondja Köhler hozzátéve, hogy a menetjegyek ára nem változik, ám az utasok éves bérletet is válthatnak majd.

„A viteldíj magában foglalja azt is, hogy az utasok a pozsonyi pályaudvar úgynevezett páholy részében várhatnak a vonatra” – ígéri Köhler.

Az interjúban elmagyarázza azt is:

  • honnan hozzák azokat a vonatokat, amelyek a 131-es vonalon fognak közlekedni,
  • hogyan csökkentheti a késések számát az, hogy minden szerelvény ugyanolyan típusú,
  • hogy van-e már elég alkalmazottjuk, honnan szerezték őket,
  • hogy hisz-e abban, hogy véget ér a Pozsonypüspökitől tartó vágányzár az új menetrend életbe lépéséig,
  • hogy mennyi pénzt kapnak az államtól a szolgáltatásért.

Milyen gyakran fognak közlekedni a vonataik a Komárom–Pozsony vonalon?

Hétköznaponta körülbelül száz járatot fogunk üzemeltetni Pozsony, Úszor, Dunaszerdahely és Komárom között. Több mint 50 százalékkal növekszik a kapacitás és a megtett kilométerek száma is.

Óránként két vonat indul majd Komáromból Pozsonyba?

Ez úgy van beállítva, hogy a járatok sűrűsége nagyobb lesz a munkanapokon, hétvégente pedig alacsonyabb. A Dunaszerdahely, Úszor és Pozsony közötti szakaszon a csúcsidőben húszpercenként fognak járni a vonatok. Komárom és Pozsony között a csúcsidőben harmincpercenként.

A Leo Express egyik szerelvénye. Fotó – Leo Express

Jelenleg körülbelül két óra alatt lehet eljutni Komáromból Pozsonyba, Úszorból Pozsonyba pedig fél óra alatt. Milyen hosszú lesz a menetidő a Leo Expressszel?

A Komárom Pozsony távolság megtétele ugyanúgy két órába fog telni, de lesz egy Rex járat is, amely kevesebb megállóban fog megállni. A menetidőt nem tudtuk lerövidíteni a járatok számának növelése miatt.

A menetidő tehát nem rövidül. Miért nem?

Az infrastruktúra állapota miatt. A szerelvényeink 120 km/h maximális gyártási sebességgel rendelkeznek, és nagyon jó a dinamikájuk, tehát ha ezt felhasználnánk, akkor valamivel több mint egy óra alatt el tudnánk jutni Komáromból Pozsonyba. Ezt a sebességet azonban nem használhatjuk ki, csak akkor, ha az állam felújítaná a pályát. A pályát kétvágányosítani kellene Pozsony előtt és növelni a maximális pályasebességet. Tekintettel arra, hogy a Pozsonyt Komárommal összekötő pálya már szinte teljesen kihasznált, szükséges Dunaszerdahelyig kétvágányosítani, vagy legalább a vonal egy részét. Az átereszthetőséget a biztosító berendezések használatával is el lehetne érni, amely a két állomás közötti szakaszt két szakaszra bontja, és az adott szakaszon két vonat is lehetne egyszerre (a biztosítóberendezés annak meggátlására szolgál, hogy két vonat ugyanarra a vágányra kerüljön ugyanabban az időben – a szerk.). A pályán vannak úgynevezett „lassú menetek” is, amelyek szintén befolyásolják a vonatok rendszerességét.

Az utat úgy is le lehetne rövidíteni egy órával, ha kevesebb állomáson állnának meg a vonatok?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dél-Szlovákia

Dunaszerdahely

Komárom

Közlekedés

Pozsony

Vasút

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak