Napunk

Hamran István volt rendőrfőkapitány: Poprádon már a névtáblámat is felragasztották

Fotó - Denník N/Vladimír Šimíček
Fotó – Denník N/Vladimír Šimíček

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A rendőrség azt tette, amit tennie kellett, a politikusok viszont csődöt mondtak – így értékelte a parlamenti választások eredményét Hamran István volt országos rendőrfőkapitány a Denník N-nek adott interjújában, aki 25 évnyi szolgálat után kilépett a testületből, kérte a nyugdíjazását. Úgy fogalmazott, szép évek voltak, szívesen emlékszik rájuk.

„Voltak nehéz és rossz idők, de egy ilyen karrier gazdagítja az embert. Segít abban is, hogy teljesen más emberré válj, rengeteg élettapasztalatot szerzel a rendőrségen belül, és csodálatos embereket ismerhetsz meg, hivatásos rendőröket. Nem változtatnám meg életemnek ezt a szakaszát, és ha újra kezdeném, azt hiszem, ugyanezt az utat választanám” – mondta Hamran István.

Nem tér vissza a rendőrség kötelékébe

Kijelentette, hogy lezárta életének ezt a szakaszát, és már nem tér vissza rendőrséghez, ahol saját bevallása szerint mindent elért, amit csak lehetett, hiszen rendőrfőkapitány volt. „Egyedül azt sajnálom, hogy nem tudtam elköszönni a kerületi parancsnokoktól, a főkapitányság igazgatóitól és más tisztségviselőktől. Hétfőn és kedden tervezetem köszönetet mondani nekik az utóbbi évek kemény munkájáért, de erre már nem volt lehetőségem” – mondta Hamran.

Hozzátette, nem emlékszik olyan esetre, hogy korábban a belügyminiszter ilyen módon alázta volna meg a rendőrfőkapitányt, ahogyan azt Šutaj Eštok csinálta most. Sőt, Hamran emlékeztetett arra is, hogy Roman Mikulec volt belügyminiszter megengedte Milan Lučanský volt rendőrfőkapitánynak, hogy kitüntetéssel és jutalommal távozzon a testületből. Ráadásul nem azonnal, hanem egy bizonyos idő után. „Én is méltóságteljesen köszöntem el azoktól a kollégáktól, akikkel nem akartam együtt dolgozni” – jegyezte meg Hamran.

Valószínűleg korábban azért lehetett korrekt a hatalom és a pozíciók átadása, mert a rendőrség nem vizsgálta a politikailag érzékeny korrupciós ügyeket. Hamran szerint köszönet jár azoknak a nyomozóknak, akik elsőkként nyomoztak ilyen ügyekben. Megjegyezte, benne is voltak kérdőjelek bizonyos vizsgálatokkal kapcsolatban, de utólag kiderült, hogy a nyomozóknak volt igazuk és tisztességesen jártak el, ezt pedig a független és pártatlan bíróságok is megerősítették.

„Nem kételkedtem, de egy valóban bonyolult büntetőeljárásban előfordulhat, hogy hibáznak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hamran István

NAKA

Ódor Lajos

Rendőrség

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak