Napunk

Napunk newsfilter: Fico vitt egy zsák pénzt keletre, hogy addig se a pozsonyi tisztogatásokról beszéljenek

Fotó - TASR
Fotó – TASR

1. Fico egy hónappal a földrengés után keletre látogatott. 2. Čurilláék nem hagyják magukat. 3. Talán sikerül elkerülni, hogy kiszélesedjen a háború Izrael és a Hamász között.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Fico egy hónappal a földrengés után keletre látogatott

Pénteken az október elején földrengés által sújtott kelet-szlovákiai településekre látogatott Robert Fico kormányfő (Smer), Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter és Erik Tomáš munkaügyi miniszter (mindkettő Hlas).

Az érintett települések lakói biztosan örülnek minden segítségnek, de kérdéses, hogy Ficóékat tényleg csak a puszta jó szándék vezette-e keletre, vagy inkább a fővárosban zajló tisztogatásokról akarták elterelni a figyelmet.

Fico segítséget ígért. Az állam megtéríti a földrengés által okozott teljes kárt, mintegy 16 millió euró összegben – ez volt Fico legfőbb üzenete. Ez a segítség több különböző forrásból áll majd, de Fico szerint egy ekkora összeggel az államnak nem lehet problémája, hiszen „ez nem egymilliárd”.

Erik Tomáš közölte, hogy a földrengés által sújtott háztartások maximum 800, a községek 15 000 eurós támogatást kaphatnak, a katonaság pedig lakókonténereket biztosít azoknak a családoknak, akik nem tudnak hol lakni. Tomáš szerint hat-hét ilyen család lehet.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter bocsánatot kért a lakosoktól az állam nevében, mivel szerinte az állam csődöt mondott és nem tudott azonnal segítséget nyújtani nekik. Arról természetesen megfeledkezett, hogy Ódor Lajos kormánya azért nem tudott a kormány tartalékából pénzt adni, mert

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Földrengés

Izrael

Napunk newsfilter

Rendőrség

Tomáš Taraba

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak