Napunk

Kinek és mi lehetett a célja a Magyar Szövetség fantompárttal? Az aláírásgyűjtést az igazi Szövetség egyik járási titkára kezdeményezte

A Szövetség Országos Tanácsának ülése Pozsonyban 2022-ben. Fotó - a Szövetség FB-oldala
A Szövetség Országos Tanácsának ülése Pozsonyban 2022-ben. Fotó – a Szövetség FB-oldala

A bejelentés egy nappal azután érkezett a belügyhöz, hogy a Szövetséget otthagyták a Híd-platform vezető politikusai. Két hét múlva egy korábban a Hídhoz kötődő cég levédette a szabadalmi hivatalnál a Magyar Demokratikus Szövetség márkanevet.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Magyar Szövetség nevű új párt létrehozását kezdeményezte három személy a belügyminisztériumnál még májusban. Az ügy szerdán kapott nagy nyilvánosságot a Markíza riportjának köszönhetően, bár a Szövetség jelöltjeihez különféleképpen kötődő hazai média már napokkal korábban írt a kezdeményezésről és találgatott az amögött húzódó szándékról.

A Markíza arról érdeklődött a Szövetségnél, hogy valamiféle menekülőútnak szánják-e ezt a pártot, vagy esetleg újabb pártszakadás készül-e. Berényi József, az MKP-platform elnöke azt mondta, semmit nem tud erről a pártról, és Forró Krisztiánhoz irányította a Markízát. A párt sajtóosztályától azt a választ kapták, hogy a kezdeményezés mögött álló emberekhez a Szövetségnek semmi köze. „Nem készítünk elő új pártot, nem tervezzük a párt nevének megváltoztatását és sem az MKP-platform, sem más platform nem tervezi a Szövetség elhagyását” – fogalmazott Pálinkás Évi, a párt szóvivője.

Különös egybeesések

Ha valaki új pártot akar létrehozni, azt jeleznie kell a belügyminisztériumnak, ami 180 napot ad a kezdeményezőknek, hogy összegyűjtsenek 10 ezer aláírást – ez szükséges ugyanis egy új párt bejegyzéséhez.

Tavasszal felmerült, hogy a Szövetség Magyar Szövetségre változtatja a nevét – ezt leginkább az MKP-platform szorgalmazta –, ezért is különös, hogy ezen a néven kezdeményezték egy új párt létrejöttét.

Az időzítés szintén figyelemre méltó:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Híd

Szövetség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak