Napunk

A rendőrség és a bíróság után a környezetvédelmi tárcánál is tisztogatna az új kormány

Tomáš Taraba. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Tomáš Taraba. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Tomáš Taraba, az SNS által jelölt környezetvédelmi miniszter – aki azt követően került a tárca élére, hogy az államfő elutasította a párt által eredetileg jelölt Rudolf Huliak kinevezését – több Facebook-posztban is amiatt panaszkodott, hogy nem tudja eltávolítani a minisztérium belső ellenőrzésének vezetőjét, Ján Jenčót.

Jenčo ugyanis védett bejelentői státuszt élvez amiatt, hogy előző évben bejelentőként és beépített emberként együttműködött a rendőrséggel. Ennek köszönhetően indult eljárás Marián Bošanský ügyvéd ellen vesztegetés és korrupció gyanúja miatt. Eszerint Bošanský megpróbálta megvesztegetni Jančót, hogy az adja ki neki az Európai Bizottság dokumentumait. Ezek az általa képviselt nemzetközi hulladékfeldolgozó cégnek, a Marius Pedersennek biztosítottak volna előnyt a lobbizásban és a törvényalkotás befolyásolásában.

Bošanský képviseli a SIS két korábbi vezetőjét, Vladimír Pčolinskýt és a Michala Aláčot is. Ellenük a Végkifejlet-ügyben folyik eljárás. Szintén ennek az ügynek a gyanúsítottja Peter Košč, az „X úr”-ként (pán X) is ismert, a SIS-szel kapcsolatban álló vállalkozó, aki külföldön bujkál. A gyanú szerint ő volt annak a bűnszervezetnek a feje, aminek a célja a NAKA nyomozóinak hiteltelenítése volt. Korábban Košč az új környezetvédelmi miniszter, Tomás Taraba üzleti partnere volt, a Nagyszombat melletti Vedrőd (Voderady) ipari parkjában máig közösen birtokolnak ingatlanokat.

Taraba szerint elfogadhatatlan, hogy valakit úgy bebetonoznak a pozíciójába, ahogy Jančót, pusztán amiatt, hogy védett bejelentői státuszt élvez, miközben a miniszter szerint nincs meg a pozíció betöltéséhez szükséges szigorúan bizalmas fokozatú biztonsági átvilágítása sem. Jančo szerint azonban ez nem is feltétele a poszt betöltésének, a szükséges alacsonyabb fokozatú átvilágítással pedig rendelkezik.

Csütörtökön a parlament úgy nevezte ki Branislav Zuriant a rendőrség belső ellenőrzésének élére, hogy neki sincs meg a biztonsági átvilágítása, miközben elmondása szerint Belaruszban bujkált, amíg itthon eljárások folytak ellene (ezeket végül a főügyészség állította le a 363-as paragrafusra hivatkozva).

Taraba arról is beszélt, hogy a kormányülésen már volt szó róla, hogyan lehetne elkerülni, hogy rendőrök és hivatalnokok be tudják magukat betonozni a funkciójukba a védett bejelentői státusszal. Az azonban nem világos, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Korrupció

Matúš Šutaj Eštok

NAKA

Tomáš Taraba

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak