Napunk

Napunk newsfilter: Jelenetek a Szlovák Szürrealista Köztársaság hétköznapjaiból

Branislav Zurian és Matúš Šutaj Eštok. Fotó - TASR
Branislav Zurian és Matúš Šutaj Eštok. Fotó – TASR

1. Belaruszban bujkált a rendőrség belső ellenőrzésének új vezetője. 2. Danko kapitány parádésan tér vissza. 3. Ľuboš Blaha Che Guevarára cserélte Čaputovát.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Belaruszban bujkált a rendőrség belső ellenőrzésének új vezetője

A szürrealizmus messze nem idegen a szlovákiai politikai kultúrától. Természetesen az OĽaNO-kormányokat is jellemezte, de míg ott ez sorsszerűen adódott a vezető politikusok személyiségjegyeiből, addig az új Fico-kormány proaktívan szürrealista.

Az első csodálatos performanszra keddig kellett várni, amikor a kormány nagyszabású és látványos egyéjszakás akcióba kezdett a szlovák–magyar határon minden lehetséges technikát, emberi és állati erőforrást bevetve, hogy megállítsa az illegális migrációt, és egyetlen migránst sem fogott el.

Ma Branislav Zurian, a rendőrség belső ellenőrzésének újonnan megválasztott vezetője szállította a legszürreálisabb pillanatokat a parlamenti meghallgatásán, hogy aztán a kormánytöbbség meg is szavazza a kinevezését.

A belső ellenőrzés, azaz az inspekció az egyike a rendőrségi belháború fontos szereplőinek. Ennek a szervnek az élére egy olyan embert rakott az új kormány, aki ellen két alkalommal is folyt eljárás – mindkettőt a főügyészség állította le a 363-as paragrafus alapján. Zurian a Pellegrini-kormány ideje alatt vezette a NAKA-t, jóban volt Milan Lučanský akkori rendőrfőnökkel, aki ellen szintén eljárás indult, és aki 2020 karácsonyán öngyilkos lett a börtönben.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Danko

Fico-kormány

Ľuboš Blaha

Napunk newsfilter

Rendőrség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak