Napunk

Harabinhoz közel álló profil terjeszthette a választások előtt a Šimečkáról és Tódováról szóló deepfake videót

A hamis hangfelvételre az AFP tényellenőrei hívták fel a figyelmet, ez valószínűleg segített megállítani a terjedését.
A hamis hangfelvételre az AFP tényellenőrei hívták fel a figyelmet, ez valószínűleg segített megállítani a terjedését.

Štefan Harabinhoz állhat közel az a Telegram-profil, mely két nappal a választások előtt egy deepfake-felvételt kezdett terjeszteni, melyen Michal Šimečka, a PS elnöke, és Monika Tódová, a Denník N újságírója beszélget – állapította meg a Ján Kuciak Oknyomozó Központ.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Valószínűleg először fordult elő, hogy valaki mesterséges intelligencia segítségével próbálta meg befolyásolni a választásokat. A kampánycsend idején egy ismeretlen személy az MI-t felhasználva deepfake hangfelvételt készített, melyben Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke, valamint Monika Tódová, a Denník N újságírója a választási eredmények manipulálásáról beszélgetnek.

A felvételt egyértelmű átverésnek minősítette a rendőrség Facebook-oldala, az AFP ügynökség tényellenőrei, valamint maguk az érintettek is. A hangfelvétel nagyon rossz minőségű, egyáltalán nem tűnik autentikusnak, ennek ellenére rengetegen osztották meg a közösségi oldalakon.

A legsikeresebb terjesztői Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke és korábbi igazságügyi miniszter, valamint Peter Marček exképviselő voltak.

Harabinhoz közel álló profil

Ján Kuciak Oknyomozó Központ megállapította, hogy a videót először valószínűleg egy Gabika Ha nevű profil osztotta meg Telegramon, innen vette át Štefan Harabin Telegram-profilja. A Telegram statisztikái szerint Harabin csatornáján nagyjából 13 ezren látták, miközben több mint 500-szor lett megosztva.

Az oknyomozó központ szerint a Gabika Ha egy rejtett profil, így nem lehet tudni, hogy tényleg ez-e a forrás, vagy a videó már korábban terjedt nem nyilvános csoportokban. Megpróbálták felvenni a kapcsolatot a profillal közvetlenül, viszont az nem válaszolt.

Štefan Harabin. Fotó N – Vladimír Šimíček

Ugyanakkor több jel is arra mutat, hogy Štefan Harabin nem véletlenszerűen osztotta meg pont ennek a profilnak a videóját. Korábban 27 alkalommal is megtette ezt. A 2023. szeptember 9-én megosztott fotók tanúsága szerint ráadásul úgy tűnik, hogy a profil használója egész nap kísérgette Harabint.

Az oknyomozó központ felvette a kapcsolatot Harabinnal, aki a telefonba azt mondta, hogy nem emlékszik, hogy megosztotta volna a videót. Arra a kérdésre, hogy nem a felesége, Gabriela Harabinová rejlik-e a profil mögött, letette a telefont.

A Facebookon terjedt igazán

A hamis videó ugyan a Telegramon jelent meg, de a Facebookon terjedt el igazán, a legtöbb elérést Peter Marček profilján keresztül produkálta. Marček régóta oroszpárti propagandát terjeszt, még 2018-ban képviselőként meglátogatta az oroszok által megszállt Krím-félszigetet, ahol kijelentette, hogy „a Krím orosz és az is lesz”.

„A Facebookon a különböző verziók összesen több mint 7 és félezer megosztást, és valószínűleg több mint 100 ezer megtekintést értek el. Az Instagramon további minimum 30 ezren tekintették meg” – mondja Robert Barca, az AFP munkatársa.

A Kuciak Oknyomozó Központ kérdésére, hogy honnan szerezte a videót, Marček nem válaszolt. „Naponta talán 300 különböző üzenetet, mailt kapok (…) ebből kiválasztom, mi tetszik, amit tovább osztok, vagy készítek hozzá egy bejegyzést” – közölte.

Az oroszok is megszólaltak, de az állam sem aludt

Az Orosz Föderáció Külföldi Hírszerző Szolgálata (SVR) nagyjából a videó megjelenésével egy időben hozott nyilvánosságra egy sajtóközleményt, melyben azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a Progresszív Szlovákia javára próbálják befolyásolni a szlovákiai választásokat. Michal Šimečkát, a PS elnökét az oroszok az amerikai érdekek védelmezőjének nevezték.

Az állami Médiaszolgáltatások Tanácsának elemzői röviddel dél után kezdtek el foglalkozni a manipulált felvétellel, mikor az masszívan terjedni kezdett a Facebookon, a TikTokon és az Instagramon. A felvételt délután négy körül értékelték ki hoaxként, és jelentették az adminisztrátoroknak.

A legrugalmasabban a kínai TikTok reagált, már délután korlátozni kezdte a videó terjedését. Az amerikai Metának, mely a Facebookot és az Instagramot üzemelteti, kicsit tovább tartott a dolog.

Dezinformáció

Közösségi média

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak