Napunk

A rendőrség gyilkossági kísérletként kezeli a szerda esti vonatos késelést

Forrás: a rendőrség Facebook-oldala
Forrás: a rendőrség Facebook-oldala

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Cikkünk frissül

Szerda este 20.00-óra körül késes támadás történt az R 762 számú belföldi vasúti járaton, amely Kassáról tartott Zsolna irányába. Sajtóértesülések szerint az áldozat egy 22 éves nő, aki Kassáról Rózsahegyre utazott iskolába.

A támadó, akinél két konyhakés volt, és akivel az áldozat egyedül tartózkodott a kupéban, Korompán (Krompachy) szállt fel a vonatra. A támadás során az áldozatot ötször szúrta meg a nyakán és a vállán, a kalauz a függönnyel próbálta meg elállítani a vérzést. A férfi Iglón (Spišská nová ves) megpróbált elmenekülni, de a többi utas, köztük egy szolgálaton kívüli katona, feltartóztatta, és azonnal értesítették a vasúti rendőrséget, akik a rendőrségre vitték. A sérült nőt mentővel kórházba szállították.

Forrás: ZSSK

 

 

 

 

 

 

Lenka Ivanová rendőrségi szóvivő szerda este megerősítette a történteket, bővebb információkkal azonban nem szolgált.

„A bejelentés után egy mentőautót küldtünk az iglói vasútállomásra. A mentősök a sérültet a helyszíni ellátás után kórházba szállították” – nyilatkozta Petra Klimešová, a mentőszolgálat szóvivője.

A támadás indoka egyelőre nem ismert. A 29 éves iglói elkövető állítólag semmire sem emlékszik az esetből, a TV Noviny értesülései szerint valószínűleg drog hatása alatt volt. Úgy tudni, hogy nem ismerte az áldozatot, csupán találomra választotta ki, mivel egyedül ült a kupéban. A vonat emiatt több mint két órát késett, végül pedig leállították, és az EN 442 járattal utaztak tovább az utasok.

A belügyminiszter megerősítené a rendőri jelenlétet a vonatokon

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter mielőbbi felépülést kívánt a támadás áldozatának, valamint jelezte, hogy egy ideig fokozottabb rendőri jelenléttel lehet majd számolni a vonatokon.

„Biztosítani szeretném a lakosokat, hogy az ideiglenesen megbízott rendőrfőkapitánnyal együtt úgy járunk el az ügyben, hogy a jövőben senkinek se kelljen félnie vonattal utazni” – nyilatkozta a miniszter, aki az esettel kapcsolatban Jozef Ráž közlekedésügyi miniszterrel is konzultálni szeretne.

A Penta Hospitals SK hálózat szóvivője, Bianka Krejčíová megerősítette, hogy a nőt szerda este vitték be közepesen súlyos sérülésekkel az iglói kórházba. Az állapotát sikerült stabilizálni, de továbbra is kórházi ápolásra szorul.

Čaputová: nem fogjuk tolerálni az erőszakot

Az incidenssel kapcsolatosan Zuzana Čaputová köztársasági elnök is megszólalt. A Facebook-oldalán közzétett nyilatkozatban örömét fejezte ki az áldozat egészségi állapotának javulását illetően, továbbá méltányolta a szolgálatban levő kalauz és az utasok segítségét, akik megakadályozták a támadó elmenekülését.

„A társadalmunkban semmiféle erőszakot nem tolerálhatunk és abban a félelemben sem élhetünk, hogy valami történik a szeretteinkkel.” – jelentette ki az elnök asszony.

A rendőrség gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet


A nyomozás jelenlegi állása szerint a gyanúsított hirtelen, nyilvánvaló ok nélkül rátámadt a kupéban vele utazó 22 éves nőre, több szúrt-vágott sebesülést okozva a kezén és a nyakán. A támadás után a gyanúsított le akart szállni az iglói állomáson, a szomszédos kupéban ülő utasok azonban ebben megakadályozták. A kiérkező rendőrök a férfit elfogták és vizsgálati fogságba helyezték.

A vonaton elvégezték a helyszínelést, mely során több nyomot is azonosítottak, amelyeket szakértői vizsgálatnak vetnek alá. A rendőrség gyilkossági kísérlet különösen súlyos bűncselekményében és egyben garázdaság vétségében indított eljárást. Több információt csak a szükséges lépések befejeztével fognak közzétenni.

Fokozottabb rendőri jelenlét

Denisa Bárdyová rendőrségi szóvivő nyilatkozata szerint péntektől fokozottabb rendőri jelenléttel kell számolni az egyes vonatokon. A vonatokat az egyes kerületi rendőrkapitányságok javaslata alapján választották ki. A rendőrség azt azonban nem közölte, hogy konkrétan melyik járatokról van szó.

Szlovák Vasúttársaság: örülnénk a rendőrséggel való nagyobb együttműködésnek

A Napunk a járatot üzemeltető Szlovák Vasúttársaságot (ZSSK) is megkereste a történtekkel kapcsolatban. Dominik Drevický kommunikációs munkatárs elmondása szerint a vasúttársaság elsősorban örül annak, hogy az áldozat nincs életveszélyben és mielőbbi gyógyulást kíván neki, valamint nagyon büszke az alkalmazottjukra, aki elsőként nyújtott segítséget az áldozatnak.

Az elkövetőt feltartóztató utasoktól azt kérik, jelentkezzenek náluk, hogy megdicsérhessék őket.

Drevický továbbá elmondta, hogy intenzíven együttműködnek a rendőrséggel, de el tudnák képzelni az együttműködés elmélyítését és örülnének is neki. A vasúttársaság elemzi, hogyan tudná jobban biztosítani az utasok kényelmét és biztonságát.

Vannak problémás járatok

Mint Drevický elmondta, a ZSSK prioritásnak tartja a vonatok biztonságosságát, az alkalmazottak ezért különböző tanfolyamokon vesznek részt, ahol azt tanulják, hogyan birkózzanak meg a konfliktusos helyzetekkel.

A társaság ezen kívül biztonsági szolgálat szolgáltatásait is igénybe veszi, akik leginkább az éjszakai járatokon (R 614/615, R 800/801) vannak jelen. Nappal pedig a kassai, a poprádi, a zólyomi, a zsolnai és a pozsonyi régiók vonatain ügyelnek az utasok biztonságára. A pozitív visszajelzésekből kiindulva a ZSSK lát potenciált ezen szolgálat kibővítésében a jövőre nézve. Emellett pedig testkamerákkal tervezik felszerelni a kalauzokat.

Mit tegyünk, ha agresszív viselkedés tanúi vagyunk a vonaton?

  • szóljunk a kalauznak
  • hívjuk a 18 888-as vonalat (ZSSK)
  • a 158-as telefonszámon hívjuk a rendőrséget (a kiérkezésüket egy másik kocsiban is megvárhatjuk)

„Problémásnak a Poprád – Késmárk, Garamkovácsi – Léva, Kassa – Szepsi, Homonna – Mezőlaborc, Malacka – Dévényújfalu vonalakon közlekedő vonatokat tartjuk, ezeken így a jegyvizsgálók mellett nagyobb arányban fordulnak elő biztonsági őrök és rendőrök is.” – tette hozzá Drevický.

A leggyakrabban előforduló esetek közé az utasok közötti és az utasok és kalauzok közötti konfliktusok tartoznak, amikor is az előbbiek jegy nélkül utaznak és nem hajlandóak kifizetni annak árát. Ilyen esetben a kalauz megkéri az utast, hogy a legközelebbi megállón szálljon le a szerelvényről, ha az azonban ennek nem tesz eleget és agresszívan viselkedik, a kalauzok általában rendőrt hívnak.

Bűnügy

Késes támadás

Közlekedés

Nők elleni erőszak

Szlovákia

Vasút

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak