Napunk

Mi várható az új mezőgazdasági minisztertől? A PPA vezetője a helyén marad, az élelmiszerárakhoz egyelőre nem nyúlnak hozzá

Richard Takáč, az új mezőgazdasági miniszter Ľuboš Blaha és Robert Fico társaságában még 2020-ban. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Richard Takáč, az új mezőgazdasági miniszter Ľuboš Blaha és Robert Fico társaságában még 2020-ban. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Richard Takáč a gazdák szerint is jó választás a mezőgazdasági tárca élére, a PPA kulcspozícióiba azonban bekerültek Norbert Bödörhöz köthető emberek is.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A választási kampányban a jelenlegi kormánypártok gyakran beszéltek az élelmiszerek áfájának csökkentéséről, de a kormány egyelőre nem tervez ilyesmit. Amikor Robert Fico kedden meglátogatta a mezőgazdasági minisztériumot, azt mondta, az élelmiszerárak szigorúbb monitorozására kérte az új minisztert, Richard Takáčot.

Az államháztartás szempontjából ez jó hír, az áfa csökkentése ugyanis kevesebb adóbevételt jelentene, ami tovább növelné az egyébként is magas hiányt. A mezőgazdasági minisztérium kormányváltás utáni átvételét a Denník E cikke járja körül.

Marad az Agrárkifizetési Ügynökség vezetője

Míg más területeken az új kormány közvetlenül a megalakulása után tisztogatásba kezdett – menesztették Bukovszky László kisebbségi és Ján Hero romaügyi kormánybiztost, valamint Hamran István országos rendőrfőkapitányt és két helyettesét –, a mezőgazdasági minisztériumban egyelőre nem kell ilyesmire számítani.

A 2012 és 2020 közötti Smer-kormányok legnagyobb korrupciós ügye a mezőgazdasági uniós támogatásokat osztó Agrárkifizetési Ügynökséghez (PPA) kötődő Marhapásztor-ügy. Ennek kirobbanása után a PPA vezetését Jozef Kiss vette át, aki új akkreditációt és korrupcióellenes intézkedéseket hozott, és több újítást is bevezetett: többek között digitalizálnak és nyilvánosan elérhetővé tesznek minden jóváhagyott pályázatot.

Kiss munkájával a mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozók is elégedettek, már csak azért is, mert a Marhapásztor-ügy kirobbanása után az a veszély fenyegetett, hogy nem fognak uniós forrásokhoz jutni és Szlovákia egy másik tagország ügynökségét lesz kénytelen használni. Kiss munkája ezt elhárította, így a Denník E információi szerint maguk a mezőgazdászok is kérték az új minisztertől, hogy Kiss maradjon a helyén.

Korábban Kiss is azt mondta, szívesen folytatná a munkát,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Marhapásztor-ügy

Mezőgazdaság

Norbert Bödör

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak