Napunk

Mielőtt bemenne panaszt tenni a „hülye” tanár miatt az iskolába, nézze meg ezt a filmet

Forrás - Mozinet
Forrás – Mozinet

Az Elfogy a levegő című film garantáltan megerősít a döntésében minden pályaelhagyó pedagógust, de ezt vérlázító cinizmus lenne az alkotók számlájára írni.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Adela Stan, az igazságtalanul meghurcolt román irodalomtanár történetéből, amely néhány éve bejárta a magyarországi sajtót is, az erdélyi Moldovai Katalin forgatott nagyjátékfilmet. Az Elfogy a levegőt a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, októberben pedig a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon három díjat is nyert, köztük az elsőfilmes szekció fődíját. A film premier előtti, közönségtalálkozóval egybekötött vetítésén jártunk.

Azt tanítsd, amit kell. Csak azt!

E sorokat egy pályaelhagyó pedagógus írja, aki mindössze négy évig tanított, de e rövid idő alatt is jó párszor érezte úgy, mintha egy abszurd drámába csöppent volna, akárcsak az Elfogy a levegő főhőse, Ana. Például amikor felső tagozatos, részmunkaidős tanító bácsiként kötelezően részt kellett vennie azokon az értekezleteken is, amelyek egyedüli témája az alsó tagozatosok ünnepi műsora vagy éppen a természetiskola volt.

Vagy amikor a szülők az igazgatónőn keresztül üzengettek neki, hogy állítólag túlságosan leterheli a csemetéiket, és pontosan meg kellett mutatnia, hol található a tankönyvben az, amiről az órán beszélt. Mert a tankönyv és a tanterv ugyebár szentírás: aki ettől eltér, óvatlanul elkalandozik, annak számolnia kell a következményekkel.

Az Elfogy a levegő című filmben konkrétan az veri ki a biztosítékot az egyik szülőnél, hogy az egyébként igen népszerű magyartanárnő a 17 éves diákjainak a tananyag kiegészítéseként egy olyan filmet ajánl, amely az elátkozott költők, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine viharos kapcsolatáról szól. Nem az órán vetíti le nekik, és nem is kéri számon rajtuk, nem kérdezi ki a tartalmát. A tantervi keretet persze túllépi, történetesen egy olyan alkotással, amely erotikus jeleneteket is tartalmaz.

A fociedzés helyett inkább drámakörre járó, költői vénával is megáldott Viktor (Sándor Soma) megfogadja a tanárnő tanácsát, és megnézi a filmet, amely sajnos a nagyon befolyásos és nagyon homofób apja (Bölönyi Zsolt) érdeklődését is felkelti.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Film

Iskolák

Kultúra

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak