Napunk

Napunk newsfilter: Elmaradt a migrációs krízis a szlovák–magyar határon, bár igény lett volna rá

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Látszatintézkedések a szlovák–magyar határon. 2. Fico a nyugdíjasoknak osztogatna, csakhogy nincs miből. 3. Megkopott az utcai harcos renoméja Brüsszelben.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Látszatintézkedések a szlovák–magyar határon

Hétfő este Robert Fico újonnan megválasztott kormányfő és Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter drámai hangvétellel jelentették be a szlovák–magyar határról bejelentkezve, hogy nagyszabású akciót indítanak az illegális migránsok ellen.

Mindent bevetettek: rendőröket, katonákat, drónokat, kutyákat, lovakat. Még speciális járműveket is kölcsönöztek Csehországból, melyek több kilométeres távolságból képesek beazonosítani az embereket az éjszakában. Mindenki ott volt, csak a migránsok nem.

Az invázió elmaradt. Kedd reggel aztán kiderült, hogy a hatalmas akció során egyetlen migránst sem sikerült elfogni. Ráadásul az akció nem is a teljes határon zajlott, holott Fico azt mondta, hogy „gyakorlatilag a zöldhatár teljes területén” zajlani fog. Ja, és csak egyszeri ellenőrzésről van szó.

Šutaj Eštok belügyminiszter kedden megerősítette, hogy egyszeri akcióról volt szó, de az ő lelkesedése töretlen: továbbra is fenntartja, hogy menekültek özöne várható a Gázai övezetben zajló harcok miatt, és szorgalmazni fogja a biztonsági tanács összehívását.

Fő a látványosság. Az egyszeri állampolgár elgondolkodhat, hogy mire volt jó ez az egész. A menekültek témája forró volt a nyár végén és szeptember elején, erről mi is többször beszámoltunk. A déli településeken élők még ma is láthatnak kisebb csoportokat a rendőrségek előtt, de ez messze nem az a világvégeszerű állapot, amiről a kampányvideók szóltak.

Ficóéknak fel kellett mutatniuk valamilyen akciót, ha már az egész kampányban a migránsokkal riogattak. Csakhogy a menekültek száma hetek óta apad, és szembejött a valóság.

Ráadásul immár nekik kell biztosítani a pénzt az efféle akciókra, és ahogy arra korábban Ódor Lajos kormányfő és Hamran István rendőrfőnök figyelmeztetett, ennyi rendőr és katona mozgósítása nem olcsó mulatság.

Erős állam. Ficóék tehát lezavartak egy gyors esti színjátékot a választóiknak: a kecske is jóllakott, a káposzta is megmaradt. A menekültektől rettegők felsóhajthattak, Šutaj Eštok pedig lenyilatkozhatta, hogy: „Így képzelek el egy erős államot, amely védeni tudja a határait”.

Írd és mondd: Šutaj Eštok belügyminiszter szerint az erős állam úgy működik,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Menekültek

Napunk newsfilter

Nyugdíj

Orbán Viktor

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak