Napunk

Bukovszky kormánybiztos a leváltásáról: Semmi előjele nem volt, hogy megteszik, azóta sem állnak velem szóba

Bukvoszky László. Fotó - TASR
Bukvoszky László. Fotó – TASR

Abszurd, hogy utólag azok próbálják lekicsinyíteni a kormánybiztosi poszt jelentőségét, akik nemrég még ott sorakoztak az ajtóban, mondja Bukovszky László annak kapcsán is, hogy Gyimesi György sóhivatalnak nevezte a kisebbségi kormánybiztos intézményét.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Robert Fico negyedik kormánya mindjárt első ülésén elkezdte a személycseréket, és ezek váratlanul a kisebbségpolitikát is érintették. A 2016 óta hivatalban lévő kisebbségi kormánybiztosnak, Bukovszky Lászlónak is távoznia kellett.

Bukovszkyt egyebek mellett arról kérdeztük,

  • voltak-e előjelei a menesztésének,
  • mit várhatnak ettől a kormánytól a kisebbségek,
  • ki lehet az utódja, és kik pályáztak a helyére az elmúlt években,
  • tényleg sóhivatal-e a kisebbségi kormánybiztos intézménye.

A kormány kinevezése napján, múlt szerdán azonnal leváltották. Azt már a múlt héten elmondta, hogy csak a sajtóból értesült erről a döntésről. Azóta mi történt?

Múlt szerdán egy volt cseh kollégám hívott fel este nyolc után, és sajnálatát fejezte ki, hogy leváltottak. Nem értettem, miről beszél. Csak azt követően láttam a sajtóban a hírt. Azóta tulajdonképpen nem történt semmi. Másnap bementem a hivatalba azzal a tudattal, hogy kapok majd valami információt a kormányhivatal vezetőjétől vagy a személyzeti osztálytól. Ehelyett csak egy e-mailes felszólítást kaptam, hogy szerezzem be a munkaviszonyom megszüntetéséhez szükséges igazolásokat. Azóta nem kommunikált velem senki (az interjú hétfőn készült – a szerk. megj.), sőt a leváltásomról szóló kormányhatározatot sem kaptam kézhez.

A kisebbségi kormánybiztos felettese a kormányhivatal vezetője, aki most Juraj Gedra smeres politikus lett. Ő korábban annak az MH Manažment nevű állami cégnek volt a vezetésében, amely Radomír Bžán ügyvédnek 64 millió eurót akart kifizetni a bősi erőmű megnyert peréért. Vele ezek szerint még nem találkozott vagy kommunikált.

Abszolút nem. Ahogy nem kommunikált velem a kormányhivatal vagy a kormány erről a döntésről, úgy annak megszületése óta senki nem vette fel velem a kapcsolatot.

Volt bármilyen előjele annak, hogy ilyen gyorsan eltávolítják a pozíciójából?

Erre utaló jelet nem tapasztaltam. Talán ez abból is adódik, hogy a kisebbségi biztos hivatala nem a kormányhivatal főépületében van. De a kormányhivatal nem olyan nagy és összetett kolosszus, hogy a hírek ne terjedjenek. Még belső pletykaszintű hír formájában sem jutott el hozzám, hogy az első kormányülés személyi változásokat hoz, az pedig végképp nem, hogy a kormányhivatalhoz tartozó kormánybiztosoknak a fejét veszik. Tehát nekem és Ján Hero romaügyi kormánybiztosnak.

Kívülről sem volt ilyen infó?

Nem. A választások előtt tapogatóztam, elsősorban a most ellenzékbe került pártoknál, de néhány hlasossal is beszéltem. Senki nem vetette fel, hogy ilyen döntésre sor kerül. Arról volt szó, térjünk vissza a kisebbségi kérdésekhez a kormányalakítás után, most viszont ez már tárgytalan.

Fotó – TASR

Utódot sem neveztek ki a helyére, ami elég szokatlan. Ki vezeti jelenleg a kormánybiztosi hivatalt?

Valójában senki. Ilyen helyzetben a kisebbségi biztosi státusz, illetve a hivatal még nem volt. Amikor A. Nagy Lászlót leváltották (2013-ban – a szerk. megj.), párhuzamosan megbízták Mária Jedličkovát a kormánybiztosi teendők ellátásával. Most egy valós interregnum van, ami negatív jelzésértékkel bír a nemzeti kisebbségek felé, de közvetlen módon a kisebbségi hivatalra nézve is. Munkajogi szempontból is érdekes helyzet állt elő, hiszen a hivatal osztályvezetőinek munkahelyükről való távolmaradását nincs, aki jóváhagyja, hiszen új kormánybiztost nem nevezett ki a kormány. Tényleg szokatlan ez a mostani állapot.

A munkatársait tehát a helyükön hagyták.

A mai információim alapján igen, senki sem kapott felmondást. Érdekes helyzet állt elő a hivatal személyi állományával kapcsolatosan, hiszen az utóbbi hetekben két szabad hely betöltésén is dolgoztam. Az egyik helyet pályázat útján november 1-jétől sikerült betölteni, amit távozásomtól függetlenül sikerült nyélbe ütni, de a másik, jogászi állás elfoglalásához a kormányhivatal új vezetésének a jóváhagyása is kell, amit sajnos már nem tudtam befolyásolni. Több mint valószínű, hogy sajnálatomra ez a pozíció így betöltetlen marad.

Mit gondol, miért lehetett ilyen sürgős Ficóéknak, hogy a kisebbségi és a romaügyi kormánybiztost mindjárt az első kormányülésen eltávolítsák?

Személy szerint nem látom a döntés logikáját. Általában úgy szokott lenni, hogy a koalíciós pártok választási programok alapján állítják fel prioritásaikat. A Smer, a Hlas vagy az SNS választási programjában tulajdonképpen egy szó sem volt a nemzeti kisebbségek jogairól. Számukra ez egy marginális kérdés, éppen ezért furcsa, hogy ilyen döntés született.

Találgatások persze voltak és vannak. Többen azt vélik, hogy engem csak azért váltottak le, hogy ne legyen annyira szembeötlő a romaügyi kormánybiztos leváltása, aki viszonylag nagy pénzösszeg, négy évre szólóan 400 millió euró felett rendelkezik. Sokan arról spekulálnak, hogy az én leváltásom legitimizálta Ján Hero leváltását. Ezzel párhuzamosan viszont egy fura helyzet állt elő, hiszen a civil társadalomért felelős kormánybiztos, aki a belügyminisztérium alá tartozik, megmaradt pozíciójában.

Tehát hogy jobban hozzáférhessenek a roma kormánybiztoshoz tartozó pénzekhez, járulékos veszteségként mennie kellett a kisebbségi kormánybiztosnak is.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bukovszky László

Fico-kormány

Gyimesi György

Kisebbségek

Robert Fico

Smer

Szlovákiai magyar

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak