Napunk

Napunk newsfilter: Ficóék a nemzeti nagybirtokosok megerősítésével lépnek az orbanizáció útjára

Robert Ficót Matúš Šutaj Eštok tárcavezető fogadja a belügyminisztériumban. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Robert Ficót Matúš Šutaj Eštok tárcavezető fogadja a belügyminisztériumban. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Nyomozhatatlanná és büntethetetlenné tennék az embereiket Ficóék. 2. A kultúra fő képviselője. 3. Közel a humanitárius katasztrófa a Gázai övezetben.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Nyomozhatatlanná és büntethetetlenné tennék az embereiket Ficóék

Robert Fico amiatt panaszkodott Ursula von der Leyennek, hogy az előző kormányok alatt üldözték az akkori ellenzéket, durván megsértették az emberi jogaikat, valamint a kárukra visszaéltek a büntetőjoggal, s még fel is rótta, hogy az Európai Bizottság nem tett semmit ennek megakadályozására.

Ezt leginkább azok hiszik el, akik egy kicsit sem ismerik az emberi jogokat és a büntetőjogot, és akik nem tudnak semmit a Fico-kormányok működéséről, maffiakapcsolatairól, pénzlenyúlásairól, a mi embereink rendszeréről. Fico mint afféle piaci simlis, bepróbálkozott az Európai Bizottság elnökénél is azzal, ami Szlovákiában jó néhány szavazónál bejött. És nem ez volt az utolsó pofátlanság, amivel találkoztunk a kormányzása alatt.

Többféle front kialakult az előző kormányok idején, volt egyrészt az, ahol a rendőrség a visszaéléseket, a korrupciót és más bűncselekményeket igyekezet felderíteni, amik nagy része erősen kötődött a korábbi Fico-kormányokhoz, más része pedig a Sme rodina nevű egykori kormánypárthoz, a maffiarezsim trójai falovához.

De kialakult egy másik front is, ahol az ezeken az ügyeken dolgozó nyomozókat igyekeztek diszkreditálni. Elindult a rendőrháború, titkosszolgálati szállal, a bíróság által is alaptalannak mondott eljárással a nagy politikai ügyekben eljáró nyomozók, az ún. Čurilla-csapat ellen, a főügyész törvényellenes beavatkozásával az ügybe.

Lettek gyanúsítottak, eljárás folyik sok ember ellen, elmarasztaló ítéletek is születtek – ahogy azt a jog előírja. S ezek az emberek egyre-másra megjelennek Fico új kormányának környezetében és tisztségviselői közt.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter pedig rögtön egy törvénysértéssel kezdte meg a munkáját, felmentette ugyanis a munkavégzés alól a védett bejelentői státusszal rendelkező Čurilla-csapatot, s ma reggel azután sem engedték be őket az irodáikba, hogy kiderült, a miniszternek erre nem volt joga, mivel a Bejelentővédelmi Hivatal beleegyezése nélkül lépett.

A nyomozók ügyvédje szerint a belügyminiszter ezzel visszaélt a hivatali jogkörével, és akár 600 ezer eurós pénzbírságot is kaphat a tettéért. Az ügy minden bizonnyal a bíróságon folytatódik. Ami Ficóék számára fontos, hogy a nyomozók addig sem végezhetik a munkájukat.

Ma a kormányfő meglehetősen rosszul időzítve – bár ez talán nem mindenkinek tűnik fel – megszólalt Šutaj Eštok védelmében. Fico azt mondta hogy „válaszunk azokra a bűntettekre, barbárságokra, rosszakaratú tettekre, amiket a Čurilla-csapat, Hamran és hasonlók követtek el, nem a revans lesz, hanem személyeket érintő tárgyilagos döntések, amelyek összhangban vannak a törvényekkel”.

És bejelentették szándékukat egy másik védett bejelentői státusszal rendelkező rendőrtiszt, a rendőrség belső ellenőrzésének vezetője, Peter Juhás elmozdítására. Helyére azt a Branislav Zuriant ültetnék, akit kétszer mentett meg a főügyész a vádemeléstől a 363-as paragrafussal.

De másik szálon is az embereik segítségére sietnek, csökkenteni akarják egy törvénymódosítással azokat a büntetési tételeket, amik a korrupcióért kiszabhatók. Csúsztatással a nyugati mintákra hivatkoznak, és mintegy az azzal való kiegyenlítésként szeretnék eladni a javaslatot.

Nyugaton valóban vannak kisebb tételek, ahogy vannak nagyobbak is. Olyan azonban nincs, mint ami Tomáš Taraba előző ciklusban tavasszal beterjesztett javaslatában szerepelt, amely szerint csak felfüggesztett büntetés járhatna ezért a bűntettért. Egyes információk szerint erre alapozná a saját módosító javaslatát Boris Susko igazságügyi miniszter.

Ma Robert Fico ízelítőt is adott a változásokból,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Arab-izraeli konfliktus

Fico-kormány

Kultúra

Kulturális minisztérium

Napunk newsfilter

Rendőrség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak