Napunk

Magyar iskolák: Az új tanévtől megint csökkent a számuk, most kettővel lett kevesebb

Újabb két magyar alapiskola zárt be az idei tanévtől. Fotó N - Tomáš Hrivňák
Újabb két magyar alapiskola zárt be az idei tanévtől. Fotó N – Tomáš Hrivňák

Két magyar iskolával lett kevesebb a 2023/2024-es tanévben, közülük az egyik teljesszervezettségű, a másik alsó tagozatos. Az elmúlt 20 év alatt a szlovákiai magyar alapiskolák egyötöde zárt be. Az oktatási szakember szerint ez a folyamat, tekintettel a jelenlegi gazdasági helyzetre, fel fog gyorsulni.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szlovákiai magyar iskolahálózat évről évre szűkül, az utóbbi két évtizedben szinte nincs tanév, amikor nem zár be magyar iskola. A 2023/2024-es tanévben három olyan módosítást kérelmeztek a fenntartók a szlovákiai iskolahálózatban, mely a magyar iskolákat érinti. A szlovákiai magyar iskolahálózatban jelenleg egyébként 234 magyar, illetve kétnyelvű alapiskola van.

Az egyik módosítást a Rozsnyói Református Egyházmegye kérelmezte az oktatási tárcánál, az 1997-ben megnyitott alapiskolát sorolták ki az iskolahálózatból, mert más, az egyház által fenntartott oktatási intézményekhez hasonlóan a rozsnyói egyházi iskola is Református Iskolaközponttá (Spojená škola) alakult át.

Hasonló lépésre szánta el magát korábban a református egyház a Rimaszombatban működtetett oktatási intézményei kapcsán is. Ott óvoda, alapiskola és gimnázium is van, és Református Oktatási Központ (Spojená škola Reformovanej kresťanskej cirkvi) elnevezés alatt működnek tovább.

Két iskolával ismét kevesebb

A további két módosítás értelmében a fenntartók az alapiskoláiknak az iskolahálózatból való kisorolását kérelmezték. A helyiek felháborodása és tiltakozása ellenére Vága önkormányzata bezárta a szlovák alsó tagozatos és a magyar teljes szervezettségű alapiskoláját.

Hasonló lépésre szánta el magát Csilizpatas önkormányzata is, és az idei tanévben már a mintegy 855 lelkes község iskolája sem működik. Így az idei tanévben két magyar alapiskolával van kevesebb a hálózatban. A bezárásoknak általában két konkrét oka van: az anyagiak és a gyermekhiány.

Húsz év alatt 50 bezárt iskola

Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet vezetője szerint ez a folyamat elsősorban a gazdasági helyzet, az anyagiak miatt fel fog gyorsulni. „Viszonylag nagyon rövid idő alatt jutottunk el oda, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fodor Attila

Magyar iskolák

Oktatás

SZMPSZ

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak