Napunk

Amikor a Jóbarátokat forgatták, napi 55 Vicodint vett be. Chandler gyorsabban nőtt fel, mint én, mondja Matthew Perry (archív cikk)

Matthew Perry. Fotó - Jelani Rice/Washington Post
Matthew Perry. Fotó – Jelani Rice/Washington Post

Matthew Perry 54 évesen meghalt. Ez egy archív cikk, amely arról szól, a színész hogyan küzdött évtizedekig a gyógyszer- és alkoholfüggőségével.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Az interjút Karen Heller készítette.

A fél életét a kezelőközpontok és a kinti élet váltogatásával töltötte. 65 detoxikáló kezelést abszolvált, az elsőt 26 évesen, amikor már két éve szerepelt a Jóbarátok című sorozatban. Tizennégy műtéten esett át. Több mint hatezer anonim alkoholisták gyűlésen is részt vett, bár az ő esetében nem igazán beszélhetünk névtelenségről.

Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing (Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet) című könyvében, amely november elején jelent meg (2022 novemberében – a szerk. megj.), őszintén feltárta évtizedekig titkolt problémáit.

„Régi függőként nehéz helyzetben vagyok” – mondja az 53 éves Perry egy hotelszobában ülve, három nappal a memoárja hivatalos megjelenése után. „Szorongásos zavarom van, amelyhez depresszió is társul” – vallja be.

Perry, aki tizennyolc éves kora óta kezelés alatt áll, nyíltan, nevekkel együtt fed fel újabb titkokat. Mesél impotenciájáról, a felszakadt, széklettel telt sztómazsákjáról, arról, hogyan kosarazta ki Julia Robertset, hogyan csókolózott Valerie Bertinellivel (férje, Eddie Van Halen háta mögött), Jennifer Aniston iránti viszonzatlan vonzalmáról és a hírnév iránti olthatatlan vágyáról, amely a tabletták és az alkohol iránti vágyával vetekedett.

„Rettenetesen vágyom a figyelemre, de soha nem a megfelelő módon – mondja a színész. – Valahogy nem töltötte be az ürességet bennem, és ez meglepett.”

Fotó – Flatiron

55 Vicodin naponta

Perry már délelőtt tízkor fáradtnak tűnik. A színész egy viharos médiaturné közepén van, ahol szinte óránként újra és újra be kell számolnia a borzalmakról. Arról, hogy majdnem meghalt. Vagy arról, hogy nem volt képes eljátszani három jelenetet egy filmben Meryl Streeppel.

Könyvének kezdeti példányszáma egymillió, ami a Publisher’s Weekly szerint a második legnagyobb példányszám ebben az évben John Grisham után. Mintha Perry visszatért volna a kilencvenes évekbe, ismét a bulvársajtó állandó szereplőjévé vált.

Tekintettel élete odüsszeiájára, joggal merülhet fel a kérdés, hogyan hat Perryre ugyanazon élmények állandó ismétlődése. A könyvben azt írja, hogy a legtovább két évig bírta józanul, néhány visszaeséssel. Most mióta józan? „Ez az én kis titkom marad – mondja. – Elég régóta voltam józan ahhoz, hogy ne féljek megírni ezt a könyvet.”

Perry őszinte vallomásai megtöltik az újságok hasábjait. „Visszakerültem a reflektorfénybe, az emberek újra beszélnek rólam. Ez jó, mert öt-hat évig nem tapasztaltam ilyesmit” – mondja. – Néha azt gondolom, hogy pont azért estem át a függőségen, az alkoholizmuson és tapasztaltam meg a hírnevet, hogy végül azt csináljam, amit most, vagyis segítsek az embereken.”

Emlékirataiban Perry azt írja, hogy hétmillió amerikai dollárt (több mint 6,7 millió eurót) költött elvonókúrákra a világ különböző kiemelt intézményeiben. Most azt mondja, hogy ez az összeg kilencmillió dollárra (8,6 millió euró) is rúghatott.

Jóbarátok harmadik szériája alatt

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Film

Kultúra

Mentális egészség

Pszichológia

Sorozat

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak